Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το αίνιγμα της Κέρου» | Πρωτιά στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λονδίνου

«Το αίνιγμα της Κέρου» | Πρωτιά στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λονδίνου

από xper
δημοσιεύτηκε8 July, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το νησί της Κέρου, νότια της Νάξου, αποτελούσε την πρώιμη εποχή του Χαλκού, ένα μοναδικό Ιερό, το οποίο 4.500 χρόνια μετά, εξακολουθεί να καλύπτεται από μια αχλύ μυστηρίου…

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, που συμμετείχε εθελοντικά στην ανασκαφή, κατέγραψε με τον σκηνοθέτη Κώστα Μαχαίρα, την αρχαιολογική έρευνα που γινόταν στο αινιγματικό νησί, την περίοδο 2018-2019.

παρασκευοπούλου

Το ντοκιμαντέρ εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, με τίτλο «Το αίνιγμα της Κέρου», απέσπασε δύο βραβεία, στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου: το πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

«Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Ταξιδέψαμε στο Κουφονήσι και κάθε μέρα στις 5.20 το πρωί πηγαίναμε με καΐκι στη βραχονησίδα που γινόταν η ανασκαφή» λέει ο διευθυντής φωτογραφίας της ΕΡΤ, Μανόλης Βουρεξάκης.

Ο Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, επικεφαλής της ανασκαφής, που διοργανώνει η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προσπαθεί από το 1963 να λύσει το μυστήριο της ακατοίκητης Κέρου, στην οποία έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους.

φ

«Σε ειδικό αποθέτη, βρέθηκαν πολλά κομμάτια από σπασμένα μαρμάρινα αγγεία, ειδώλια και κεραμικά, αυτό δείχνει μια τεράστια λεηλασία» τονίζει ο επικεφαλής της ανασκαφής.

«Αυτή η συγκέντρωση ειδωλίων σημαίνει ότι τα έφερναν ήδη σπασμένα από διάφορα μέρη του Αιγαίου» σημειώνει η διευθύντρια πεδίου ανασκαφής της Κέρου, Ιωάννα Μουτάφη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που ενωνόταν την προϊστορική εποχή με το Ιερό της Κέρου.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, θα προβληθεί το Σάββατο 10 Ιουλίου στον κήπο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 10 το βράδυ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου