Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κ. Ζέρβας: Νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη  το “Meteoron” του Κωστή Γεωργίου

Κ. Ζέρβας: Νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη το “Meteoron” του Κωστή Γεωργίου

Το εμβληματικό έργο που φέρει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου τοποθετήθηκε στον χώρο πρασίνου απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο
από xper
δημοσιεύτηκε18 May, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ένα νέο τοπόσημο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απέκτησε η Θεσσαλονίκη, που σήμερα (18/5) το πρωί υποδέχθηκε το “Meteoron”. Το εμβληματικό έργο που φέρει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου τοποθετήθηκε στον χώρο πρασίνου απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

“Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα καινούριο τοπόσημο. Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην πόλη του και μας χαρίζει ένα σημαντικό δημιούργημά του. Το έργο αυτό έχει πολλούς συμβολισμούς. Για μένα συμβολίζει τη δυναμική της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων, την ελκυστικότητα αυτής της πόλης”, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι από σήμερα υπάρχει ακόμη ένας λόγος, για να επισκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη, που αποκτά άλλο ένα σημείο αναφοράς.

λ


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του τόσο στον Κωστή Γεωργίου όσο όμως και στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, καθώς το “Meteoron” ήλθε στην πόλη με δική του δωρεά. Σε δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφήνουν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη ζωή της Θεσσαλονίκης.

μ


“Το έργο είναι ένα κομμάτι που ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω οι συμπατριώτες μου να το αγαπήσουν όσο το αγαπώ κι εγώ. Ελπίζω να γίνει ένα τοπόσημο στην πόλη, που ο κόσμος θα το έχει και θα το απολαμβάνει”, είπε από την πλευρά του ο Κωστής Γεωργίου, σημειώνοντας ότι “αυτό το έργο έγινε κατ’ σρχάς με την αγάπη στις τέχνες την οποία διαθέτει ο Δήμαρχος και με τη βούληση που έχει να φτιάξει καλύτερο τον τόπο στον οποίο ζούμε, αλλά και με την ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου”.

,


Μιλώντας για το έργο του, ο κ. Γεωργίου τόνισε: “Συνήθως, όταν δίνεις κατεύθυνση στον θεατή, τον περιορίζεις στο να προσεγγίσει το έργο, να το αναγνώσει. Αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι για το έργο -χωρίς αυτό να είναι το απόλυτο- είναι πως αναφέρεται σε μια στιγμή της ζωής, όπου εκεί μέσα υφίσταται η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η φιλία, η δυναμική, η αγωνία για τη ζωή, το να φτάσουμε κάπου, να προσεγγίσουμε κάπου, να ανεβούμε ψηλά”.
Το “Meteoron” αποτελείται από δεκαπέντε μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, ενώ το συνολικό ύψος του μαζί με τη βάση είναι περίπου έντεκα μέτρα.

Η γλυπτική σύνθεση τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στον χώρο πρασίνου απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του δημιουργού του Κωστή Γεωργίου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εγκατάσταση του κατάλληλου φωτισμού, οπότε το “Meteoron” θα παρουσιαστεί κι επισήμως στους Θεσσαλονικείς.

μ

Λίγα λόγια για τον Κωστή Γεωργίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε μαθητής των Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και του Pr. Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής  σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster/Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery/Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery/Λωζάνη, Alla Rogers Gallery/Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery/Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως (Μουσείο Γουλανδρή/Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art/Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum/Φλόριντα).

Έργα του κοσμούν δημόσια πάρκα στην Αττική. Ενδεικτικά: ΧΡΟΝΙΚΟΝ Α (Πάρκο Αγ. Γεωργίου, Παλαιό Φάληρο), ANATASIS (Κεντρική πλατεία της Βούλας) και «EQUUS» (Βουλιαγμένη, παραλιακή λεωφόρος).

Υπενθυμίζεται ότι ο γλύπτης δημιούργησε τον Phylax, το κόκκινο γλυπτό στο Παλαιό Φάληρο που είχε μπει στο στόχαστρο βανδάλων τον Ιανουάριο του 2018.

https://www.kostisgeorgiou.com/el