Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας

Ψυχικά πλεονεκτήματα του Μένουμε σπίτι

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας | γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου, ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους
από xper
δημοσιεύτηκε28 March, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Ψυχικά πλεονεκτήματα του Μένουμε σπίτι

Αν και πολλοί από εμάς παραπονιόμαστε για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ασχοληθούμε  με αυτά που μας ενδιαφέρουν, διαπιστώνουμε πως τώρα που έχουμε όλο το χρόνο δικό μας δεν ξέρουμε πώς να τον γεμίσουμε χωρίς να βαρεθούμε. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που εκφράζουμε την ανάγκη να μείνουμε μόνοι και να κάνουμε αυτά που θέλουμε χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου δίπλα μας. Θέλουμε το χρόνο μας για να τελειώσουμε μια εργασία ή για να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο ή για να ξεπεράσουμε μια δύσκολη εμπειρία. Με άλλα λόγια διεκδικούμε χώρο και χρόνο για εμάς. 

Τι συμβαίνει όμως τώρα που έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε με τον εαυτό μας; Την αξιοποιούμε εποικοδομητικά ή βουλιάζουμε στη θλίψη και την απόγνωση της απομόνωσης; Τελικά είναι δώρο το να μπορεί να μείνει κανείς με τον εαυτό του ή όχι; Σύμφωνα με τον Eric Hoffer κάποιοι άνθρωποι όταν είναι μόνοι παύουν να υπάρχουν ενώ για την Margaret Atwood υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε αν μείνουμε μόνοι για μεγάλο διάστημα. 

Είναι άραγε η μοναχικότητα επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία; Ο άνθρωπος που ξέρει να περνά χρόνο με τον εαυτό του είναι και αυτός που δεν θα δυσκολευτεί σε αυτήν την περίοδο. Αναζητά την ησυχία προκειμένου να σκεφτεί, να διαβάσει, να γράψει, να δημιουργήσει. Ο μοναχικός άνθρωπος, δηλαδή αυτός που επιδιώκει να περνά χρόνο με τον εαυτό του, είναι ο άνθρωπος που έχει επιλέξει συνειδητά την απομάκρυνσή του από τους άλλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει κοινωνικές δεξιότητες ή ότι δεν εμβαθύνει συναισθηματικά σε διαπροσωπικές σχέσεις. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η μοναχικότητα είναι εντελώς διαφορετική έννοια από τη μοναξιά. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την επιθυμία κάποιου να μείνει μόνος για να χαλαρώσει και να παράγει έργο ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε το αποτέλεσμα μιας σειράς συμπεριφορών που προηγούνται για να καταλήξει κανείς μόνος. Για παράδειγμα ο Α διακατέχεται από μια πολύ έντονη επιθυμία για επικοινωνία. Η επιθυμία του αυτή τον οδηγεί συχνά σε επιλογές που είναι μακριά από τα δικά του αρχικά κριτήρια. Επιλέγει δηλαδή να κάνει παρέα με ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα κρατούσε μακριά του. Όλο αυτό βγαίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα να μη γίνεται ευχάριστος και να εισπράττει από τους γύρω του απόρριψη που εξελίσσεται σε απομόνωση. Ενώ λοιπόν στη μοναχικότητα έχουμε την επιλογή του ανθρώπου να μείνει μόνος, στη μοναξιά έχουμε μια κατάσταση που κυριαρχείται από αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά του φόβου, της θλίψης και του άγχους. 

Αν τώρα προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω την παράμετρο της απομόνωσης που επιβάλλεται από έξω και χωρίς να την έχουμε αποφασίσει εμείς, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο αντίκτυπος που έχει στη ψυχική μας λειτουργία είναι μεγάλος. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να καταφέρουμε να δούμε την απομόνωση ως μια κατάσταση μοναχικότητας. Θα πρέπει δηλαδή να ξεπεράσουμε το ότι δεν αποφασίσαμε εμείς για αυτό που συμβαίνει τώρα και να επικεντρωθούμε στα προνόμια που μπορούμε να απολαύσουμε, πέρα από το προφανές του να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την υγεία μας, μένοντας σπίτι. 

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πλεονεκτήματα του να μένουμε με τον εαυτό μας: 

  • γνωρίζουμε καλύτερα τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας 
  • ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας 
  • αναθεωρούμε επιλογές μας  
  • ιεραρχούμε ανάγκες 
  • δίνουμε προτεραιότητες 
  • εκτιμούμε διαφορετικά κάποιες καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένες 
  • ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα 
  • ασχολούμαστε με δράσεις που μας άρεσαν αλλά δεν είχαμε χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτές 
  • δεν συναντάμε ανθρώπους που μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μας 
  • γινόμαστε πιο δημιουργικοί και ευρηματικοί 
  • αναπτύσσουμε συνεργασίες 
  • βελτιώνουμε ή αυξάνουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους 
  • δεν κάνουμε εκπτώσεις προκειμένου να είμαστε με κάποιον 
  • μαθαίνουμε να κάνουμε  υπομονή και να διαχειριζόμαστε τον παρορμητισμό μας 


Ας θυμόμαστε αυτές τις μέρες ακόμα περισσότερο τα λόγια του Austin O'Malley: «Δεν μπορείς να διαμορφώσεις χαρακτήρα μέσα στη μοναξιά. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας για να αντέξεις τη μοναξιά». Κι αν έχουμε ακόμα προβληματισμούς σε σχέση με το πόσο κινδυνεύουμε αν μείνουμε μόνοι ο Blaise Pascal μας εξηγεί πως όλα τα δεινά προέρχονται από το ότι δεν είμαστε ικανοί να καθίσουμε ήρεμα σε ένα δωμάτιο και μονάχοι. 

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.