Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Μελίνα Μερκούρη – 6 Μαρτίου 1994

Μελίνα Μερκούρη | 6 Μαρτίου 1994

το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχειακό τηλεοπτικό τεκμήριο της Μελίνας Μερκούρη
από xper
δημοσιεύτηκε7 March, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια
Στις 6 Μαρτίου 1994, έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το Αρχείο της

ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχειακό τηλεοπτικό τεκμήριο της Μελίνας Μερκούρη, από μια ιδιαίτερη σειρά εκπομπών που παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος (παραγωγής 1989).

f

Σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, η Μελίνα Μερκούρη απαντά με ειλικρίνεια σε ερωτήματα προσωπικού χαρακτήρα, που περιστρέφονται γύρωαπό ζητήματα όπως η λήψη αποφάσεων, η αγάπη, η ζήλεια, η γοητεία, το αίσθημα χρέους απέναντι στους συνανθρώπους, η ζωή στη "σκιά μιας μεγαλοφυίας", η προσωπική αμφισβήτηση κ.α.

Μια διαφορετική συνέντευξη, με στόχο την αποκάλυψη ενός "ψυχογραφήματος" της προσωπικότητας της καλεσμένης.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Στις 6 Μαρτίου 1994, έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη. Με αφορμή  την επέτειο αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχειακό τηλεοπτικό τεκμήριο της Μελίνας Μερκούρη, από την ιδιαίτερη σειρά εκπομπών “Αυτοπροσωπογραφίες” που παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος (παραγωγής 1989).


ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΕΛΙΝΑ  ΜΕΡΚΟΥΡΗ

 Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος. Γνωστές προσωπικότητες του τόπου μας συζητούν με έναν…ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε ένα παιχνίδι που επιδιώκει να αποκαλύψει τον χαρακτήρα των καλεσμένων. Καλεσμένη σε αυτήν την εκπομπή η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Ταυτόχρονα, στο στούντιο της εκπομπής βρίσκεται ο εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος σχεδιάζει το πορτρέτο της φιλοξενούμενης, ενώ φίλοι, αλλά και πολίτες της Αθήνας, μιλούν για την προσωπικότητά της.

Η Μελίνα Μερκούρη απαντά στις ερωτήσεις ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, που σκοπό έχουν να αποκαλύψουν στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς της. Οι αποκαλυπτικές απαντήσεις σε ερωτήματα προσωπικού χαρακτήρα, περιστρέφονται γύρω από ζητήματα όπως η λήψη αποφάσεων, η κυριαρχία των αισθήσεων, η αγάπη και η ζήλεια, ο έρωτας και η απιστία, η γοητεία ως βάση του επαγγέλματος του ηθοποιού και του πολιτικού, αλλά και η ιδιωτική ζωή και η προστασία της. Η Μελίνα Μερκούρη σχολιάζει το αίσθημα του χρέους προς τους συνανθρώπους που την αντιπροσωπεύει, μιλά για την μοναχικότητα και την παρέα, αλλά και για την προσωπική της αντίδραση απέναντι σε μια ενοχλητική κατάσταση. Υπογραμμίζει το αίσθημα της υπομονής που την χαρακτηρίζει και απαντά στο ερώτημα περί «συμβίωσης στη σκιά μιας μεγαλοφυίας». Τέλος, απαντά στα ερωτήματα κατά πόσο αμφισβητεί τον εαυτό της και αν εμπιστεύεται τα φαινόμενα.

Για την Μελίνα Μερκούρη, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά της, μιλούν ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Πάνος Μπιτσαξής, Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ακόμη, στο ξεκίνημα της εκπομπής προβάλλεται σύντομη συνέντευξη του Πέτρου Ζουμπουλάκη στην  Χαριτίνη Καρόλου, στο χώρο του εργαστηρίου του. Η εκπομπή κλείνει με την εκτύπωση του «ψυχογραφήματος» της καλεσμένης-του ψυχολογικού της προφίλ- βασισμένου στις απαντήσεις των ερωτήσεων του ηλεκτρονικού υπολογιστή και την αποκάλυψη του φιλοτεχνούμενου πορτρέτου της.

Έτος παραγωγής: 1989

Σκηνοθεσία: Σούλης Γεωργιάδης

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 12/02/1989