Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
okipostounerou

Αντιδράσεις για τη νέα εικόνα στον Κήπο του Νερού που "μάγεψε"

Αυτός είναι ο αντίλογος για τη νέα μορφή του "διάσημου" Κήπου στη Νέα παραλία
από newsroom
δημοσιεύτηκε6 June, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αντιδράσεις προκάλεσε η νέα εικόνα του Κήπου του νερού που αποδόθηκε χθες, Ημέρα του Περιβάλλοντος, προς χρήση στους πολίτες.

Τα social media κατακλείστηκαν από απόψεις, άλλες θετικές, και πολλές, αρνητικές για τη νέα όψη του Κήπου, που, είναι αλήθεια, διαφέρει κατά πολύ από την προηγούμενη εικόνα, η οποία παρέπεμπε σε εικόνα κάποιας λίμνης σε έναν υγροβιότοπο και μάγευε με την ποικιλομορφία του, κάθε επισκέπτη του συγκεκριμένου αστικού, εν συνόλω, τοπίου της Νέα παραλίας. Η κριτική που ασκείται επικεντρώνεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα τσιμέντου που πλέον φέρει στους "κόλπους" του ο Κήπος του νερού, υιοθετώντας επίσης κατά πολλούς έναν μάλλον "αντιαισθητικό" φωτισμό που δεν συνάδει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία του αρχικού σχεδιασμού αλλά και της φιλοσοφίας του Κήπου. Αν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν, με μία απλή σύγκριση εικόνων μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει τις διαφορές αλλά και την αλλαγή πλέον του χαρακτήρα της όψης του.

kipos-tou-nerou
Η παλιά εικόνα του Κήπου του Νερού/φωτο:facebook - Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας

Για αισθητική Ντουμπάι έκανε λογο σε ανάρτησή του ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, σημειώνοντας:Η αισθητική Ντουμπάι τώρα και στη Θεσσαλονίκη. Προσεχώς Πύλη Αξιού.kipostounerou12

"Υποψιαζεστε ποιοί είναι οι αοιδοί; Αηδία σκέτη! Ένας υπέροχος βιότοπος, ο κήπος του Νερού ντύθηκε κλαρινογαμπρός", ενώ συνόδευσε την ανάρτησή του με φωτογραφία από τη βραδινή εικόνα του Κήπου.

 

Χαρακτηριστική είναι η κριτική που ασκήθηκε μέσω του facebook από τον Αθανάσιο Μαλίτσα, ο οποίος αναφέρει:

Κάποιες σκέψεις για την πολύ πρόσφατη ανάπλαση του Κήπου του Νερού στη Νέα Παραλία.
Θεωρώ πως το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, πέρα από την αυτονόητη κριτική που δικαίως εγείρει.
Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ανάπλαση όντως θυμίζει έντονα μία πισίνα σαν αυτές που συνηθίσαμε να βλέπουμε σε διάφορα ένθετα που αποθανάτιζαν "έντυπωσιακές", φαραωνικές βίλες στην εποχή κυρίως πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Θα συμπλήρωνα επίσης, πως θυμίζει τον εξωτερικό χώρο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου - resort.
Στην περίπτωση μας όμως, το συγκεκριμένο έργο δεν σχεδιάστηκε για αυτούς τους σκοπούς!!!
Κατασκευάστηκε με τη λογική να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και εν τέλει να εκπαιδεύσει τον πολίτη σε έννοιες και εικόνες που σχετίζονται με την αξία του δημόσιου χώρου!
Ο δημόσιος χώρος οφείλει και πρέπει να αποτελεί τον οδηγό για όλα τα υπόλοιπα και όχι να αντιγράφει ως ουραγός τις καθαρά και μόνο "εντυπωσιακές" τάσεις που "υιοθετούνται" στις ιδιωτικές κατασκευές, που συνήθως βασίζονται μόνο στο ατομικό κριτήριο της δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά του ιδιοκτήτη.
Η κυριότερη όμως παράμετρος που δεν έγινε σεβαστή στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αυτή, της διατήρησης της πρωτότυπης σχεδιαστικής μορφής και των χαρακτηριστικών της, που απέδωσαν οι δημιουργοί του έργου.

Πρόκειται για μία μεγάλη πληγή που επιδέχεται προβληματισμού για όλους μας. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν συναντάμε για πρώτη φορά...

Σημείωση: Η πρώτη φωτό (από τα αριστερά) αποτυπώνει τον κήπο πριν την "ανακαίνιση"

kipos-tou-nerou-2
Από τη δημοσίευση του κ.Μαλίτσα

 

 
 

Ο Κήπος του Νερού- Εικόνες από το φωτογραφικό υλικό του κ.Πρόδρομου Νικηφορίδη- εκπρόσωπου της ομάδας μελέτης για την (συνολική) Ανάπλαση της Νέας Παραλίας, ο οποίος με ανάρτησή του, συμφωνεί με την κριτική του κ.Μαλίτσα, σημειώνοντας ότι "Ο κ. Μαλίτσας αναδεικνύει πολύ σωστά τα θέματα!".

okipostounerou3

Ο κ.Νικηφορίδης τον περασμένο Ιανουάριο, αναφερόμενος στο θέμα, είχε πει στην ιστοσελίδα Thesstoday :Αυτό που θεωρώ πολύ ενοχλητικό είναι η άρνηση συνεργασίας. Και δεν είναι μόνο θέμα της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι και της προηγούμενης. Αυτή η άρνηση δεν προέρχεται από τους αιρετούς, προέρχεται από πιο κάτω, από τις υπηρεσίες. Και όπως ξέρουμε οι αιρετοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς τις υπηρεσίες. Είναι όμηροι των υπηρεσιών και κάπως έτσι λειτουργούν”.

Και συμπλήρωσε: “Εδώ και πολύ καιρό τούς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Πριν από έναν χρόνο, 18/01/20 είχα πει και γράφτηκε σε δημοσίευμα πως ο Κήπος του Νερού έχει μετατραπεί σε κήπο της λάσπης. Έγινε μετά μια σύσκεψη όπου πάλι τους είπα για τον Κήπο του Νερού. Έπρεπε να καταστραφεί τελείως για να γίνει κάτι. Αλλά και πάλι μη φανταστείτε ότι μας κάλεσαν να μας πουν κάτι. Όταν δεν ξέρεις κάτι, χρειάζεσαι τη βοήθεια αυτού που το σκέφτηκε και το σχεδίασε. Εκεί αντέδρασα επίσης γιατί είδα διάφορα μηχανήματα έργου που θα κάνουν καταστροφές. Επίσης πολύ εκνευριστικό ήταν ότι όλη αυτή την ανεπάρκεια τη δική τους και των υπηρεσιών ξαφνικά την χρέωσαν σε σφάλματα της κατασκευής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης. Ακόμα κι εδώ δεν μας κάλεσαν να μας πουν ‘ξέρετε έχετε κάνει ένα λάθος εδώ’. Βγαίνουν την ημέρα που στριμώχτηκαν από τα γεγονότα για να μιλήσουν για σφάλματα”.

 

 

okipostounerou4

 

okipostounerou5

Εικόνες από την όψη της καταστροφής που αντικρίσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο (από το φωτογραφικό υλικό του κ.Νικηφορίδη)

 

okipostounerou7
okipostounerou8
από το αρχείο του κ. Πρ.Νικηφορίδη

Εικόνες του σήμερα, από τη νέα όψη του Κήπου του Νερού μετά την ανακατασκευή (η οποία δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, εξηγώντας ότι πέραν του φυτικού υλικού επανατοποθετούνται σταδιακά στις λίμνες και τα ψάρια που είχαν απομακρυνθεί πριν την έναρξη των έργων.)

kipotouerou10kipostounerou11