Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Εγκαινιάστηκε το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουλίου και θα είναι ανοικτά καθημερινά 7 μ.μ. – 11 μ.μ.
από xper
δημοσιεύτηκε27 June, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

«Μέσα από το βιβλίο, σύμβολο ελευθερίας της γνώσης και της έκφρασης, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Συνδέεται  το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Εμπλουτίζεται η γνώση, η σκέψη, ο νους και η καρδιά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης,

i

που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου, στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, και εκτός από τον υφυπουργό, παρόντες ήταν και απηύθυναν χαιρετισμό:  η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής, συγγραφέας, επιστήμονας, Κώστας Ζουράρις.

Ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

“Η επιλογή σας να αφιερώσετε τη φετινή έκθεση στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύει την έγνοια σας για την ιστορική πορεία του Γένους. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς, που με το έργο τους μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που λάμπρυναν την πορεία μας στους αιώνες. Υπογραμμίζει τη δύναμη των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης.

Μέσα από το βιβλίο, σύμβολο ελευθερίας της γνώσης και της έκφρασης, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Συνδέεται  το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Εμπλουτίζεται η γνώση, η σκέψη, ο νους και η καρδιά. Μέσα στις τυπωμένες σελίδες καταφέραμε «άλμα πιο γρήγορο απ΄τη φθορά», επισημαίνει ο υμνωδός του σύγχρονου Ελληνισμού, Οδυσσέας Ελύτης. «Η ουσία της ζωής είναι στις λέξεις», έγραψε μιλώντας για την αξία της λογοτεχνίας ο Βασίλης Αλεξάκης. «Βάζω στις λέξεις πυρκαγιά, να φωτίσω το σκοτάδι μου», αναφέρει σ΄ένα ποίημά του  ο Κωστής Μοσκώφ”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κ. Καλαφάτης.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουλίου και θα είναι ανοικτά καθημερινά 7 μ.μ. – 11 μ.μ.