Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ο Βασίλης Τσικάρας φέρνει τον χολιγουντιανό αστέρα Μανού Μπένετ για τη νέα ταινία του «Πέντε 5»

Ο Βασίλης Τσικάρας φέρνει τον χολιγουντιανό αστέρα Μανού Μπένετ για τη νέα ταινία του «Πέντε 5»

Με τη συμμετοχή δημοφιλών ηθοποιών ξεκινούν στο νομό Έβρου, τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας «Πέντε 5», με την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας ολοκληρώνει την τριλογία του για το 1821
από xper
δημοσιεύτηκε12 July, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Ταινία για το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

με τον Manu Bennett

o

Μόνο ως «αναπάντεχο χτύπημα» προς τους φορείς που χειρίζονται την τύχη του ελληνικού κινηματογράφου στη χώρα μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η είδηση της έναρξης των γυρισμάτων της ανεξάρτητης παραγωγής του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, με τον τίτλο «Πέντε».

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της τριλογίας που είχε υποσχεθεί ο δημοφιλής σκηνοθέτης, για το 1821.

o

 

Ο Βασίλης Τσικάρας αγγίζει πλέον τις 4 ταινίες μεγάλου μήκους, όλες ιστορικές, κι αυτό που θα έχει να διηγείται στα εγγόνια του είναι η πεισματική άρνηση των φορέων του κινηματογράφου να τον στηρίξουν.

 

5

Ο σκηνοθέτης που επανέφερε το 1821 στον κινηματογράφο, μετά από 46 ολόκληρα χρόνια και μετά τον Παπαφλέσσα (1971), δεν πήρε ούτε 1 ευρώ από το «Ελλάδα 2021», το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και γνωστούς επιχειρηματίες που διαφημίζουν την αγάπη τους για το σινεμά.

Εν έτει 2021 όλα αυτά! Λέγεται μάλιστα πως η βοήθεια που ζήτησε από το Ε.Κ.Κ. δεν ξεπερνούσε τις 70.000 ευρώ!!!

Την ίδια ώρα κάποια γραφεία που δουλεύουν χρόνια με την ίδια μέθοδο που θυμίζει…μονοπώλιο και δουλειές μόνο για εκλεκτούς, εξακολουθούν να λένε ΟΧΙ σε συγκεκριμένους δημιουργούς μεταξύ των οποίων και στον Τσικάρα.

Ομολογουμένως αυτό που ενορχηστρωμένα του κάνουν, τον βοηθάει απίστευτα!

Η δουλειά του έχει περάσει εκτός των ελληνικών συνόρων με τους υποστηρικτές του να είναι χιλιάδες, κυρίως στην ομογένεια της Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Γερμανίας, Ελβετίας, Λουξεμβούργου, Ιταλίας και Γαλλίας.

Η «Έξοδος 1826» αποτέλεσε φέτος έργο μελέτης για του φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, καθώς και για διάφορα άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την Ελλάδα.

Η δε «Πολιορκία» με φοβερά νούμερα τηλεθέασης πέρσι και φέτος μένει ορφανή από τηλεοπτική στέγη.

Κατά την προσωπική μας γνώμη, ο Βασίλης Τσικάρας χτυπήθηκε από το fake star system της Αθήνας, που βάζει εύκολα ταμπέλα σε ανθρώπους.

Οι ταινίες για το 1821 είχαν συνδεθεί με το χουντικό καθεστώς, άρα αυτός που σήμερα κάνει ταινίες για το 1821 είναι…σταγονίδιο και νοσταλγός!

Αστεία πράγματα!

Ο γνωστός σκηνοθέτης - με το πρωτοφανές - να έχει πλέον χιλιάδες πιστούς οπαδούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δείχνει μια απαράμιλλη προσήλωση στην Τέχνη του, αλλά το κυριότερο έναν ανδρισμό και μια πειθώ που είναι απαραίτητα σήμερα για να καλλιτεχνείς ως ιδιώτης.

8

Αγαπάει την Ελλάδα, το δείχνει παντού και μοιράζει ευκαιρίες σε εκατοντάδες καλλιτέχνες στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Και χωρίς καμία υποστήριξη από κρατικό φορέα.

