Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Ελατοχώρι της καρδιάς μας | ΠΙΕΡΙΑ

Το Ελατοχώρι της καρδιάς μας | ΠΙΕΡΙΑ

από xper
δημοσιεύτηκε24 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση

μ

για το Ελατοχώρι και τα Πιέρια της καρδιάς μας ήταν στο επίκεντρο την Τετάρτη, 20/1/2021, και για δύο ώρες, με δεκαπέντε συνομιλητές και άλλους 3.450 που το είδαν για λίγο, ενώ 1.128 αλληλεπέδρασαν διαδικτυακά (με σχόλια, ερωτήματα, κοινοποιήσεις, επισημάνσεις …). Η συζήτηση είναι https://www.facebook.com/618390278198909/videos/752648008688606, ελεύθερη να την δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται …

θ

Στην συζήτηση με φροντίδα της

Αναστασία Μποστανίτη

κας Αναστασίας Μποστανίτη

και την υποστήριξη της κας Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) μετείχαν οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Δρούγκα Παναγιώτα, Γκιούρα Δώρα, Καράμπατος Γιώργος, Κουτσιούλης Γιώργος, Κωστόπουλος Βασίλης, Λιάβας Αντώνης, Μακρανδρέου Μαρία-Χριστίνα, Μποστανίτης Αντώνης, Πατσιούρης Νίκος, Ρουκάς Δημήτρης, Τουλιαρής Σωτήρης & Τσιρογιάννης Άγγελος,

mixailidhw

με συντονιστή τον Μιχαηλίδη Δημήτρη.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά που ακούστηκαν μπορούμε να επισημάνουμε:

 • Το Ελατοχώρι της καρδιάς μας, με τους 450 περίπου κατοίκους ίσως δεν μπορεί να είναι επαρκής εφαρμοστικά αναπτυξιακός πόλος.
 • Ορατά αναπτυξιακά ίσως θα μπορούσαν να είναι όλα τα Πιέρια όρη, και ακόμα πληρέστερα θα έπρεπε να είναι ολόκληρη η Πιερία χωρικά …
 • Μοιάζει ότι το Ελατοχώρι μπόρεσε να αλλάξει την πορεία του και από άφαντο, έγινε φημισμένο και επιχειρηματικός πόλος.
 • Μετά την οικονομική κρίση του 2010 υπήρξε καμπή στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού, «ξεφούσκωσε», που ίσως δείχνει ότι απλά υπήρξε ευκαιριακή , συγκυριακή δράση, και υπάρχει υστέρηση στην κοινωνική συνοχή.
 • Σήμερα δεν έχει ούτε Δημοτικό σχολείο. Και βέβαια δεν υπάρχουν δυνατότητες, σήμερα, για ζωγραφική, για μουσική, για χορό κλπ
 • Οι σημερινοί κάτοικοί του Ελατοχωρίου και οι φίλοι, φαίνεται ότι οραματίζονται το μελλοντικό Ελατοχώρι να περιστρέφεται γύρω από τον Τουρισμό, τόσο τον χειμερινό, όσο και τον θερινό ορεινό, ακόμα και σε συνδυασμό με τα παράλια.
 • Όχι μόνο στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο υπόκειται στην ανασφάλεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και σε πολλές ακόμα ειδικές μορφές τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού.
 • Ακόμα και συνεδριακός τουρισμός (πάντα στην οπτική «τουρισμός») είναι μια πολύ πιθανή ανάπτυξη διότι διαθέτει επαρκείς υποδομές ενδιαίτησης και εστίασης.
 • Απόλυτα συνυφασμένο με τον τουρισμό είδαν οι συμμετέχοντες την πλήρη διατροφική αυτάρκεια με τοπικά αγροτικά προϊόντα.
 • Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, με οικοτεχνίες και εργαστήρια επαξεργασίας των τοπικών προϊόντων, με επεξεργασία με βάση τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία) και τοπική κατανάλωση από τον εισερχόμενο τουρισμό.
 • Μάλιστα ο τουρισμός θα μπορούσε να είναι το μέσο για διατοπική προώθηση των φημισμένων ποιοτικών πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
 • Επισημάνθηκε η εμφανής έλλειψη εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων για ποιοτικό τουρισμό και στις αγροτικές καλλιέργειες και εκτροφές με αγροτικό σχολείο.
 • Η αγροτική παραγωγή πρέπει να στηριχθεί και να αξιοποιήσει την τεράστια βιοποικιλότητα των Πιερίων και τα ήδη φημισμένα, όπως είναι οι πάνω από 2.000 χρόνια ελαιώνες, το Τσάϊ Ολύμπου (Sideritis Scardica), οι αγελάδες φυλής Κατερίνη, όλοι οι καρποί του δάσους και πολλά άλλα. λ

