Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κική Εμμανουηλίδου

«Μανιταρόσουπα με λαχανικά, ρύζι και κάρδαμο».

Συνταγή για τη νηστεία των Χριστουγέννων | Κική Εμμανουηλίδου | από τα «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά» των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία
από xper
δημοσιεύτηκε18 November, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Κική Εμμανουηλίδου

της Κικής Εμμανουηλίδου*, από τα «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά»

 των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία

της Κικής Εμμανουηλίδου, από τα «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά»  των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία

Έχουμε εισέλθει στην περίοδο της Νηστείας των Χριστουγέννων, η οποία ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή της Εορτής της Γέννησης του Ιησού Χριστού.

Με αυτή την αφορμή, και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση lockdown, έχοντας περισσότερο  χρόνο να ασχοληθούμε με την μαγειρική, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μια νηστίσιμη συνταγή.

Η συνταγή προέρχεται  από το τελευταίο βιβλίο της γνωστής συγγραφέως βιβλίων μαγειρικής και γευσιγνώστριας Κικής Εμμανουηλίδου, με τίτλο «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται 270 νηστίσιμες συνταγές που καλύπτουν όλες τις επίσημες νηστείες της εκκλησίας μας και όλα τα προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε ένα νηστίσιμο, υγιεινό και νόστιμο τραπέζι.

Περιλαμβάνει σαλάτες, ορεκτικά-μεζέδες, σούπες, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια, θαλασσινά, ψάρια, πίτες, γλυκά, επιδόρπια και αλάδωτα.
 

Κατά την περίοδο της Νηστείας των Χριστουγέννων, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «επιτρέπεται το λάδι, το κρασί και το ψάρι κάθε μέρα εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής, αλλά υπάρχουν τοπικές παραδόσεις που καθορίζουν την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ψαροφαγίας. Π.χ. στην Κύπρο αρχίζει η ψαροφαγία στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Παναγίας, και τελειώνει στις 12 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στην Ελλάδα, η τελευταία ημέρα για ψάρι είναι στις 17 Δεκεμβρίου. Άλλες τοπικές παραδόσεις επιτρέπουν ψάρι μόνο Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 ή 17 Δεκεμβρίου, και άλλες επιτρέπουν το ψάρι από την αρχή της νηστείας μέχρι και την τελευταία μέρα, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής».

Από τις 270 συνταγές του βιβλίου, επιλέξαμε τη «Μανιταρόσουπα με λαχανικά, ρύζι και κάρδαμο». Δείτε τη συνταγή:

της Κικής Εμμανουηλίδου, από τα «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά»  των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία

 

*Σύντομο βιογραφικό Κικής Εμμανουηλίδουτης Κικής Εμμανουηλίδου, από τα «Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά»  των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία

Η Κική Εμμανουηλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σταυρό Βεροίας.

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος,

του Διεθνούς Κινήματος Αργοφαγίας - Slow Food και

της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.).

Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια γαστρονομίας και πήρε μέρος σε σημαντικά εργαστήρια γευσιγνωσίας σχετικά με την ελληνική και την ξένη κουζίνα, αλλά και τη ζαχαροπλαστική.

Έχει γράψει και έχει επιμεληθεί πολλά βιβλία μαγειρικής των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία: «Γεύσεις από Ελλάδα», «Οι συνταγές της Κικής» (με 1.000 συνταγές), «Ελληνική πίτα», «Αυθεντική Κρητική κουζίνα», «Οικογενειακά γεύματα με 5,00 €», «Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα», «72 σεφ της Θεσσαλονίκης προτείνουν», οι σειρές βιβλίων με τίτλο «Νέες συνταγές Μεσογειακής διατροφής» (20 βιβλία), «Μαγειρεύω γρήγορα και νόστιμα» (30 βιβλία), κ.ά.

Επιπλέον, έγραψε το βιβλίο “50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα”, την  έκδοση του οποίου ανέλαβε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας.

Οι συνταγές της παρουσιάζονται από την ίδια σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ δημοσιεύονται και σε περιοδικά της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού. Είναι λάτρης της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και τα αγαπημένα της φαγητά είναι: λαχανοντολμάδες, κόκορας με πλιγούρι και φρέσκο βούτυρο και ορφανά γεμιστά.