Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

Αναστολή αδειοδότησης και διαβούλευση ζητούν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του Τιτάνα
από xper
δημοσιεύτηκε1 May, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αναστολή κάθε διαδικασίας από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που να δρομολογεί εν τω μέσω της πανδημικής κρίσης την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ αλλά και την άμεση έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την υπόθεση με τις τοπικές κοινωνίες και την επιστημονική κοινότητα ζητούν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου 2020, συμμετείχαν σε συμβολική διαμαρτυρία αιρετών και πολιτών που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Παύλου Μελά.

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

«Είμαστε εδώ Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ του Δήμου Παύλου Μελά και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και ζητούμε αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης λόγω και της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, και δημόσια διαβούλευση. Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, ώστε η εταιρεία από τη μία πλευρά να εκφράσει τις απόψεις της, αλλά κι εμείς από την άλλη τις αντιρρήσεις μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τονίζοντας: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα μας πούνε πως τρεις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές είχε υπογραφεί η εθελοντική συμφωνία ΥΠΕΝ με τις τσιμεντοβιομηχανίες. Εμάς, ωστόσο, δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, διότι ο Τιτάνας είναι μια τσιμεντοβιομηχανία που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό, σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τα πλησιέστερα σπίτια. Η διαβούλευση είναι απολύτως αναγκαία κι εμείς έχουμε ήδη απευθυνθεί στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να συμμετέχουμε στον διάλογο τεκμηριωμένα».

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα το οποίο ανακύπτει και το βασικό ερώτημα δεν είναι αν η καινούρια καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί στον Τιτάνα είναι καλύτερη από την προηγούμενη που χρησιμοποιούσε η τσιμεντοβιομηχανία, αλλά αν και αυτό το καύσιμο δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία, εάν δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια και οι αέριοι ρύποι είναι τέτοιοι που θα αποδειχθούν επιβλαβείς».

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

«Η αντίδραση και η καχυποψία του κόσμου εδράζεται περισσότερο στο κατά πόσον η πολιτεία θα θεσπίσει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με λειτουργία του εργοστασίου ως προς τη συγκεκριμένη καύσιμη ύλη και στο κατά πόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη συνέχεια», συνέχισε ο κ. Ταχματζίδης, επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει online ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα επίπεδα των αέριων ρύπων και των αιωρούμενων σωματιδίων.

«Η αίσθηση η οποία επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες είναι ότι πάει να γίνει κάτι εν κρυπτώ και αυτό είναι κάτι το οποίο προβληματίζει πολύ. Αυτός ο προβληματισμός έχει γίνει γνωστός πλέον στους πάντες, έχει φτάσει μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού, και οφείλει να γίνει σεβαστό απόλυτα από όλους ότι οι τοπικές κοινωνίες αγωνιούν και δικαιούνται να μάθουν ακριβώς τι συμβαίνει», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, προσθέτοντας: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δήμοι αναλάβαμε την πρωτοβουλία, ώστε να περάσουμε ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια και να ζητήσουμε από την κεντρική εξουσία να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ζητούμε αναστολή και διαβούλευση και το αίτημά μας αυτό το έχουμε απευθύνει με επιστολές μας στους πάντες. Είναι αναγκαίο να ακουστούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και να καταλήξουμε τελικά σε κάτι το οποίο θα είναι αμοιβαία αποδεκτό».

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

«Είμαστε αντίθετοι με αυτό που δρομολογείται σχετικά με την καύση απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ, αλλά και με οποιαδήποτε καύση στον αστικό ιστό, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή!» τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και συνέχισε:  «Σας υπενθυμίζω την ολοκληρωμένη πρόταση του ΦΟΔΣΑ, για αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων απ΄ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στη δυτική Μακεδονία, σε μια σύγχρονη μονάδα καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Μετά την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε στην περιοχή, τα μη δυνάμενα να ανακυκλωθούν-να επανακτηθούν-να κομποστοποιηθούν απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη στις εκεί μονάδες για την παραγωγή ενέργειας.»

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

Μάλιστα στο πλαίσιο της σημερινής διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο Παύλου Μελά διεξήχθη συμβολικά αγώνας ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή μελών της πρωτοβουλίας των 114 συλλόγων, σωματείων και φορέων που έχουν υπογράψει ψήφισμα κατά της καύσης στο ΤΙΤΑΝ.

Με σύνθημα «Μπάλα μόνο στο γήπεδο – Όχι παιχνίδια στην πλάτη μας», έδωσαν το δικό τους στίγμα και οι εκπρόσωποί τους σε δηλώσεις τόνισαν ότι «με τη συμβολική αυτή δράση, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΑΛΑ πραγματικά, στέλνουμε το μήνυμα ότι στο δικό μας γήπεδο -στην περιοχή μας- μπάλα παίζουμε και ΕΜΕΙΣ, οι πολίτες. Όχι αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.»

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά: | υπόθεση του Τιτάν

Οι Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Παύλου Μελά, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Δημοτικοί, Τοπικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των συλλόγων, σεβόμενοι περιορισμούς και τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έστειλαν το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:

Ο αγώνας κατά της καύσης απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ, συνεχίζεται, το αίτημα για αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας που δρομολογεί την καύση απορριμμάτων στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και για έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, αφορά όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.