Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δήμος Λαγκαδά: Επιστολή Ι.Ταχματζίδη στην Εγνατία ΑΕ για τα διόδια

Δήμος Λαγκαδά: Επιστολή Ι.Ταχματζίδη στην Εγνατία ΑΕ για τα διόδια

από xper
δημοσιεύτηκε24 October, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, προς την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» η οποία ξεκίνησε, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, την κατασκευή πλευρικών διοδίων στο τμήμα  Α/Κ Λαγκαδά.

Στην επιστολή ο κ. Ταχματζίδης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του Δήμου Λαγκαδά για την τακτική που ακολούθησε η «Εγνατία Οδός» να μην καλέσει κανέναν σε μια ουσιαστική και αυτονόητη διαβούλευση, απαξιώνοντας, έτσι, θεσμούς και τοπικές κοινωνίες και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση η οποία περιφρονεί τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει σε όλη την περιοχή η κατασκευή των συγκεκριμένων διοδίων.

Ο κ. Ταχματζίδης προειδοποιεί, ταυτόχρονα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή των διοδίων για τη δημόσια ασφάλεια, από την έλλειψη παράπλευρου οδικού δικτύου και την επιλογή διαδρομών χωρίς τέλη διοδίων για τον περιορισμό του οικονομικού κόστους, και καθιστά υπεύθυνη την εταιρεία για όποια ατυχήματα ή δυστυχήματα συμβούν από τις πράξεις ή τις παραλείψεις της.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Λαγκαδά καλεί την «Εγνατία Οδό» να διακόψει άμεσα κάθε εργασία και να προσέλθει σε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία, ώστε να ακούσει και να αποδεχθεί τις ορθολογικές προτάσεις της και να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα περιορίσει τους κινδύνους και δεν θα βλάπτει τους πολίτες.

Τέλος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές της εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης και τον κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημά του Δήμου Λαγκαδά και να συμβάλλουν στην άμεση λύση των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την κατασκευή των πλευρικών διοδίων.

Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά με ομόφωνο ψήφισμά του, στις 5 Αυγούστου 2020, τάχθηκε κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμού Διοδίων, στο Δήμο Λαγκαδά και το οποίο απεστάλη αρμοδίως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, προς την «Εγνατία Οδό Α.Ε.»

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΕΥΡΙΚΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ Α/Κ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Κύριοι,

Η εταιρία σας ξεκίνησε την κατασκευή πλευρικών διοδίων στον Α/Κ Λαγκαδά της Εγνατίας οδού.

Πέρα από το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εργασίες γίνονται χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου και χωρίς να συνυπολογισθεί ή να ληφθεί υπόψη η έκφραση γνώμης για την πρόθεσή σας αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι ως εκ της θεσμικής μας θέσης και της προάσπισης της δημόσιας ασφάλειας, των συμφερόντων των δημοτών, αλλά και κάθε πολίτη που δραστηριοποιείται στα όρια του Δήμου μας, να εκφράσουμε την απόλυτη δυσαρέσκειά μας για την  απαξία που επιδεικνύετε προς την τοπική κοινωνία, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή αυτή, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τη μη λήψη υπόψη των παρακάτω.

Η κατασκευή των διοδίων σημαίνει εξ αρχής οικονομικό βάρος για τους πολίτες και δημότες, το οποίο θα πρέπει να επιβαρύνονται καθημερινά και θα ανέρχεται, κατ’ ελάχιστο, σε 23€/μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Ειδικά για την χρονική περίοδο που διανύουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά λόγω της πανδημίας, αντιλαμβάνεται κάθε μέσος συνετός άνθρωπος ότι το επιπλέον βάρος των 23€/μήνα θα ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Λαμβανομένου δε υπόψη ότι οι μετακινήσεις με ΕΙΧ τελούν υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των κανόνων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, το κόστος αυτό ελάχιστα μειώνεται ή περιορίζεται.

