Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεόδωρος Αγγελόπουλος | 24 Ιανουαρίου 2012

Θεόδωρος Αγγελόπουλος | 24 Ιανουαρίου 2012

ο Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάζει την εκπομπή: ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
από xper
δημοσιεύτηκε23 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, διεθνώς αναγνωρισμένος για τη βαρύτητα του καλλιτεχνικού του έργου.

η

Οι ταινίες του βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σπουδαίοι σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο έχουν εγκωμιάσει το έργο του. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου την περίοδο 1964-1967 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Από το 1965 ξεκινάει η ενασχόλησή του με την κινηματογραφική δημιουργία και η πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Η εκπομπή» παρουσιάζεται το 1968 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στο ίδιο φεστιβάλ, η πρώτη του μεγάλου μήκους  ταινία, Αναπαράσταση, κερδίζει το πρώτο βραβείο. Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύτηκαν επανειλημμένα σε διεθνή φεστιβάλ με αποκορύφωση το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία Μέρα» (1998). Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ του Κώστα Κωβαίου του οποίου τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2001 και ολοκληρώθηκαν τον Γενάρη του 2004 και το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη, στο 34ο Φεστιβάλ Τελουράιντ Ν. Καρολίνας, στις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις διάφορες φάσεις των γυρισμάτων της ταινίας του Αγγελόπουλου, «Τριλογία: το Λιβάδι που Δακρύζει»,  στη λίμνη Κερκίνη, στη Φλώρινα, στον Πειραιά και σε διαφορετικές τοποθεσίες γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνονται εκτενή πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας, καθώς και ενδιαφέροντα αποσπάσματα από συζητήσεις του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Κώστα Κωβαίο.

λ

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για την αντίληψη του χρόνου στον κινηματογράφο και τον κινηματογράφο ως ιστορία του χρόνου. Με αφορμή τα ντεκόρ που κτίστηκαν στην Κερκίνη και τα οποία αργότερα πλημμύρισαν και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, αναφέρει ότι όλα τα σκηνικά των ταινιών του έχουν χαθεί όπως όλα τα πράγματα γεννιούνται και πεθαίνουν.

π

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για τους πρωταγωνιστές της ταινίας του, τους νέους ηθοποιούς, Νίκο Πουρσανίδη και Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τη δυσκολία αναπαράστασης της εποχής και την πρόκληση να κατασκευαστούν τα ντεκόρ και τα κοστούμια. Περιλαμβάνονται πλάνα καταγραφής των εργασιών για την κατασκευή του σκηνικού, ενός ολόκληρου χωριού στην Κερκίνη.

π

Ο Αγγελόπουλος εξηγεί ότι προσπαθεί να αφηγηθεί μία ιστορία με ένα μη συμβατικό τρόπο, με ποιητικούς όρους, ενώ επιμένει ότι ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο μεταφυσικό στοιχείο στις ταινίες του παρά το γεγονός ότι συχνά επισημαίνεται μια τέτοια διάσταση στο έργο του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανάγνωση μιας ταινίας είναι μια προσωπική ιστορία του καθένα, εφόσον το επιτρέπει η ίδια η ταινία. Αναφέρεται στη σημασία της επίσημης συμμετοχής της ταινίας στο 54ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο ίδιο φεστιβάλ όπου προβλήθηκε και η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινίας «Αναπαράσταση». Στην ταινία Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει ο Αγγελόπουλος επανέρχεται σε μία ελληνική τραγωδία με κεντρικό πρόσωπο μία γυναίκα, ενώ εξηγεί ότι και οι επόμενες δύο ταινίες θα έχουν ως κεντρικά πρόσωπα γυναίκες. Αναφέρεται επίσης στους διαφορετικούς τίτλους που θα έχει η ταινία στα γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Το κεντρικό θέμα της ταινίας αφορά στην περιπέτεια των ανθρώπων που συνεχίζουν να αλλάζουν τόπο και σπίτι χωρίς να μπορούν να εγκατασταθούν, να δημιουργήσουν ρίζες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μία συνεχή εξορία και ξεριζωμό.

π

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρομοιάζει τη δουλειά του με εκείνη του συγγραφέα, ο οποίος συχνά αποφασίζει να πετάξει και να ξαναγράψει ολόκληρα κεφάλαια και θεωρεί απαραίτητη αυτή τη δυνατότητα για να μπορεί να δημιουργήσει τις ταινίες του. Εξηγεί ότι για εκείνον το σινεμά είναι ένα ταξίδι, επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο και τον εαυτό του και ότι τα γυρίσματα είναι η πιο δημιουργική στιγμή της κινηματογραφικής διαδικασίας. Περιγράφει την προσωπική του προσέγγιση σε αυτή τη διαδικασία ως οργάνωση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο σενάριο αλλά και την ελευθερία ανατροπών σε αυτό. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κινηματογραφική δημιουργία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρεται ειδικά στους αφανείς ήρωες των γυρισμάτων και ξεχωρίζει ειδικά τον Γρηγόρη Σαμιώτη, και τον Νίκο Τριανταφυλλόπουλο.

η

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρεται στη νέα γενιά, στους νέους κινηματογραφιστές στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι προσεγγίζουν το έργο του καθώς και στην προσπάθεια να κυκλοφορήσουν οι ταινίες του σε DvD παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί την εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας αξεπέραστη.

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 12/2/2004

Επιμέλεια-έρευνα-παρουσίαση: Κώστας Κωβαίος

Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

Πηγή:https://www.ert.gr/