Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πλατεία Αριστοτέλους:Με εντυπωσιακό τρόπο γιορτάστηκε η κινεζική Πρωτοχρονιά

Πλατεία Αριστοτέλους:Με εντυπωσιακό τρόπο γιορτάστηκε η κινεζική Πρωτοχρονιά

από xper
δημοσιεύτηκε22 February, 2024
ΧΩΡΙΣσχόλια

Απόλυτα συγχρονισμένες χορευτικές φιγούρες, παραδοσιακές χρωματιστές στολές, όπερα, καλλιτεχνικά δρώμενα, κινεζικές μελωδίες και γεύσεις πλημμύρισαν την πλατεία Αριστοτέλους, όπου γιορτάστηκε με εντυπωσιακό τρόπο, η Κινεζική πρωτοχρονιά και η έναρξη του σεληνιακού νέου έτους του Δράκου.

Στην εκδήλωση-μπαζάρ, που έλαβε χώρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συμμετείχαν 12 καλλιτέχνες απο την επαρχία Σιτσουάν, που παρουσίασαν μοναδικά καλλιτεχνικά δρώμενα σχετικά με την κινεζική Πρωτοχρονιά, έδωσαν το παρόν και εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης που δοκίμασαν την τάρτα αυγού «ταν ταν» και την πίτα με φασόλια «σατοπιέν».

9

Ο πολιτικός σύμβουλος της κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Lai Bo, απηύθυνε εκ μέρους της κινεζικής πρεσβείας θερμές ευχές και Καλή Πρωτοχρονιά του Δράκου και υπογράμμισε πως, «είναι σημαντικό να εκφράσω την ευχαριστία μου προς τα μέλη του δήμου της Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη και τη βοήθεια τους. Είναι μεγάλη η χαρά που φιλοξενήσατε αυτό το μπαζάρ της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς του Δράκου και την αποστολή με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες από την επαρχία Σιτσουάν».

Στις παραστάσεις συμπεριλαμβάνοντας παραδοσιακές μουσικές και χοροί και ακόμα την όπερα της επαρχίας Σιστουάν που ονομάζεται «Αλλαγή προσώπου». Είναι παραδοσιακό κινεζικό πρόγραμμα.

«Στο σημερινό μπαζάρ, απολαύσατε πέντε προγράμματα και παραστάσεις από την επαρχία Σιτσουάν. Είναι η παραδοσιακή όπερα της επαρχίας μας που ονομάζουμε «Αλλαγή προσώπου». Επίσης παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και παρουσίαση του μουσικού παραδοσιακού οργάνου που ονομάζεται γκούτσι», διευκρίνησε η αντιπρόεδρος της ένωσης φιλίας Σιτσουάν Γουάν Σαου Σι και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς στην επαρχία Σιτσουάν όπου έχει νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα και αποτελεί ένα απο τα πιο πλούσια τουριστικά μέρη της Κίνας.

«Σήμερα ξεκινάει η καινούργια χρονιά, η χρονιά του Δράκου που είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Ο Δράκος συμβολίζει τη γενναιότητα, συμβολίζει την καινοτομία, έχει πάρα πολλούς θετικούς συμβολισμούς στην κινεζική κουλτούρα. Εμείς υποδεχόμαστε τους κινέζους φίλους μας. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια ιδιαίτερα ανθηρή κινεζική παροικία και ειδικά σήμερα είναι προσκεκλημένοι. Συμμετέχουν εδώ, μια πολυπληθή αντιπροσωπεία από την επαρχία Σιτσουάν. Είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της Κίνας», επισήμανε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Βασίλης Γάκης.

«Η Θεσσαλονίκη φυσικά ως μια πολυπολιτισμική πόλη με τεράστιο παρελθόν και εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, έχει καλοδεχτεί την κινεζική κοινότητα με αγάπη», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπεριφερειαρχης τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου και σημείωσε πως, «είναι χαρά δική μας να φιλοξενούμε την Πρωτοχρονιά τους σήμερα κάτω από τον ελληνικό υπέρλαμπρο ήλιο που έχει αυτή τη στιγμή εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, στην πλατεία Αριστοτέλους. Έχουμε κινέζικες γεύσεις ήχους, ατμόσφαιρα, χώρους. Είναι όλα όμορφα, γιορτινά και μακάρι έτσι να είναι και η ζωή τους εδώ στην πόλη, γιορτινή και πολύχρωμη».

«Ξεκινά ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας, μια νέα δικτύωση με την Κίνα που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βλέπουμε κόσμο να δοκιμάζει γεύσεις. Θέλουμε με άλλα λόγια, εκτός από τη Σαντορίνη, που είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός τόπος για τους Κινέζους, να γίνει και η Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ Γάκης.

Η χρονιά του Δράκου στην κινεζική λαογραφία συμβολίζει τη γενναιότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η κινεζική Πρωτοχρονιά, η πρώτη ημέρα του κινεζικού ημερολογίου πέφτει την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και γιορτάζεται έως και για 15 ημέρες μετά, σε όλο τον πλανήτη, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Κίνα και στις Chinatowns όλων των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην καρδιά της πόλης από τον δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από μέλη της επαρχίας Σιτσουάν της Κίνας και την κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα, με τη συνδιοργάνωση του κινεζικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων και της κινεζικής Ένωσης Φιλίας της Σιτσουάν.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τη δική της Chinatown, στη δυτική πλευρά της πόλης, περίπου 3.500 Κινέζοι ζουν και δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