Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κώστας Βουτσάς

Αφιέρωμα: Κώστας Βουτσάς

Ο θρύλος του παλιού ελληνικού κινηματογράφου
από thalia
δημοσιεύτηκε5 March, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

* γράφει η Θάλεια Καμπουροπούλου

Ο αιώνιος έφηβος μας εγκατέλειψε για να φύγει σε άλλους τόπους. Μα έχω την πεποίθηση πως και εκεί θα είναι ο ίδιος που ζούσε την κάθε στιγμή, που ρουφούσε τη ζωή από το μεδούλι και αυτός που θεωρούσε πως μία μέρα δίχως χαμόγελο είναι μία χαμένη ημέρα.

“Ο κατήφορος”  “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης”, “Μερικοί το προτιμούν κρύο”, “Ο ξυπόλητος πρίγκιψ”, “Νύχτα γάμου”, “Κορίτσια για φίλημα”..τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ..πάμπολλες οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στην μεγάλη οθόνη αλλά και μετέπειτα σε σειρές στην μικρή. Υπήρξε όμως και ηθοποιός του θεάτρου με πολλές θεατρικές επιτυχίες. Μία καριέρα 70 ετών υπηρετώντας πάντα πιστά και με μεγάλη αγάπη την υποκριτική τέχνη, παραμένοντας ενεργός ηθοποιός μέχρι και πρόσφατα.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Σαββόπουλος. Υιοθέτησε αργότερα το επίθετο “Βουτσάς” από τον παππού του,ο οποίος έφτιαχνε βαρέλια τα οποία παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά».
Γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου  του 1931 στον Βύρωνα και γόνος προσφυγικής οικογένειας, τα παιδικά του χρόνια δυστυχώς δεν υπήρξαν και τόσο ρόδινα.
Η οικογένεια Σαββόπουλου δεν είχε καν σπίτι. Ζούσε σε ένα άδειο μικρό μαγαζί, στον Βύρωνα και η επικάλυψη της βιτρίνας με χαρτιά,κρατούσε μακριά την προσωπική τους ζωή από τους περαστικούς. Ο πατέρας του ήταν οδοποιός και η μητέρα του είχε αφοσιωθεί στο σπίτι. Δύσκολα φτωχικά χρόνια με στερήσεις. 
Λίγα χρόνια αργότερα μετοικούν στην Θεσσαλονίκη και ο μικρός Κώστας μόλις 10 ετών, μπαίνει στον στίβο της βιοπάλης πουλώντας τσιγάρα περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Πρωταγωνιστής της δικής του ταινίας ζωής πονηρός και με οξυδέρκεια βρίσκει τρόπο να βγάζει περισσότερα χρήματα. Ανταλλάσσει τα εγχώρια τσιγάρα με εκείνα των Άγγλων αιχμαλώτων και πουλώντας τα ξένα που ήταν καλύτερης ποιότητας αυξάνει το μικρό εισόδημα του.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ' όπου αποφοίτησε το 1953 και μετέπειτα συμμετείχε  σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, τα γνωστά μπουλούκια. 
Στα 21 του αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα. Παίρνει το τρένο για Αθήνα και ρίχνει μία πέτρα πίσω του, ορκιζόμενος να μην επιστρέψει ποτέ πίσω στην Θεσσαλονίκη ως αποτυχημένος.

Αναγκάστηκε να δώσει τρεις φορές εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού.Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως μέλος της επιτροπής τον είχε αποτρέψει να συνεχίσει να υπηρετεί την υποκριτική τέχνη διότι δεν έκανε για ηθοποιός.
Το πεπρωμένο όμως είχε άλλα σχέδια για τον τότε νεαρό Βουτσά.

