Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
2ος διαγωνισμό Μαγειρικής των ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Σπιτικές γεύσεις στον 2ο διαγωνισμό Μαγειρικής των ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

από xper
δημοσιεύτηκε2 March, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια
Οι τσιγεροσαρμάδες της κ. Έλλης Αγγέλου απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον 2ο διαγωνισμό μαγειρικής για μέλη των Κ.Α.Π.Η. του δήμου Νεάπολης – Συκεών, που διοργάνωσε με επιτυχία για άλλη μια χρονιά  το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Κ.Π.Δ.Α.).
Κριτές του διαγωνισμού ήταν η σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου και ο Αγιορείτης πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη τηνΤετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας Νεάπολης (Ζάκκα 25, Νεάπολη).
 
 
 
Το πρώτο βραβείο αντιστοιχούσε σε μια διανυκτέρευση, δύο ατόμων, στο ξενοδοχείο Νόστος στο Λουτράκι Αριδαίας.
Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην κ. Αγγελική Σωτηράκη που συμμετείχε στον διαγωνισμό με γεμιστό κοτόπουλο ρολό με πατάτες και
το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Ιφιγένεια Ζαχαράκη, που έφτιαξε πορτοκαλόπιτα.
Οι δύο νικήτριες κέρδισαν δωρεάν συμμετοχή στα καθημερινά μπάνια του καλοκαιριού και στις μονοήμερες εκδρομές των ΚΑΠΗ.
 
 
από αριστερά Αρίστος Γαλανός, πατέρας Επιφάνειος, Κική Εμμανουηλίδου, Ελένη Αντωνιάδου και η μικρή Αναστασία, εγγονή της κ. Εμμανουηλίδου.
Επίσης, διακρίθηκαν επιπλέον οκτώ πιάτα και στις γυναίκες δημιουργούς, χαρίστηκε από ένα βιβλίο μαγειρικής της κ. Εμμανουηλίδου, εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία και μια φιάλη κρασί Μυλοποτάμου, που προσέφερε ο πατέρας Επιφάνιος. «Θα μπορούσα να δώσω 15 βραβεία.
Οι συνταγές ήταν καταπληκτικές», τόνισε η κ. Εμμανουηλίδου.
Η ίδια ανέφερε ότι η ιδέα του διαγωνισμού ανήκει στην κ. Ελένη Αντωνιάδου, αντιπρόεδρο του Δ.Κ.Κ.Π.Δ.Α. και πως «ο διαγωνισμός είναι μια γιορτή. Είναι διαφανής. Δεν γνωρίζουμε τους δημιουργούς των φαγητών. Κάθε πιάτο έχει έναν αριθμό και όχι όνομα».
Η σεφ υπογράμμισε ότι ήταν σημαντικό για την ίδια το γεγονός ότι στο ακροατήριο βρισκόταν η μητέρα της, την οποία ευχαρίστησε για τα μυστικά του μαγειρέματος, που της έμαθε.
 
Πριν το διαγωνισμό, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αγαπημένες γεύσεις του τόπου μας», με τις βραβευμένες συνταγές των μελών των ΚΑΠΗ από τον περσινό 1ο διαγωνισμό, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Εμμανουηλίδου..Ο πρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Δ.Α. κ. Αρίστος Γαλανός ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και του διαγωνισμού και ιδιαίτερα την κ. Έφη Γαζέπη, που είναι τον συντονισμό. Η αντιπρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Δ.Α. κ. Ελένη Αντωνιάδου τόνισε ότι το βιβλίο ανήκει σε όλους, πρόκειται για «τσελεμεντέ», οι συνταγές παντρεύουν το μεράκι με την σύγχρονη μαγειρική.
 
Ο π. Επιφάνιος επισήμανε ότι οι συνταγές είναι αξιόλογες και μας κάνουν ένα διατροφικό ταξίδι ενώ η κ. Εμμανουηλίδου περιέγραψε την άριστη δουλειά που γίνεται στα ΚΑΠΗ και σημείωσε ότι «είπα στον πρώτο διαγωνισμό την ιδέα να γίνουν βιβλίο οι βραβευμένες συνταγές και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης δεσμεύτηκε αμέσως να το κάνει και πράγματι υλοποίησε την υπόσχεση του»..

 

 
Στο βιβλίο παρουσιάζονται 15 συνταγές φαγητών, γλυκών και πίτας, οι οποίες βραβεύτηκαν στους τέσσερις Διαγωνισμούς Μαγειρικής, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 μελών και των εννέα Κ.Α.Π.Η. των Δημοτικών Ενοτήτων Συκεών,  Νεάπολης,  Πεύκων και Αγ. Παύλου, που διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2017 το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης..

 

 
«Φορώντας την ποδιά και ‘‘ζωγραφίζοντας’’ με τα δώρα της φύσης, έχοντας ως πινέλο την αγάπη και τη φαντασία τους, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας θα καταπλήξουν τους αναγνώστες παντρεύοντας την παράδοση με τη σύγχρονη αντίληψη για τη μαγειρική και αυτό δεν θα μπορούσαμε να το παραδώσουμε στη λήθη (…). Με την παρούσα έκδοση θέλουμε όχι μόνο να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές δημιουργούς αλλά και να παραδώσουμε στις νέες γενιές την παράδοση που αναδεικνύει τη μεσογειακή διατροφή όπως παραλήφθηκε από τους παλαιότερους και βελτιωμένη παραδίδεται στους νεότερους» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προλογίζοντας το βιβλίο, τονίζοντας ότι «ήταν μία ακόμα πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να φέρνουμε με κάθε δράση και κάθε τρόπο το χαμόγελο, τη ζωντάνια και τη χαρά της δημιουργίας στα Κ.Α.Π.Η., αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μελών τους».