Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Ιστορίες της πόλης|αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ|βιντεο

Ιστορίες της πόλης|αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ|βιντεο

“Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς”, το εργοστάσιο ανοίγει ξανά και επαναλειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων
από xper
δημοσιεύτηκε30 March, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Όταν το 2011 το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ έβαζε λουκέτο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.

Το σωματείο των 40 εργαζομένων όμως είχε άλλη γνώμη.

Μία χούφτα ανθρώπων έχοντας ανάγκη για εργασία,οδηγήθηκαν σε ένα εγχείρημα που αργότερα θα μιλούσε για αυτό όλος ο κόσμος. Έκαναν κάτι που για τους περισσότερους φάνταζε ουτοπικό. Πήραν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους!

Ο όμιλος Φίλκεραμ, του οποίου θυγατρική ήταν η ΒΙΟΜΕ πτώχευσε, αφήνοντας την ΒΙΟΜΕ καταχρεωμένη στην τύχη της.

Μην μπορώντας όμως να αντεπεξέλθει στα χρέη της,και με τους 70 εργαζόμενους ήδη τέσσερις μήνες απλήρωτους η εργοδοσία αποφασίζει να εγκαταλείψει το εργοστάσιο.

Τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου και με βασικό σύνθημα “Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς”, το εργοστάσιο ανοίγει ξανά και επαναλειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων.

αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ

Ξαφνικά το όνειρο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Παράλληλα δημιουργούνται κινήματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η ΒΙΟ.ΜΕ πλέον διοικείται από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από αυτήν.

Η ΒΙΟ.ΜΕ σήμερα είναι σημείο αναφοράς σε κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο,ως ένας εναλλακτικός δρόμος σε μία εποχή που κρίση έχει διαλύσει κάθε ελπίδα ανασυγκρότησης της εργατικής τάξης.

Για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου οι ίδιοι έχουν συντάξει και υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που ενδεικτικά αναφέρει να εξής:

– Κανένας εργαζόμενος μη μέτοχος, κανένας μέτοχος μη εργαζόμενος.

– Τη λειτουργία του εργοστασίου με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, με βασικό ζήτημα την ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων

– Η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη.

– Να απαγορεύονται οι διακρίσεις και αποκλεισμοί.

Σήμερα οι εργάτες συνεχίζουν ακόμα να δουλεύουν χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι του χώρου του εργοστασίου.

Δεν παράγουν οικοδομικά υλικά όπως πριν, αλλά σαπούνι, καθαριστικά και υγρά πιάτων και ρούχων και προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό μέσω ενός ευρωπαϊκού δικτύου αλληλεγγύης.

   Σήμερα Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Το Θέατρο Τέχνης ταξίδεψε στο κατειλημμένο, αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις δράσεις για την επαφή του κόσμου με το εγχείρημα και την οικονομική του ενίσχυση.

Παρουσίασε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Ντάριο Φο, το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», σε διασκευή που δημιουργήθηκε όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, με τον τίτλο «Δεν με πληρώνεις, δεν πληρώνω».

Με αφορμή την παράσταση οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ επανέλαβαν ότι αγωνίζονται για την επαναλειτουργία του εργοστασίου χωρίς αφεντικά.