Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημιουργία νέου φορέα λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Δημιουργία νέου φορέα λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

από xper
δημοσιεύτηκε17 December, 2022
ΧΩΡΙΣσχόλια

Νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές.  Δημιουργία νέου φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση του νέου φορέα από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

,

Δείτε όλη την εκδήλωση:

Ο κ. Βορίδης τόνισε, πως η δημιουργία του νέου φορέα, δεν αποτελεί χατίρι στους συνδικαλιστές, αλλά έγινε με ένα και μόνο κριτήριο. Αν δηλαδή η δημιουργία του θα εξυπηρετούσε τον καταναλωτή.

ω

« Με την επιχειρηματολογία τους οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές με έπεισαν, πως τελικά αυτή είναι η καλύτερη λύση, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε όμως, ότι η δημιουργία του, απλά αποτελεί την αρχή για τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών.

δ

« Έχετε πλέον την ευθύνη και θέλω να δω τα σχέδια δράσης σας προκειμένου να βελτιώνεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε, ότι πρόκειται για μία σημαντική μέρα αφού ικανοποιείτε ένα πάγιο αίτημα.

τ

Κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη, είναι η βέλτιστη επιλογή για να προχωρήσει η λειτουργία των λαϊκών αγορών. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το μοντέλο αυτό, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

γ

« Είμαστε σύμμαχοι και θέλουμε ποιοτικές λαϊκές αγορές. Πιστεύουμε λοιπόν πως με αυτό τον τρόπο θα τις φτιάξουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, πως η δημιουργία του νέου φορέα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

γ

« Να μείνει ζωντανός, αλλά και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ο θεσμός των λαϊκών αγορών. Αυτό είναι το ζητούμενο από τη σύσταση του», είπε ο κ. Ζέρβας.

Εξέφρασε τη στήριξη του, ως προς την πάταξη του παραεμπορίου, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη λειτουργία του «πάγκου της αλληλεγγύης».

γ

Ως «συστηματική» χαρακτήρισε τη δουλειά που έχει γίνει προκειμένου να συσταθεί ο νέος φορέας ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

γ

« Πρόκειται για ένα συνδυασμό αναπτυξιακού και κοινωνικού αποτυπώματος, ώστε να προχωρήσουν στο μέλλον οι λαϊκές αγορές», σημείωσε ζητώντας ταυτόχρονα να επεκταθεί το μοντέλο αυτό και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

κ

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε από την πλευρά της, πως κάθε φορά οι ανάγκες επικαιροποιούνται. «Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε χωρίς να μαλώνουμε», πρόσθεσε.

πατουλ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α περιφέρεια Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν οι λαϊκές αγορές, δηλαδή να προμηθεύουν με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα τα νοικοκυριά.

ρ

«Είναι το όχημα για να σταματήσει η αισχροκέρδεια», είπε χαρακτηριστικά.

γ

Υπενθύμισε δε, πως πριν από περίπου ένα χρόνο, ήταν το νομοσχέδιο του υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη αυτό που επιχειρούσε να βάλει ταφόπλακα στις λαϊκές αγορές. « Ήταν πραγματικά εγκληματικό» , συμπλήρωσε. 

Στην εκδήλωση παρών ήταν βουλευτές της Α και Β  περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

κ

Η βουλευτής Α περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή ημέρα «γιατί πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης των λαϊκών αγορών οι οποίες είναι αυτές που με τη σειρά τους στηρίζουν τις ευάλωτους οικονομικά πολίτες».

Ο βουλευτής της Α περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας μίλησε για το σημαντικό ρόλο που είχαν οι λαϊκές αγορές από την αρχή του covid μέχρι και σήμερα που υπάρχει η ενεργειακή κρίση. « Έβαλαν πλάτη κρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

κ

Ο βουλευτής της Β περιφέρειας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για την αρχή του δρόμου με τη σύσταση του νέου φορέα. «Ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης αυτοδιαχείριση των λαϊκών αγορών», εξήγησε. 

κ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία του νέου φορέα.

