Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Πόσο καλά γνωρίζουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας;

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε6 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Πόσο καλά γνωρίζουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας;

Η Ελπίδα δυσκολεύεται να βρει αυτό που θέλει στη ζωή της... τόσο στα προσωπικά όσο και στα επαγγελματικά νιώθει διαρκώς μπερδεμένη... μπερδεμένη και απογοητευμένη... ακούει τις φίλες της να μιλούν συνεχώς για τις επιθυμίες τους κι εκείνη δεν ξέρει τι πραγματικά επιθυμεί... έρχονται μάλιστα στιγμές που αναρωτιέται αν έχει επιθυμίες...

Οι επιθυμίες μας είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσωπική μας ευτυχία και ορίζει, συχνά, το πόσο ολοκληρωμένοι και ικανοποιημένοι θα νιώσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Οι επιθυμίες μας, τα "θέλω" μας, έχουν διαφορετικό περιεχόμενο από περίοδο σε περίοδο της ζωής μας και δεν μένουν ίδια σε όλες τις ηλικιακές φάσεις μας. Άλλα πράγματα επιθυμεί κανείς σήμερα, άλλα θα επιθυμεί αύριο. Κάποια θα είναι ίδια, κάποια θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του να μπορεί να εξελίσσεται, να αλλάζει και να αποδέχεται κατά περίσταση τα "θέλω" του είναι σημαντικό. Θα ήταν περίεργο να έχουμε τα ίδια ‘θέλω’ από τα παιδικά μας χρόνια ως τα τελευταία χρόνια της ζωής μας καθώς αυτό θα σήμαινε καθήλωση στο παρελθόν ή προβληματική ψυχική ενηλικίωση. Με αυτό δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν ‘θέλω’, που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο αλλά αυτά είναι κυρίως βαθιά ανθρώπινες ανάγκες, όπως:

  • Θέλω να με αγαπάνε
  • Θέλω να με αναγνωρίζουν
  • Θέλω να με σέβονται
  • Θέλω να με εκτιμούν
  • Θέλω να με θέλουν και να με επιθυμούν
  • Θέλω να αρέσω στους άλλους
  • Θέλω να μου φέρονται με αξιοπρέπεια

Τι κάνουμε, όμως, εμείς για αυτά, που θέλουμε; Πόσο τα διεκδικούμε; Πόσο τα εμπιστευόμαστε στα χέρια ανθρώπων, που μας έχουν αποδείξει ότι δε σκοπεύουν να τα σεβαστούν; Πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επιθυμεί κάτι ακόμα κι αν αυτό πάει κόντρα σε αυτό, που θέλει ο άλλος; Αν, για παράδειγμα, περιμένω πως και πώς να ξεκουραστώ το σαββατοκύριακο αλλά η καλύτερη μου φίλη θέλει να πάμε ένα ταξίδι για να ξεπεράσει τον πρώην της, τι αποφασίζω να κάνω τελικά; Βάζω στην άκρη τη δική μου επιθυμία για ξεκούραση προκειμένου να ικανοποιήσω την επιθυμία της φίλης μου; Αρνούμαι στη φίλη μου το ταξίδι με κόστος να την απογοητεύσω και κέρδος να μείνω πιστή στη δική μου ανάγκη και να ξεκουραστώ; Προσπαθώ να βρω μια ενδιάμεση λύση, όπως το να πάμε μια ημερήσια εκδρομή, ώστε να ικανοποιήσω τις επιθυμίες και των δυο μας;

Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα "θέλω" μας, προδιαγράφει την τύχη τους και την πορεία τους στο μέλλον. Με άλλα λόγια αν παίρνω στα σοβαρά αυτό, που θέλω, θα κάνω σοβαρές προσπάθειες για να ανταποκριθώ σε αυτό. Αν υποτιμώ την επιθυμία μου, δε θα κάνω καμία ουσιαστική προσπάθεια για να την ικανοποιήσω και επομένως θα εσωτερικεύσω, ως εμπειρία, ότι είτε επιθυμώ είτε δεν επιθυμώ κάτι το αποτέλεσμα είναι ότι δε θα το έχω. Αν συνδέομαι αμφιθυμικά με την επιθυμία μου (τη μια νιώθω πολύ έντονα για μια επιθυμία μου, την άλλη δε νιώθω έντονα) τείνω να διατηρώ αυτή την αμφιθυμία και να τη μετατρέπω σε αμφιβουλησία (τη μία θέλω να κάνω κάτι, την άλλη όχι) και αμφιπραξία (τη μια κάνω κάτι, την άλλη όχι).

Υπάρχουν άνθρωποι, που δε μπορούν να ονοματίσουν ξεκάθαρα μια επιθυμία τους και άλλοι που νιώθουν να πνίγονται σε έναν ωκεανό ανεκπλήρωτων επιθυμιών. Άλλοι πάλι προτιμούν να φαντασιώνονται μια ζωή στην οποία οι επιθυμίες τους έχουν πραγματοποιηθεί αλλά αρκούνται σε αυτό. Τέλος υπάρχουν εκείνοι που δυσκολεύονται να βρουν τι θέλουν στη ζωή τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να δώσουν νόημα στην καθημερινότητά τους.

Γιατί όμως ένας άνθρωπος δυσκολεύεται να βρει τι θέλει;

  • Είναι επιλεκτικός και ψάχνει πολύ για να βρει αυτό, που θα θελήσει πραγματικά και θα το συγκινήσει
  • Είναι δύσκολος, απαιτητικός και έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής
  • Φοβάται το λάθος και την αποτυχία με αποτέλεσμα να μη ρισκάρει να επιλέξει κάτι, που μπορεί να αποδειχθεί αργότερα κακή επιλογή
  • Έχει μη ρεαλιστικές επιθυμίες και δυσκολεύεται να βρει τι θέλει γιατί δεν υπάρχει αυτό, που θέλει
  • Είναι απορροφημένος σε πολλές και διαφορετικές επιθυμίες και δυσκολεύεται να επικεντρωθεί σε μία
  • Αλλάζει διαρκώς γνώμη, είναι ασταθής και δεν καταλήγει σε μία απόφαση
  • Απαξιώνει με ευκολία κάθε εναλλακτική και προχωρά στην επόμενη μέχρι να την υποτιμήσει και αυτή
  • Δεν ψάχνει στα σωστά μέρη, στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο για να βρει αυτό, που θέλει

Το να μη βρίσκει κανείς νόημα πουθενά σκιαγραφεί μία προσωπικότητα με καταθλιπτικά στοιχεία καθώς η απουσία νοήματος, η ανηδονία (ανικανότητα να βιώσει χαρά και απόλαυση) και η χαμηλή κινητοποίηση φωτογραφίζουν καταθλιπτική διαταραχή. Εν τέλει ας θυμόμαστε τα λόγια του Paul Carvel "Η επιθυμία είναι το καύσιμο της καρδιάς".

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.