Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
tzitzi

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης

από xper
δημοσιεύτηκε5 December, 2018
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης

«Nous sommes ici aussi! Είμαστε και εδώ! Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον και στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο «House of Cities, Municipalities and Regions» (Σπίτι των Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών - 1, Square de Meeus, 1000 Brussels) και την ίδρυσή του τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, εμείς κάνουμε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία και προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

.

«Το όραμά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει μέσα από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κεντρική Μακεδονία που εγώ οραματίζομαι, μια Περιφέρεια κόμβο εμπορίου, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια Περιφέρεια κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης, μια Περιφέρεια, Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας της Ελλάδας, περνάει κατεξοχήν μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γέφυρες μεταξύ των κρατών και των λαών, όχι νέα τείχη που προσπαθούν κάποιοι να ορθώσουν. Εξωστρέφεια σημαίνει εκτόξευση στο μέλλον, όχι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ως «απόλυτα συνειδητή, στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Εδώ αποφασίζονται πολιτικές, όχι μεγάλες – θεωρητικές – μακρινές, σε εμάς, αλλά πολιτικές που καθορίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολιτικές για την συνοχή, το περιβάλλον, το προσφυγικό, την ασφάλεια, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι σήμερα ξεκινά ένας ακόμα νέος δρόμος για την Κεντρική Μακεδονία, ταυτόχρονα όμως είναι και ημέρα κεφαλαιοποίησης για όλα όσα κατάφερε η διοίκηση της Περιφέρειας:
* Εδώ και τέσσερα χρόνια η πρώτη Περιφέρεια στη Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων.
* Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών εδώ και τρία χρόνια.
* Ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό CERN.
* Πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
* Πρώτη Περιφέρεια σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια, με αύξηση 50% των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.
* Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακηρύχτηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το τρέχον έτος.

Στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν το λόγο:
- Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στη σπουδαιότητα του ρόλου των Περιφερειών, ενώ αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας υποσχέθηκε ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της ΕΕ.
- Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ότι στηρίζουμε το έργο της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα. «Με τον κ. Τζιτζικώστα συμμεριζόμαστε πολλές κοινές διαπιστώσεις για την Ευρώπη και την προοπτική των Περιφερειών. Για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, υπερβαίνοντας περιχαρακώσεις και κομματικούς περιορισμούς είμαστε όλοι μαζί. Όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έτσι και η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.
- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Karl-Heinz Lambertz, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, με δικό της χώρο, που αποτελεί, όπως είπε μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα να είναι πολύ σημαντικά.
- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) στην Επιτροπή των Περιφερειών Michael Schneider, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις των εθνικών κυβερνήσεων για τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών αρχών να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου τους και επισήμανε τη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη δική της «έδρα» στο κέντρο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Markku Markkula, οι Ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μίλτος Κίρκος, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ Ανδρέας Παπασταύρου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Γιάννης Σγουρός, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Μαραβέλιας, Νίκος Χιωτάκης, Γιάννης Κουράκης, Σπύρος Σπυρίδων, Κώστας Σιμιτσής, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ.