Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

πότε το επισκεφθήκατε τελευταία φορά;
από xper
δημοσιεύτηκε23 January, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια
«Ο Παύλος Μελάς κατόρθωσε να εμπνεύσει σε έναν ολόκληρο λαό την έννοια του ιερού καθήκοντος για την απελευθέρωση πληθυσμών και εδαφών που για τους Έλληνες αναπόφευκτα οδηγούσαν στην εθνική ολοκλήρωση και την έννοια της ανιδιοτελούς θυσίας για την πατρίδα, με την οποία προσπαθούσε να εμπνεύσει τους συνδαιτυμόνες του στα σαλόνια των Αθηνών και τους αντάρτες του στις επικίνδυνες πορείες και η οποία τον οδηγούσε στο τέλος της σύντομης ζωής του»

Περσεφόνη Π. Καραμπάτη, "Παύλος Μελάς. Ένας άνθρωπος της εποχής του", Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, 2014, σ. 89.
παυλος μελάςΣυλλογή ΙΜΜΑ-Αρχείο Ναταλίας Ιωαννίδη: Το αντάρτικο σώμα του Παύλου Μελά (διακρίνεται τέταρτος από αριστερά, στην κάτω σειρά).

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ | Ανθέμιο και σημείωμα του Γερμανού Καραβαγγέλη προς τη Ναταλία Μελά

«Περιέχει εν μόνον άνθος ληφθέν εκ του νεκρικού στεφάνου, δι' ου επέστεψα την κεφαλήν του εθνικού μας ήρωος Παύλου Μελά, των λοιπών αποσταλέντων εις την οικογένειαν διά του επισήμου φακέλλου του Υπουργείου των Εξωτερικών».

Με την παρούσα επιστολή ο τότε Μητροπολίτης Καστοριάς, Γερμανός Καραβαγγέλης, ενημέρωνε τη Ναταλία Μελά για το θάνατο του συζύγου της, Παύλου Μελά. Στα δεξιά, διακρίνεται το άνθος από το νεκρικό στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του.

Το γράμμα και το άνθος εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, σε ειδική προθήκη αφιερωμένη στον Παύλο Μελά και αποτελούν μακροχρόνια παραχώρηση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας.

ανθέμιο

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr

.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi
 
 
 
 
 
 

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.