Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μυστηριώδης θόρυβος αναστατώνει τους κατοίκους στα Μετέωρα Θεσ/νίκης

Μυστηριώδης θόρυβος αναστατώνει τη νύχτα τους κατοίκους στα Μετέωρα Θεσ/νίκης

από xper
δημοσιεύτηκε17 January, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια
Υπάρχουν πολλές αναφορές στην οδό Κηφισίας στα Μετεωρα εδώ και λίγες εβδομάδες ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος.
Ειδικά το βράδυ και είναι πολύ ενοχλητικός.

Πολλοί κάτοικοι το βράδυ βγαίνουν έξω για να ακούσουν - δουν απο που προέρχεται.
Ο ήχος ξεκινά περίπου από τον Ναό του Αγίου Ραφαήλ έως περίπου την οδό Ακροπόλεως.
Κάποιοι λένε ότι πρέπει να ακούγεται απο την γη.
Αυτό μας βάζει σε σκέψεις για το αέριο η κάποιες σωλήνες νερού.Ενωση πολιτων Μετεωρα Πολιχνης
 

Σχετικά με το προβλήμα που έχουμε με τον παράξενο ήχο μας έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου Κώστας μηχανικός τίς εμπειρίες του.
Υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον κ.Βασίλη Μέλφο Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
Καλησπέρα από Αθήνα.
Είμαι μηχανικός και έχοντας προσωπική εμπειρία από όμοιο γεγονός, αλλά και πελατών, θα πρότεινα να γίνει μεμονωμένος έλεγχος στα παρακάτω.
Σύμφωνα με όσα βίντεο είδα, καθώς και με τις μαρτυρίες των κατοίκων ο ήχος είναι κτυπογενής χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος. Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ίσως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος, και δεδομένου του υδραγωγείου, το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς.
Το φαινόμενο είναι λογικό να είναι έντονο τις μεταμεσονύχτιες ώρες καθότι η κατανάλωση νερού είναι μικρότερη και η πίεση δικτύου μεγαλύτερη. Θα πρέπει λοιπόν η ΕΥΑΘ σε κάποια από τις ώρες που εμφανίζεται το φαινόμενο (σε συνεννόηση με τον Δήμο και τους κατοίκους), να διακόψει την λειτουργία των αντλιών υδραγωγείου, να κλείσει τις βάνες βρόχου δικτύου και να διακόψει την υδροδότηση στην συνοικία. Αν ο θόρυβος υποχωρήσει, θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τις πιέσεις δικτύου και την λειτουργία των αντλιών. Αν το πρόβλημα επιμείνει, τις ίδιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσει και η εταιρεία διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης. Στην επόμενη φάση το πρόβλημα μπορεί να είναι συνδυαστικό των παραπάνω δικτύων. Αν απαιτηθεί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη διακοπή παροχών και στα 2 δίκτυα. Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας εντοπισμού, υπάρχουν ειδικά όργανα μετρήσεων και εντοπισμού της πηγής του ήχου, τα οποία διαθέτει ο Δημόκριτος και εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτού του είδους την διερεύνηση. Ένας γεωλόγος με ένα γεώφωνο πάντως, θα μπορούσε να εντοπίσει επακριβώς την εστία του ήχου, ώστε να προχωρήσουν τα αρμόδια συνεργεία σε επιτόπιες ενέργειες (εκσκαφή κ.α.) στην περίπτωση που υπάρχει τοπικό πρόβλημα στο δίκτυο και επηρεάζει μεγάλο μήκος γραμμών.
Καλή τύχη στους κατοίκους της περιοχής σας εύχομαι, και αν θέλετε ενημερώστε τους αρμόδιους με τις παραπάνω προτάσεις προς διευκόλυνση σας.

 

 

Πηγή:ΕΡΤ Α.Ε. , Ενωση πολιτων Μετεωρα Πολιχνης