Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΠΘ στην πόλη

το ΑΠΘ στην πλατεία Αριστοτέλους |ΑΠΘ στην πόλη|

την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα
από xper
δημοσιεύτηκε6 October, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Για τρίτη συνεχή χρονιά, τo AΠΘ, πιστό στο ραντεβού του με τους Θεσσαλονικείς, πάει… πλατεία, ενισχύoντας, για μία ακόμη φορά, τους άρρηκτους δεσμούς του με την πόλη και τους κατοίκους της.

ΑΠΘ στην πόλη

Για μία ολόκληρη μέρα, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, το ΑΠΘ θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους για να παρουσιάσει  σε μικρούς και μεγάλους την καινοτομία, τα επιστημονικά του προγράμματα, το σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο και τις δράσεις του μέσα από τη διοργάνωση «ΑΠΘ στην πόλη».

ΑΠΘ στην πόλη

Το πολύ πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 26 δράσεις, με συνολικό χρόνο διάρκειας πάνω από 110 ώρες.

Επτά Σχολές, 14 Τμήματα, 37 υπεύθυνοι Καθηγητές και 330 εθελοντές φοιτητές θα βρίσκονται στην πλατεία για να ξεναγήσουν το κοινό, αλλά και να το ενημερώσουν για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ στην πόλη

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να γνωρίσουν τα έργα της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη, της Α.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), και συγκεκριμένα ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και να ενημερωθούν για την εφαρμογή iCry2Talk, που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού, επιτρέποντας στον γονιό να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού του.

ΑΠΘ στην πόλη

Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε «μαγικά» πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου κατασκευασμένου από απλά υλικά, όπως μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα μαγειρικής και ξίδι, θα μάθουν τον τρόπο μαγειρέματος στην προϊστορική Ελλάδα ή αν οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν μπίρα και κρασί.

Θα γνωρίσουν τα βασικά στάδια της παρασκευής καλλυντικών ή φαρμάκων από φυσικά προϊόντα και θα ενημερωθούν υπεύθυνα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα πλαστικά απορρίμματα, αλλά και για τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από το «Med_School».

Το ΑΠΘ πάει πλατεία και σας περιμένει!

Αυτές και πολλές ακόμη δράσεις περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του «ΑΠΘ στην πόλη», το οποίο αποκτά και έναν νέο, φρέσκο λογότυπο, που, όπως ανέφερε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης «έχει διάφορες αναγνώσεις. Κατά άλλους δηλώνει ότι το ΑΠΘ αγκαλιάζει την πόλη και κατά άλλους ότι το ΑΠΘ βγαίνει μέσα από την πόλη», για να καταλήξει  ότι «ουσιαστικά το ΑΠΘ είναι η πόλη».

Σημειώνεται ότι στον χώρο των εκδηλώσεων του «ΑΠΘ στην πόλη» θα χορηγείται δωρεάν WiFi από την COSMOTE.

Συναυλία: Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην Οδό Ονείρων
 
Μια ακόμη σημαντική δράση του ΑΠΘ για την πόλη είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κύκλου εκδηλώσεων, θα δοθεί η συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην Οδό Ονείρων» που αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και περιλαμβάνει τους πλήρεις κύκλους τραγουδιών «Χωρίον ο Πόθος», επιλογές από τους κύκλους «Ματωμένος γάμος», «Τα τραγούδια της αμαρτίας», «Παράλογα», «Αθανασία», «Μυθολογία», «Πορνογραφία», «Επιστροφή», «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών.

Με ήχο λιτό, «εσπερινό», η συναυλία επιχειρεί μια μουσική επαναπροσέγγιση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, ιδωμένων μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα και την ηχοχρωματική παλέτα (πιάνο, βιολί, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο) του Plaza Ensemble, τις ερμηνευτικές απόψεις των Ανδρέα Καρακότα, Έλσας Μουρατίδου και Βούλας Σαββίδη και τον πλούσιο ήχο του Χορωδιακού Εργαστηρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 21:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. 

Οι προσκλήσεις δωρεάν εισόδου (η διάθεση των οποίων είχε ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2018)  έχουν εξαντληθεί.

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.