Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λιμνοθάλασσα Επανομής: η ομορφιά πέρα από το προφανές

Λιμνοθάλασσα Επανομής: η ομορφιά πέρα από το προφανές

από xper
δημοσιεύτηκε29 April, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Όλοι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν την περιοχή της Επανομής και την εκτεταμένη παραλία του Ποταμού, που δέχεται κάθε καλοκαίρι πολλές χιλιάδες επισκεπτών που επιθυμούν να χαρούν τη θάλασσα σε μικρή απόσταση από την πόλη.

Λιγότερο γνωστό είναι όμως ότι η περιοχή περιλαμβάνει έναν υγρότοπο και μία θαλάσσια ζώνη ιδιαίτερης αξίας που φιλοξενούν σπάνια και προστατευόμενα είδη ζώων και φυτών. Δυστυχώς, η παρουσία των επισκεπτών συνεπάγεται και μεγάλη επιβάρυνση του φυσικού οικοσυστήματος.

Ας απολαύσουμε στο βίντεο αυτό τον υγρότοπο της Επανομής από ψηλά, "εκτός σεζόν".

Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό: η Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.

Ο υγρότοπος θεωρείται σημαντικός για την αναπαραγωγή, τροφοληψία και τη διαχείμαση μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών, καθώς και για ορισμένα άλλα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά. Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 είδη πουλιών, είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Κάποια από αυτά είναι η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο, η αβοκέτα κ.ά.

Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι η αγριόγατα, η πίννα και το ψάρι ταινιοσακοράφα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή της Επανομής: https://bit.ly/3x3wxdt