Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
αναδοχη ανηλίκων

Θέμα: Αναδοχή ανηλίκων

Συνέντευξη με την εξειδικευμένη δικηγόρο σε Θέματα Οικογενειακού Δικαίου κ. Μίνα Φιλιοπούλου
από xper
δημοσιεύτηκε5 August, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Τί είναι ο θεσμός της αναδοχής παιδιών ,τι είναι η επαγγελματική αναδοχή και ποιοι μπορούν και πρέπει να ενδιαφερθούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα anynet.gr ως υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς.

κ

 

Συνέντευξη στη Δήμητρα Γερογιάννη*

 

γερογιαννη

και στην εκπομπή viva της tv 100 με την εξειδικευμένη δικηγόρο σε Θέματα Οικογενειακού Δικαίου κ. Μίνα Φιλιοπουλου


Επειδή το συμφέρον των παιδιών μας αφορά όλους ανεξαιρέτως και πρέπει να μαχόμαστε γι αυτό !

αναδοχη

 

H αναδοχή είναι ένας θεσμός για την προστασία των παιδιών , των οποίων οι γονείς για διάφορους λόγους αδυνατούν να τα φροντίσουν.

 

άρθρο της εξειδικευμένης  δικηγόρου σε Θέματα Οικογενειακού Δικαίου κ. Μίνας Φιλιοπουλου*

μινα

Η ανάδοχη οικογένεια αναλαμβάνει καταρχάς μόνον την φροντίδα των καθημερινών  υποθέσεων του παιδιού , ενώ η γονική μέριμνα ή η επιμέλειά του συνεχίζει να ασκείται από τη φυσική του οικογένεια ή τον επίτροπό του. Στις περιπτώσεις που η αναδοχή λαμβάνει μακροχρόνια διάρκεια και παράλληλα εξασθενούν οι δεσμοί του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια μπορεί στους αναδόχους να ανατεθεί και η άσκηση της επιμέλειάς του ή ακόμη και να διοριστούν επίτροποι . .Η αναδοχή μπορεί να έχει πολύ σύντομη χρονική διάρκεια ή να διαρκέσει για μακρύ χρόνο ,ως την ενηλικίωση του παιδιού ,το οποίο μάλιστα μπορεί να συνεχίσει να ζει με τους αναδόχους ακόμη και μετά από αυτήν.   Η ανάδοχη οικογένεια λαμβάνει μηνιαία οικονομική ενίσχυση  ακόμη και μετά την ενηλικίωση του τέκνου όχι όμως μετά το 26ο έτος της ηλικίας του , καθώς και διευκολύνσεις  (ασφάλιση υγείας στο φορέα του αναδόχου , εγγραφή κατά προτεραιότητα και δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ο.Τ.Α. της κατοικίας των αναδόχων, φιλοξενία κατά προτεραιότητα στις παιδικές εξοχές του κρατικού προγράμματος , προτεραιότητα διαμονής στις φοιτητικές εστίες στην περίπτωση σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ).

Η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν μάλιστα οι ανάδοχοι είναι απαλλαγμένη από φόρους , τέλη , εισφορές ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή τρίτου και είναι ακατάσχετη ούτε και μπορεί να συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ανάδοχοι γονείς μπορεί να είναι ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά , σύντροφοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (ετερόφυλοι ή ομόφυλοι) με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά, που δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους .

Η ηλικιακή διαφορά μεταξύ  των αναδόχων και του παιδιού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα 50 χρόνια και μικρότερη από τα 18.

Η επαγγελματική αναδοχή, η οποία εισάγεται ως θεσμός στην Ελλάδα για πρώτη φορά   αφορά κατά βάση παιδιά με αναπηρίες (Α.ΜΕ.Α.) ή με ψυχικά προβλήματα. Ανάδοχοι γονείς σ’ αυτήν την περίπτωση γίνονται άτομα με κατάλληλες γνώσεις που τις απέκτησαν είτε από την επιστήμη τους , είτε μετά από ειδική εκπαίδευση, καθώς στην επαγγελματική αναδοχή ακολουθείται ένα προκαθορισμένο  θεραπευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά.Οι επαγγελματίες ανάδοχοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό και ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη για όσο διαρκεί η αναδοχή.

Μίνα Φιλιοπουλου*

Μίνας Φιλιοπουλου*

H Ασημίνα Φιλιοπούλου είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο , την ενδοοικογενειακή βία και τον παιδικό και εφηβικό εκφοβισμό (bullying).

Παράλληλα, από το 2001 συμμετέχει ως  εισηγήτρια σε σεμινάρια , ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα νοσοκομείων, επιστημονικών και άλλων  συλλόγων και οργανώσεων .

Από το 2001 ως το 2015 ήταν πληρεξούσια Δικηγόρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Στυλιανός» .

Είναι ιδρυτικό μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου , καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Αυτισμού Αχτίδα, ενώ είναι μέλος και άλλων συλλόγων που έχουν ως σκοπό τους την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των παιδιών.

Συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Από την βρεφική ηλικία στην εφηβεία» Εκδόσεις εν Τόμω.

λ

 

Δήμητρα Γερογιάννη*

 

γερογιαννη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσ/Νίκη.
Για κάποια Χρόνια έζησε στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Σίνδο λόγω Οικογένειακων Υποχρεώσεων της Οικογένειας της.
Είναι κόρη του Αντιστρατηγου Ε.Α.και πρώην Αντιδημάρχου θεσ/νίκης κ.Αναστασιου Γερογιαννη.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις. 
Εργάστηκε στη Γενική Τράπεζα επί 20ετια ως Σύμβουλος Ιδιωτών και Relationship Manager.
Γνωρίζει Άριστα Αγγλικά και Ιταλικά. 
Διετέλεσε ως παρουσιάστρια τα έτη (2018-2019)Στο ATLAS TV.
Σε Ένα Ενημερωτικό και Ψυχαγωγικό Μαγκαζίνο το οποίο κάλυπτε Ειδήσεις που αφορούσαν την Θεσ/Νίκη και Όλη την Περιφέρεια.
Φέτος Συνεργάστηκε με Επιτυχία στην Ενημερωτική και ψυχαγωγική Εκπομπή "VIVA"της TV100 Μαζί με την Βιβή Αναστασιαδου. 
Ο περισσότερος Κόσμος του Νομού Θεσ/νίκης την γνώρισε μέσα από την Υποψηφιότητα της ως Περιφερειακή Σύμβουλος στο Συνδυασμό "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"Του κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ, όπου συγκέντρωσε 6.000 ψήφους. 
Μέχρι σήμερα ασχολείται με τα κοινά και συμμετέχει σε όλα τα Δρώμενα της Πολης και της Περιφέρειας.

 

ThessMedia|video|συνέντευξη|Εκπομπές

Συνένετευξη:Δήμητρα Γερογιάννη

Σκηνοθεσία | Εικονοληψία: Παναγιώτης Περπερίδης

Μοντάζ: Orama Productions

Παραγωγή: Βιβή Αναστασιάδου για την Tv 100