   

 • Ο χώρος με την μυθολογία του (Πιερίδες Μούσες), τα μνημεία του από την αρχαία Ελλάδα (Πύδνα) και από την νεότερη (καλύβες), καθώς και τα μνημεία της φύσης έχει επαρκές υπόβαθρο.
 • Η περιοχή έχει σημαντικά χαρακτηριστικά σημεία, όπως είναι το νοσοκομείο (20’ μόνο), το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το διεθνές αεροδρόμιο της Μακεδονίας, ο τομή των δύο πολύ μεγάλων διεθνών δρόμων της ΠΑΘΕ και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, η διέλευση του τραίνου, το παγκόσμιο Brand του «Ολύμπου» κλπ
 • Ο τόπος μπορεί να λειτουργήσει ελκυστικά για προσέλκυση κατοίκων για εξ αποστάσεως εργασία λόγω της εξαιρετικής θέσης, της γειτνίασης με μεγάλα οικονομικά κέντρα, και της πάρα πολύ καλής ποιότητας ζωής.
 • Η Διοίκηση (Περιφέρεια) ετοιμάζει έναν τουριστικό οδηγό για την περιοχή, που θα δώσει νέα ώθηση στην περιοχή και αναγνωρισιμότητα.
 • Στην συζήτηση «ποιος» θα τα δρομολογήσει και «ποιος» θα τα κάνει, φάνηκε ότι στον τομέα της συναντίληψης απαιτείται ακόμα δουλειά, συστηματική ενημέρωση και κυρίως κοινωνική ζύμωση για ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κεφαλαίου.
 • Χρειάζεται δουλειά ακόμα για δημιουργία συλλογικής συναντίληψης και συστηματικής συνεργατικής επιχειρηματικής δράσης, που θα μπορούσαν να αναλάβουν την προετοιμασία για την σύνθεση του οράματος και για την διαδικασία υλοποίησής του.
 • Η διάθεση κονδυλίων από μόνη της ΔΕΝ δημιουργεί ικανή συνθήκη για Τοπική-Κοινοτική Ανάπτυξη και για ευημερία των κατοίκων μιας περιοχής.
 • Ίσως το χρήμα δημιουργεί ένα οικονομικό «πυροτέχνημα», μια ευκαιριακή περιστασιακή δραστηριότητα, η οποία χωρίς κοινωνική εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια, δηλαδή χωρίς εργασία σε βάθος με τους ανθρώπους της περιοχής, ως κοινωνία πολιτών, να ακολουθείται από «ξεφούσκωμα» και «νέκρωση» επενδύσεων ….

Πάρα πολύ καλή συζήτηση, βάση για συσπείρωση των ενδιαφερομένων συγκατοίκων, που ενεργοποιήθηκαν από την κα Αναστασία Μποστανίτη, που αξιοποίησε την ευκαιρία της Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής για προτάσεις από συλλογικότητες μέχρι 31 Ιαν 2021.

Στις 27 Ιαν 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που θα μεταδίδεται ταυτόχρονα στο facebook (Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα) για τα αποτελέσματα των συζητήσεων για το ΟΡΑΜΑ 2040 για τις διάφορες περιοχές της υπαίθρου στην Ευρ. Ένωση.

 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης