Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ψυχική υγεία στη χρονιά της πανδημίας

Η ψυχική υγεία στη χρονιά της πανδημίας

από xper
δημοσιεύτηκε9 June, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Αύξηση των φαινομένων κατάθλιψης και άγχους καταγράφουν οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια του ενός και πλέον χρόνου από την έναρξη της πανδημίας και των αναγκαστικών περιορισμών που επέφερε στις κοινωνικές επαφές.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας είχαν διαφορετικές συνέπειες για τα άτομα, ανάλογα με τον κοινωνικό ρόλο που είχαν. 

Ορισμένα τμήματα του πληθυσμού φαίνεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, μετα-τραυματικών συμπτωμάτων και αδυναμία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, επειδή είναι πιο ευαίσθητα, ενώ ο φόβο τους δεν περιορίζεται στην πιθανή προσβολή τους από τον ιό.

Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια του Cassino και του Salerno, στην Ιταλία.

Τα θέματα της ψυχικής υγείας έρχονται με καθυστέρηση, καθώς προηγούνται τα προβλήματα σωματικής υγείας και απώλειας ανθρώπων.

Ως μέλος της επιτροπής που λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία της επιδημίας, ο Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, εξηγεί ότι «η συζήτηση είναι συνεχής για τις συνέπειες της νόσου, αλλά όταν δίνεται μια μάχη, σημασία έχει τι γίνεται στην πρώτη γραμμή. Εκ των πραγμάτων, όταν βελτιώνεται η γενική εικόνα τα προβλήματα ψυχικής υγείας έρχονται στο προσκήνιο. Το άνοιγμα των δημοσίων χώρων, ή των λυκείων αποφασίστηκαν κυρίως έπειτα από μεγάλη συζήτηση των επιστημόνων για το πως θα βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων».

Φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στην κατάθλιψη και το άγχος. Όμως λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών έχει βελτιωθεί η κατάσταση και μειώθηκαν τα συμπτώματα. Ωστόσο, ο παράγοντας του ιού τείνει να γίνει χρόνιος και οι συνέπειες του φαινομένου πρέπει να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου. Ένας τρόπος εκδήλωσης του άγχους είναι ο θυμός και αυτό με την σειρά του προκαλεί διάφορα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς, που όμως δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα φαινόμενα όπως η οπαδική βία, τονίζει ο κ. Μποζίκας.

Το όριο, που σηματοδοτεί την έναρξη του προβλήματος είναι εκεί όπου το κοινωνικό περιβάλλον δεν λειτουργεί πλέον ως δίχτυ προστασίας και τότε απαιτείται η προσφυγή στον ειδικό. Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος για να ζητήσει βοήθεια ανώνυμα και με ασφάλεια.