κ

« Αισθανόμαστε, ότι καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, στο να δημιουργήσουμε τις λαϊκές αγορές που ονειρευόμαστε εδώ και τόσο καιρό, τις λαϊκές αγορές που αξίζουν στους καταναλωτές που μας τιμούν εδώ και χρόνια με την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο κ. Δερετζής.

δερε

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας είναι φυσικό να υπάρχει δυσπιστία και ενδεχομένως δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη σύσταση του φορέα. Όπως όμως εξήγησε «δεν είμαστε λοιπόν διατεθειμένοι να τον μετατρέψουμε σε κενό γράμμα. Θέλουμε να λειτουργήσει, θέλουμε να προοδεύσει, θέλουμε να ασκήσει ουσιαστικό και ολοκληρωτικό έλεγχο στις λαϊκές αγορές».

ρ

Επίσης υπογράμμισε, ότι  οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που ζητούν περισσότερο έλεγχο μέσα στη λαϊκή αγορά γιατί όπως συμπλήρωσε «το παράνομο εμπόριο πλήττει πρώτα και πάνω από όλους εμάς. Μειώνει το δικό μας εισόδημα. Μικραίνει το δικό μας μεροκάματο».

Ευχαρίστησε δε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του υπό σύσταση νέου φορέα ζητώντας ταυτόχρονα από τους κ. Βορίδη και κ. Τζιτζικώστα να τολμήσουν τα επόμενα βήματα.

«Να δημιουργήσετε αντίστοιχους Φορείς Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μόνο έτσι θα παύσει η πολυαρχία που διακρίνει το χώρο μας και θα σταματήσει το φαινόμενο της εμπλοκής δεκάδων υπηρεσιών για να ικανοποιηθεί το αίτημα ενός πωλητή λαϊκών αγορών – είτε επαγγελματία είτε παραγωγού», κατέληξε.

ρ

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Ελένη Μαραγκάκη, που είχε την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα που χρειάστηκε προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ευχαρίστηκε τόσο τον κ. Βορίδη, όσο και τον κ. Τζιτζικώστα, για την πολύτιμη βοήθεια τους, αλλά και όλους όσους εργάστηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

«Θέλουμε η λαϊκή αγορά να έχει μία εικόνα αξίας και να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τους καταναλωτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εργαζόμενοι της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκπρόσωπο τους Νατάσα Σταμκοπούλου γραμματέα της ομοσπονδίας συλλόγων εργαζομένων στις περιφέρειες της χώρας, δόθηκε ο λόγος, ώστε να καταθέσει τις απόψεις τους.

Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι διαφωνούν με τη δημιουργία του νέου φορέα, καθώς θεωρούν, ότι τίθεται σε αμφιβολία το εργασιακό τους μέλλον.

κ

Τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ.Τζιτζικώστας τόνισαν, πως δεν θίγεται κανένα εργασιακό τους δικαίωμα. Όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι θα αποσπαστούν για δύο χρόνια στο νέο φορέα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, αφού στο μεσοδιάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για τη λειτουργία του νέου φορέα.  

ρ

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας της κυβέρνησης Δημήτρης Γαλαμάτης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α περιφέρεια Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, ο βουλευτής της Β περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου, η αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θόδωρος Αγγελίδης, Δημήτρης Βάνης,

ρ

Δήμητρα Θωμά και η αντιδήμαρχος του δήμου Αμπελοκήπων Αγγελική Σεμερτζίδου.

ρ

Ακόμη ο πρώην περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Φάνης Παππάς, Γιώργος Ορφανός και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Αντώνης Σαουλίδης. Επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ευόσμου Μίλτος Τασουλής και ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης.

ρ

Ακόμη ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Κώστας Καρυπίδης, ο πρόεδρος του σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία» Γιώργος Χρυσαφίδης και πρόεδροι σωματείων επαγγελματιών και παραγωγών της περιφέρειας.

ρ

 

η

 

η

 

γ

 

τ

 

τ

 

τ

 

  • Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής,  (τηλ. 6930 379 552)