Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι μισθό παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι

Τι μισθό παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι

από xper
δημοσιεύτηκε29 March, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Καθώς περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όλο και πιο πολλοί αναρωτιούνται για τις απολαβές που έχουν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και Περιφερειάρχες.
Πάντως σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς, οι αυτοδιοικητικοί απολαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων, αυτών δηλαδή που ο πληθυσμός τους είναι πάνω από 100.000 πολίτες, παίρνει πάνω από 4.000 ευρώ, δηλαδή όσο περίπου παίρνουν και οι περιφερειάρχες.
Συγκεκριμένα ο μισθός του δημάρχου Αθηναίων  ανέρχεται στο ποσό των 4.275 ευρώ.

Το ίδιο ποσό παίρνουν και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατραίων, Πειραιώς, Ηράκλειου, Λάρισας, Βόλου , Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδος, Κέρκυρας, Εύοσμου, Καλλιθέας
Ο αντιδήμαρχος αμείβεται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 900,00 ευρώ.
Σε μικρότερους δήμους με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ.
Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους για μεν τον δήμαρχο είναι 2.565, για τον αντιδήμαρχο 1.282,50, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 540,00 ευρώ.
Σε ότι αφορά τους δημοτικούς Συμβούλους, το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση και έως τέσσερις μηνιαίως, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 1% της μηνιαίας αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, κατ’ ανώτατο όριο 171 ευρώ το μήνα, καθορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο βάσει της απόστασης της μόνιμης κατοικίας από την Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα του Δήμου. Δηλαδή εξαρτάται από την απόσταση και όχι από τον πληθυσμό.