Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
.

Του «ξέφυγε» του Ερντογάν: Οι Πόντιοι (που ζουν σήμερα στον Πόντο) δεν είναι Τούρκοι

από xper
δημοσιεύτηκε16 March, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Του «ξέφυγε» του Ερντογάν και ομολόγησε ότι στη σημερινή Τουρκία οι κάτοικοι του Πόντου, οι Πόντιοι, που σήμερα είναι όλοι μουσουλμάνοι, δεν είναι Τούρκοι.

Ας μη ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι Πόντιος. Δεν είναι Τούρκος.

 

Η καταγωγή του Ερντογάν

Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή, από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου.

Ο προπάππος τού Ερντογάν, ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας Ελλήνων του Πόντου εναντίον των Τούρκων κατακτητών.

Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis.

Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη «εξισλαμισθείς» και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα.

Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη «Bakat», που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι     .όλοι οι Έλληνες αντάρτες   αποκαλούνταν «Bakat».

Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων.

Τι είπε

Μιλώντας σε οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Μαρτίου 2019 εξαπέλυσε επίθεση κατά του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP, Σεζάι Τεμελί.

Εκεί είπε τα ακόλουθα:

«Προσέξτε τα λόγια του [Τεμελί]. Είπε ότι “θα κερδίσουμε στο Κουρδιστάν και θα κάνουμε το AKΡ και το MHP να χάσουν στη Δύση [ήτοι στη Δυτική Τουρκία]”.

»Σας ερωτώ: Υπάρχει κάποια περιοχή στην Τουρκία που ονομάζεται Κουρδιστάν;

»Έχουμε τη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ανατολία;

»Έχουμε την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας;

»Τις περιοχές της Μεσογείου, της Κεντρικής Ανατολίας, του Αιγαίου και του Μαρμαρά;

»Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καν Κούρδος. Αλλά αν θέλεις, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ. Φύγε και πήγαινε εκεί.

»Μην προσπαθήσεις να διαιρέσεις αυτή τη χώρα», είπε και μέχρι εδώ τα λόγια του μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία.

Τι δεν μεταδόθηκε; Η συνέχεια που αναγνωρίζει ότι το τουρκικό κράτος είναι πολυεθνικό και διαχωρίζει τους Πόντιους από τους Τούρκους:

«Είμαστε οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Πόντιοι [είπε «Λαζοί»], οι Ρομά, οι Βόσνιοι κλπ.

»Αγαπάμε τον λαό εξαιτίας της αγάπης μας για τον Δημιουργό.

»Δεν κάνουμε διακρίσεις εναντίον κανενός.

»Ο Θεός μας δημιούργησε σε διαφορετικές φυλές.

»Καμία φυλή δεν είναι ανώτερη από την άλλη.

»Εκείνοι που είναι κοντά στον Θεό είναι ανώτεροι».

Η πλήρης δήλωση μεταδόθηκε από τον ιστότοπο Artı Gerçek. Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στους Ποντίους, τους αποκάλεσε «Λαζούς».

Οι φιλίστορες όμως γνωρίζουν ότι ήδη από τα βυζαντινά χρόνια υπάρχει σύγχυση μεταξύ Ελλήνων Ποντίων και Λαζών Ποντίων, ο δε Ερντογάν προτιμά να δηλώνει Λαζός ο ίδιος για να κρύβει την ελληνική του καταγωγή.

Οι Λαζοί είναι αρχαίος λαός που επίσης ζει στην περιοχή του Πόντου. Είναι και αυτοί Πόντιοι και οι παραδοσιακές τους φορεσιές είναι όμοιες με των Ελλήνων Ποντίων.

Ποιοι είναι οι Λαζοί

Ο πατέρας της ιστορίας, Ηρόδοτος, ο οποίος μας έχει δώσει πολλές πληροφορίες σχετικές με τους λαούς που έζησαν στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου, τους ταυτίζει με τους Κόλχους.

Φυλή γνωστή στους Έλληνες πολύ πριν τις εκστρατείες τους στη Μικρά Ασία και πριν αρχίσουν τους αποικισμούς των ποντιακών εδάφων.

Με τον Ηρόδοτο φαίνεται να συμφωνεί και ο Πανάρετος Τοπαλίδης ο οποίος μιλάει για αυτόχθονη φυλή των Λαζών, κατοικούντων ανατολικά της Τραπεζούντας, στην περιοχή του Ριζαίου (σ.σ. δηλαδή από τον τόπο καταγωγής του Ερντογάν).

Ο Σάββας Ιωαννίδης αναφέρει ότι η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας έφερε τον Ελληνισμό στους Κόλχους ή Λαζούς, που έμεναν πέρα από τον ποταμό Βαθύ, αλλά μη έχοντας εκεί βαθιές ρίζες, ο Ελληνισμός εξαφανίστηκε όταν έπεσε αυτή.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον εκχριστιανισμό των γύρων φυλών και τον βυζαντινοπερσικό πόλεμο που ακολούθησε, δημιούργησαν στις λαϊκές μάζες την γνώμη ότι η χώρα του Πόντου ονομάζονταν και Λαζική.

Και επικράτησε δε τόσο η εσφαλμένη αυτή άποψη ώστε, στην Κωνσταντινούπολη και στις πέρα από από αυτή χώρες, να ονομάζουν τους Έλληνες του Πόντου Λαζούς.

Η λαθεμένη αυτή εντύπωση ότι οι πέραν της Κωνσταντινούπολης εκτάσεις ανήκουν στην Λαζική άρα στους Λαζούς, έδινε μία νέα προσωνυμία στον Ελληνισμό του Πόντου, στη διάδοση της οποίας συνέβαλλαν και οι Βυζαντινοί ιστορικοί του 12ου και 13ου αιώνα (όταν δημιουργήθηκε η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας), οι οποίοι όταν αναφέρονταν στους Πόντιους αυτοκράτορες, για να τους μειώσουν έναντι των Βυζαντινών, χρησιμοποιούσαν υποτιμητικούς τίτλους όπως «Ο άρχοντας των Λαζών του Πόντου».

Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι

Πριν χρόνια, μιλώντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση πάλι στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην εθνική του καταγωγή και είπε:

«Ρώτησα τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου αν είμαστε Λαζοί ή Τούρκοι» ομολόγησε ο Ερντογάν.

«Ο δικός μου παππούς μού είπε ότι, όταν πεθάνουμε και πάμε στον άλλον κόσμο, θα μας ρωτάνε «σε ποιον Θεό πιστεύεις;», «ποιος είναι ο προφήτης σου;» και «ποια είναι η θρησκεία σου;».

»Δεν θα μας ρωτήσουν για την εθνική μας καταγωγή.

»Ύστερα από αυτά, όταν ρωτούν εσένα ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, εσύ να λες ότι είσαι μουσουλμάνος και να τραβάς τον δρόμο σου» ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον πατέρα του ο Ερντογάν, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε στο ακροατήριό του.

Πηγή:www.tribune.gr

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.