Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
" ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ..." | όσο ζεις, λάμψε

" ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ..." | όσο ζεις, λάμψε

Παράσταση Αρχαίας -σωζόμενης- Ελληνικής Μουσικής στο Άλσος των Αιωνόβιων στο όρος Πάικο
από xper
δημοσιεύτηκε25 July, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

   Μοναδική Παράσταση Αρχαίας -σωζόμενης- Ελληνικής Μουσικής στο Άλσος των Αιωνόβιων 

   Το αρχαιότερο- εξ ολοκλήρου σωζόμενο- τραγούδι του κόσμου, ένας ύμνος στη ζωή, κληρονομιά των αρχαίων ποιητών, γέμισε με τη μελωδία του, τον γαλανό ουρανό της καταπράσινης Κούπας του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, στο όρος Πάικο, προτρέποντας τους ανθρώπους του σύγχρονου καιρού να κάνουν ό,τι ακριβώς λέει ο στίχος:" ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ..." (όσο ζεις, λάμψε).

   Στη σκιά του άλσους των υπεραιωνόβιων βελανιδιών της Κούπας- ενός αληθινού μνημείου πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς που στέκει αγέρωχο και ακμαίο να "διηγείται" ιστορίες του παρελθόντος-το απόγευμα της 9ης Ιουλίου, το άλσος έγινε "δίαυλος" επικοινωνίας μας με τους αρχαίους μουσικούς για να μας μεταφέρουν αυτό το τόσο επίκαιρο μήνυμα ζωής.

   Οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές υποδέχθηκαν ως πρέσβειρες του χρόνου τους διαδικτυακούς θεατές (σ.σ. η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίαςαπό τον COVID- 19), γεφυρώνοντας το παρόν με το παρελθόν, αφήνοντας μέσα από τα θροϊσματα των φυλλωματων τους, να αναδύεται η μουσική, η μελωδία και ο στίχος αρχαίων ποιητών, του Σείκιλου (2ος πχ αιώνας) και του Μεσομήδη, (2ος μχ αιώνας), με έργα τα οποία εναρμόνισε και ερμήνευσε με συναρπαστικό τρόπο ο κιθαριστής Νεκτάριος Γαραντζώτης.

   Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Γιάννης Κίτης, ενώ η Ιφιγένεια Δανιήλ ήταν αυτή που ως άλλος γεφυροποιος παρουσίασε- σε κείμενα του ιδίου - τον τρόπο με τον οποίο οι βελανιδιές ανά τους αιώνες προκάλεσαν δέος, έμπνευση και δημιουργία και ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για να ζωντανεψει- έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια- αρχαία μουσική και μελωδία.

   Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κούπας, με τη στήριξη της τοπικής Κοινότητας Σκρα, Δήμου Παιονίας, Κιλκίς και του Συνεταιρισμού Διαχείρισης του Δάσους Κούπας.

   Ερμηνεύτηκαν κατά σειρά 1. Το τραγούδι του Σείκιλου, “ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ”. 2ος πΧ-1ος μΧ αιώνας, διάρκεια 5,25'.

      2. Ο παιάνας του Αθήναιου, 127 πΧ, διάρκεια 6,55'. 3. Ύμνος στον Ήλιο, Μεσομήδης ο Κρης, 2ος μΧ αιώνας, δειάρκεια 2' 4. Υποδόχμιο, σύνθεση του Νεκτάριου Γαραντζώτη, βασισμένη στον αρχαίο ελληνικό ρυθμό υποδόχμιο, καθώς και σε αρμονίες και κλίμακες της εποχής της αρχαίας Ελλάδας, 5ος προς 4ο πΧ αιώνας, διάρκεια 1,55'.

Εναρμόνιση -Ερμηνεία: Νεκτάριος Γαραντζώτης

Κείμενα -Επιμέλεια παραγωγής: Γιάννης Κίτης

Αφήγηση: Ιφιγένεια Δανιήλ Παραγωγή: Νίκος Αρβανιτίδης.