Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
oaedkoinofelis

ΚΕΔΕ: Παράταση των συμβάσεων covid και όχι του "Κοινωφελούς"

Στον άερα 36.500 εργαζόμενοι σε Δήμους και Φορείς
από newsroom
δημοσιεύτηκε29 June, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

 

Τις ελλείψεις των Δήμων αλλά και των Φορέων που έως αυτές τις ημέρες καλύπτονταν προσωρινά με τους εργαζόμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, φιλοδοξεί να καλύψει με επιμήκυνση των συμβάσεων covid η ΚΕΔΕ, μετά από σχετική δήλωση του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου, για ανάλογη πρότασή του προς το αρμόδιο υπουργείο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην μείνουν, κυρίως οι τουριστικοί και νησιωτικοί χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες τους, θα ζητήσει παράταση δύο μηνών.

Αν το σενάριο αυτό προχωρήσει, και γίνει απόφαση και πράξη, η κυβέρνηση αφήνει καλοκαιριάτικα στο έλεός του Θεού, χωρίς εργασία 36.500 εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται, οι περισσότεροι σε αντίξοες συνθήκες λαμβάνοντας μισθό-ντροπή, ύψους 558 ευρώ! Τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ζητούν επισταμένως ικανοποιητική παράταση των συμβάσεων εργασίας τους ακόμα και έως το τέλος του 2021, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στη χώρα και κατ' επέκταση στην αγορά εργασίας που έχει ισοπεδωθεί. Πολλοί από αυτούς δε, λόγω και των ισχυόντων στον ΟΑΕΔ, δεν δύνανται να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, λόγω του τύπου της διάρκειας της σύμβασής τους, ως εκ τούτου μένουν παντελώς ξεκρέμαστοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκαν οι πιέσεις από εργαζόμενους που ζητούν, το αυτονόητο, δηλαδή να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους, καθώς καλύπτουν έτσι και αλλιώς πάγιες ανάγκες. Όπως φαίνεται, μετά την πρώτη παράταση που είχε εκφραστεί ως αίτημα και από την ΚΕΔΕ, τώρα η Ένωση τους ξεχνά, και προτιμά να στηρίξει τους ευνοημένους των συμβάσεων covid, καθώς, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς, πρόκειται για τα "δικά τους παιδιά".

Σήμερα το θέμα ήρθε και στη Βουλή με σχετική τροπολογία από το ΚΚΕ και η διαδικασία της συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας έγινε σχετική αναφορά, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για παράταση και ένταξη στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη του προγράμματος, για όλους, στηρίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Παύλου Μελά, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και άλλοι, απασχολούν προσωπικό, ειδικότερα ο κεντρικός Δήμος μεγάλο αριθμό εργαζομένων, με τέτοιες συμβάσεις, που εργάστηκαν καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας και σε δύσκολες, αρκετοί, συνθήκες.

Τα αιτήματα των εργαζομένων:

-Νέα παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2021.

-Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.