Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη

102 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη
από xper
δημοσιεύτηκε17 May, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, κ. Ανδρέα Βεργίδη για τα 102 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα:
Συμπληρώνονται φέτος-στις 17 Μαΐου- 102 χρόνια από τη "νίκη του Σκρα", όπως αναφέρεται στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία, η οποία υπήρξε η σπουδαιότερη απ' όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη γενικευμένη εμπλοκή των Ελληνικών Δυνάμεων σε μία – μεγάλης κλίμακας- επιχείρηση.
 
Στη Μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), ο ελληνικός Στρατός νίκησε τον βουλγαρικό, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Το τίμημα ήταν βαρύ για τα Ελληνικά στρατεύματα. Οι νεκροί ανήλθαν σε 434 και οι τραυματίες σε 1.925. Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι νεκροί και οι τραυματίες Βούλγαροι και σε 2.000 οι αιχμάλωτοι.
Παρά το υψηλό τίμημα, η Μάχη του Σκρα, όπως και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τεκμηρίωσαν οριστικά την ελληνικότητα της
Μακεδονίας.
Ο ελληνικός θρίαμβος στο γλαφυρό ανάγλυφο των υψωμάτων του Σκρα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί, στο διάβα του χρόνου, φωτεινό σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό και πραγματικό "ορόσημο" για την πορεία του Έθνους.