Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιορτή πουλιών στις προστατευόμενες περιοχές της Κ. Μακεδονίας

Γιορτή πουλιών στις προστατευόμενες περιοχές της Κ. Μακεδονίας

Γιορτή πουλιών στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης στις 2 Οκτωβρίου 2022
από xper
δημοσιεύτηκε1 October, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το Σαββατοκύριακο (1-2/10) στο πλαίσιο του ευρύτερου γεγονότος της γιορτής των πουλιών, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει προγραμματίσει τρεις εκδηλώσεις.

Στην Κερκίνη, στο Κέντρο Ενημέρωσης Απολλωνίας και στη Νέα Αγαθούπολη. «Πάμε εκεί για να δούμε πουλιά, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Είναι υγρότοποι, που πάντα υπάρχουν πουλιά, ειδικά τώρα, που είμαστε στην κορύφωση της μετανάστευσης», δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

λ

Για ακόμη μία χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, παιχνίδια και εργαστήρια.

Η Γιορτή Πουλιών στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, και θα συμμετέχουν με δραστηριότητες για τα παιδιά το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Ανατολικού Ολύμπου (πρώην ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου), καθώς και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας.

λ

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1993 με το συντονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί μία δράση παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.