Επιπλέον, θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς προϊόντων από και προς τον Λαγκαδά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου μας, αφού για τα φορτηγά και μεγάλα φορτηγά θα απαιτείται μηνιαίο κόστος τουλάχιστον ίσο με 57€ ή 80€ αντίστοιχα.

Η απόφασή σας λοιπόν στρέφεται ευθέως κατά των δημοτών, των εργαζομένων στον Δήμο μας αλλά και των επαγγελματιών που εδρεύουν σε αυτόν.

Η κατασκευή των πλευρικών διοδίων θα σημάνει μετά βεβαιότητας αλλαγή στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, τα οποία θα επιλέξουν αντί του αντιτίμου των διοδίων, διαδρομή χωρίς τέλη ώστε να περιορίσουν το κόστος.  Ελλείψει παράπλευρης οδού, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθεί με βαρέα οχήματα η ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Καβάλας και δη το τμήμα από το Καβαλάρι μέχρι και τον Κόμβο του Αγ. Παντελεήμονα ή την Ευκαρπία.

Αυτή η επιλογή θα έχει ως άμεση συνέπεια βαρέα οχήματα να διέρχονται μέσα από πυκνοκατοικημένη περιοχή (Λαγυνά) με άμεσο κίνδυνο την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ή κυρίως δυστυχημάτων.

Η έλλειψη παράπλευρου οδικού δικτύου καθιστά άκρως επικίνδυνη την κυκλοφορία μέσω κατοικημένων περιοχών και ως εκ τούτου σας καθιστούμε υπεύθυνους για όποια ατυχήματα ή δυστυχήματα συμβούν από τις πράξεις σας ή τις παραλείψεις σας, χωρίς να υπολογίζετε σοβαρές παραμέτρους για την τοπική κοινωνία και οικονομία και ειδικά για τις ανθρώπινες ζωές.

Η κατασκευή των πλευρικών διοδίων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της επισκεψιμότητας σε τουριστικές περιοχές του Δήμου μας, καθώς οι εν δυνάμει επισκέπτες θα περιορίσουν την μετάβασή τους εκεί λόγω του κόστους των διοδίων.

Κύριοι, είναι απαράδεκτο για μόλις 7 χιλιόμετρα οδικού δικτύου να κατασκευαστούν πλευρικά διόδια, τα οποία καθιστούν την ελεύθερη διακίνηση προβληματική αφού περιορίζεται η μετακίνηση των πολιτών, είτε σε δρόμους εντός κατοικημένων περιοχών με κόστος σε χρόνο, αλλά και με κίνδυνο την πρόκληση δυστυχημάτων, είτε με την καταβολή τέλους διοδίων που συνεπάγεται την οικονομική επιβάρυνσή τους.

Σημειώνουμε ότι αν και ζητήθηκε, από τις Υπηρεσίες σας, να μας χορηγήσετε όλα τα στοιχεία για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων στο σημείο του Α/Κ Λαγκαδά, εσείς ουδέν πράξατε, εντείνοντας έτσι τις αμφιβολίες μας και τις υποψίες μας ότι εργάζεστε ερήμην και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Συναισθανόμενοι το χρέος που έχουμε έναντι των δημοτών, των εργαζομένων και των πολιτών που μετακινούνται στο Δήμο Λαγκαδά και την ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων.

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ άμεσα να διακόψετε κάθε εργασία και να προσέλθετε σε γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία ώστε να ακούσετε και να αποδεχθείτε τις δίκαιες προτάσεις της και να διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα περιορίσει τους κινδύνους και δεν θα βλάπτει τους πολίτες.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους αρμόδιους κκ Υπουργούς, όλους τους κκ. Βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης και τον κ. Περιφερειάρχη να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημά μας και να συμβάλλουν στην άμεση λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κατασκευή των πλευρικών διοδίων στον Λαγκαδά.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, τέλος, ότι είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για το συμφέρον των δημοτών μας και των πολιτών, αλλά πιστεύουμε ότι με τον διάλογο και την κοινή αντίληψη μπορούν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