Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεόδωρος Καράογλου: "Καινοτομία και βιωσιμότητα στην ελληνική γεωργία"

Θεόδωρος Καράογλου: "Καινοτομία και βιωσιμότητα στην ελληνική γεωργία"

Εκδήλωση για την γεωργία στη Χαλκηδόνα | "Οργώνει" τη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Καράογλου
από xper
δημοσιεύτηκε18 November, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

«Καινοτομία και βιωσιμότητα στην ελληνική γεωργία» ήταν ο τίτλος της εντυπωσιακής όσον αφορά στην προσέλευση κόσμου και άκρως ενδιαφέρουσας -από πλευράς θεματικής- εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη 16/11 το απόγευμα στη Χαλκηδόνα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, συνεχίζοντας τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε να πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις διαλόγου με την κοινωνία στους Δήμους της περιφέρειας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

ξ

Η συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες προσκεκλημένοι οι οποίοι γέμισαν κάθε γωνιά του χώρου που φιλοξένησε την πολιτική δράση, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της «έξυπνης» αγροτικής οικονομίας και στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο Έλληνας αγρότης να εξελιχθεί, βασιζόμενος σε ένα νέο μοντέλο υψηλής επαγγελματικής αναγνώρισης.

Μάλιστα, μετά το πέρας των τοποθετήσεων, ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων, με τους τελευταίους να θέτουν σειρά ερωτημάτων για ζητήματα που τους αφορούν.

«Η επίτευξη του παραπάνω στόχου περνά μέσα από την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό, τις επενδύσεις, την επιστήμη και τη γνώση» επισήμανε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους ελάχιστους παραγωγικούς τομείς άμεσης απόδοσης της ελληνικής οικονομίας».

υ

Τόνισε, επίσης, ότι «η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», προσθέτοντας πως για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωτογενής τομέας αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης της χώρας. «Έννοια μας είναι η ενασχόληση με την γεωργία να αποτελεί ελκυστική δραστηριότητα μέσω της οποίας εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους Έλληνες αγρότες. Γι’ αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά για την επαναχάραξη του καλλιεργητικού αναπτυξιακού μοντέλου και την ενθάρρυνση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά», εξήγησε ο κ. Καράογλου.

κα

Και συνέχισε: «Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα δεν αρκεί να λέμε ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος, αλλά να αναδείξουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και φυσικά την απαράμιλλη ποιότητα των ποιοτικών προϊόντων που παράγουμε».

Αναφορικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου την τελευταία τριετία, ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αγρότες με πράξεις, όπως είναι η δραστική μείωση της φορολογίας και η ανάληψη καθοριστικών πρωτοβουλιών που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν το εισαγόμενο «κύμα» ακρίβειας το οποίο προκλήθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες κάθε Έλληνα αγρότη. Η στήριξή μας είναι συνεχής, συνεπής και δεδομένη» σημείωσε.

τ

«Στηρίζουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε μια δύσκολη περίοδο» δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εξηγώντας πως η ενίσχυση του αγροτικού τομέα είναι διαρκής δίχως όμως να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις «στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα που έχει σημαντική προοπτική και μεγάλες δυνατότητες».

υ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κεφαλάς, παρατήρησε πως «στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα πρέπει εφαρμοστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ώστε να δοθούν κίνητρα στους ηλικιωμένους παραγωγούς να μεταβιβάσουν τη δραστηριότητα σε νεότερους ανθρώπους για να μεγαλώσει και το μέσο μέγεθος και το αγροτικό ΑΕΠ της χώρας».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας, ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για την πρωτοβουλία να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση και σημείωσε ότι ο κ. Γεωργαντάς έχει κάνει μεγάλες τομές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε εμάς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες στην κανονικότητα. Αποσύνδεσε το φορολογικό από το ασφαλιστικό, επανέφερε την επιστροφή φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου η οποία είχε καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και η σημαντικότερη κατ’ εμέ τομή είναι ότι η σημερινή Κυβέρνηση βοηθάει και στηρίζει τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα μειώνοντας το φόρο τους στο μισό» σημείωσε μεταξύ άλλων.