 Η καριέρα του ξεκίνησε από την συμμετοχή του στην ταινία ‘Ο Κατήφορος”. Ακολούθησαν έπειτα πολλές ταινίες που σηματοδότησαν τον μεγάλο ηθοποιό που όλοι αγαπήσαμε και γνωρίσαμε.Συνολικά είχε στο ενεργητικό του 70 ταινίες και οι 30 στην Φίνος Φιλμ.
Το διαζύγιο με την Φίνος Φιλμ  δεν άργησε να έρθει, όταν ο ίδιος απόφάσισε να αποχωρήσει. Ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες με τον Φίνο αλλά εκείνες οι 30 ταινίες υπήρξαν μεγάλο μέρος των χρυσών χρόνων του ηθοποιού.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 τον βλέπουμε  στο κωμικό σίριαλ της ΕΡΤ «Ο Ηρακλής και τα λιοντάρια του» ,  στον «Γιούγκερμαν»,ενώ αξέχαστος θα μας μείνει με τη συμμετοχή τους στις σύγχρονες σειρές «Το κόκκινο δωμάτιο», «Η Πολυκατοικία», «Επτά θανάσιμες πεθέρες», «Το σόι σου» κ.α. 

Αμέτρητες και οι συμμετοχές του σε θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία όπως  η «Πούπσι», που ανέβασε το 1986 στο θέατρο «Γκλόρια», «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Οι Απάνω και οι Κάτω» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, «Η γλυκιά Ούτσι» μέχρι και πρόσφατα η συμμετοχή του στην θεατρική παράσταση ¨Χτυποκάρδια στα θρανία”, αποδεικνύοντας σε όλους μας αυτό που έλεγε πάντα: “Το θέατρο δε με κουράζει, με κουράζει να μην κάνω τίποτε”.

Η λατρεία του στο γυναικείο φύλο υπήρξε ο κανόνας ροής της ζωής του. Ο άνεμος που του έδινε τα φτερά για να ζει και να γεύεται την κάθε στιγμή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές , και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Όταν κάποτε τον ρώτησαν με πόσες γυναίκες έχει κοιμηθεί, απάντησε:«Δεν μπορώ να τις μετρήσω. Πολλές, πάρα πολλές. Παραπάνω από εκατό, βέβαια. Με τις γυναίκες που πηγαίνω, τις αγαπάω. Αφοσιώνομαι σε αυτές. Ποτέ δεν πείραξα γυναίκα.”

Η ζωή του μία ταινία μεγάλου μήκους, με τα όλα της. Με τις δυσκολίες, τις χαρές, τις απογοητεύσεις , τους έρωτες, τις μεγάλες επιτυχίες, την αναγνωρισιμότητα, τη δόξα, τις γυναίκες.

Ο ηθοποιός με το αστείρευτο ταλέντο, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ικανότητα του αυτοσχεδιασμού , που στόλισε πολλές γενιές με όμορφες αναμνήσεις και πολύ γέλιο,περνώντας πολλά σαββατόβραδα παρέα του, κοιτώντας τις ελληνικές ταινίες εποχής, που υπηρέτησε το θεατρικό σανίδι και την υποκριτική τέχνη μέχρι και τελευταία , έπαιξε το τελευταίο μονόπρακτο του στην ΜΕΘ , προτού μας αποχαιρετίσει για πάντα τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 88 ετών.

Και λένε πως η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο. Ο Κώστας Βουτσάς νομίζω πως υπήρξε το ιδανικότερο παράδειγμα. Παρέμεινε ένας αιώνιος έφηβος ακόμα και όταν τα χρόνια πέρασαν από πάνω του , ακόμα και όταν ο αμείλικτος χρόνος αφαιρούσε όποιο επιφανειακό σημάδι νεανικότητας, ο ίδιος του χαμογελούσε και γευόταν τη ζωή ενεργά και με χαμόγελο,ως έφηβος.’Άλλωστε το 88 είναι ένας αριθμός και εάν προσθέσεις 8+8 φτάνει κανείς άμεσα στην εφηβεία..16!

Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας Κώστα Βουτσά, άλλωστε οι θρύλοι παραμένουν για πάντα ζωντανοί..
Καλή πορεία στο Φως...