Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ CINEDOC | Τζέιν Κάμπιον, μια γυναίκα του σινεμά

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ CINEDOC | Τζέιν Κάμπιον, μια γυναίκα του σινεμά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 17.30 Ολύμπιον, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας»
από xper
δημοσιεύτηκε29 November, 2023
ΧΩΡΙΣσχόλια

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε το CineDoc με την προβολή του ντοκιμαντέρ Τζέιν Κάμπιον, μια γυναίκα του σινεμά της Ζιλί Μπερτουτσελί, για την πρωτοπόρο κινηματογραφίστρια και τη ρηξικέλευθη διαδρομή της στο χώρο της έβδομης τέχνης αλλά και στην ίδια τη ζωή. 

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ CINEDOC | Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 17.30  Ολύμπιον, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας»

 Η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες (για την ταινία της Μαθήματα πιάνου), αλλά και με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας το 2022 (για το Η εξουσία του σκύλου).

https

Στα σαράντα χρόνια που μετρά στον χώρο, έχει κερδίσει μια μοναδική θέση στο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο πάνθεον του σινεμά. 

Αυτή η εικονοκλάστρια δημιουργός που συνομιλεί με τις εικαστικές τέχνες και φιλοτεχνεί περίτεχνα πορτρέτα της ανθρώπινης ψυχής και της γυναίκας, είναι συνάμα μια μυστηριώδης κινηματογραφίστρια, εξίσου διακριτική και ευφάνταστη, τρυφερή και όλο θράσος – και ενίοτε παρεξηγημένη.

Για πρώτη φορά μια γυναίκα συνάδελφός της σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτής της κυρίας με τον τρόπο που της αξίζει, σε μια ταινία κάθε άλλο παρά απολογητικά υποκειμενική και ανορθόδοξη, αντίστοιχη της ρηξικέλευθης διαδρομής της Κάμπιον στον χώρο της έβδομης τέχνης αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Πρόγραμμα Προβολών

ΑΘΗΝΑ – Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 20.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα)
Προπώληση: more.com

ΑΘΗΝΑ – Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 16.00

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ (Λεωφ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι)
Προπώληση: danaoscinema.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 17.30

Ολύμπιον, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας»
Πληροφορίες: filmfestival.gr