Κάποια στιγμή, στα social media, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «ο…κανένας» θέλοντας να δείξει πως ό,τι έχει πετύχει το πέτυχε ως ο…κανένας του ελληνικού κινηματογράφου.

Κι όμως!

Σήμερα θεωρείται από πολλούς ο πιο πετυχημένος ανεξάρτητος δημιουργός έχοντας πολλαπλάσιο βαθμό δυσκολίας απ’ ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι του.

Και για να μην το ξεχάσουμε.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας πήρε τεράστια οικονομική βοήθεια από το ελληνικό κράτος και την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, για μια παραγωγή που είναι 100% αμερικανική με ολίγον άρωμα Βουλγαρίας!

Ο Βασίλης Τσικάρας για μια 100% ελληνική παραγωγή που αφορά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης το 1821, φέρνει τον Χολιγουντιανό σταρ Μανού Μπένετ (Spartacus, Arrow, Hobbit κτλ.) και το μόνο που πήρε ήταν η στήριξη των αποφασισμένων Δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας, καθώς η ταινία θα γυριστεί στο νομό τους.

Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

p

Όσον αφορά το «Πέντε»…

με τη συμμετοχή δημοφιλών ηθοποιών και την αμέριστη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εκκίνηση αρχίζουν το καλοκαίρι στο νομό Έβρου, τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας «Πέντε 5», με την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας ολοκληρώνει την τριλογία του για το 1821, μετά τις προηγούμενες επιτυχίες «Έξοδος 1826»

p

και «Πολιορκία».

Το «Πέντε 5» είναι ένα ιστορικό δράμα που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821), την Επανάσταση του 1821 στη Θράκη, ήρωες εκείνης της περιόδου και τέλος τους 5 Νεομάρτυρες του νησιού.

p

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow)

p

και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κωνσταντίνο Λάγκο, Αντώνη Σιώπκα, Μανώλη Σαββίδη, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Κωνσταντίνο Καραθωμά, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρο Πέτρου, Σταύρο Δουκουζγιάννη, Χριστίνα Πιερή, Γιάννη Περδίκη, Σταύρο Παρχαρίδη, Σωκράτη Υδραίο, Βασίλη Τελίδη, Αριστείδη Σιναπίδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Στέργιο Κωνσταντζίκη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου κ.ά.

GuestsΣπύρος Μπιμπίλας, Πέτρος Ίμβριος

Λίγα λόγια για το έργο: Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδους ξένου άντρα με το όνομα Αράν. Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται. Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

p

Σενάριο - σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας

Φωτογραφία: Δημήτρης Σταμπολής, Γιώργος Βασιλειάδης

Βοηθοί: Αργυρώ Μπαρή

Set & costume designer: Μαρία Βλάχου

Βοηθοί: Κυριακή Μπέλλου, Κωνσταντία Πίτσου

Παραδοσιακές φορεσιές - όπλα: Μανώλης Σαββίδης

Μουσική σύνθεση: Έφη Ράτσου

MUA & hair stylist: Σοφία Βουλαλά, Παρασκευή Χουρτσίδου

Ηχοληψία: Σάββας Φωτιάδης

Βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Βάχαγκ Καραπετιάν

Βοηθοί Β΄: Δημήτρης Κόσσυβας, Μένη Τσιλιανίδου, Μαρία Χαρτοματσίδου

Σκριπτ: Αριστοτέλης Φρεγγίδης

Χορογραφίες μαχών: Δάνης Νικολαΐδης

Οπλουργός: Γιάννης Μπάρλος

Μοντάζ: Aratos films

VFX - colouring: Γιάννης Στραβόλαιμος

Επικοινωνία - δημόσιες σχέσεις: Γεωργία Μπιτάκου

Graphics designer: Νίκος Γκάρας, Δημήτρης Παγιάντζας

Οργάνωση παραγωγής: Aratos films

Εκτέλεση παραγωγής: Πολιτιστικό Σωματείο Εκκίνηση, Μαρία Μουτζίκη, Γιώργος Βαβουλίδης