Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στ. Βαμβακάρης- Korina Georgiou

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του σπουδαίου ρεμπέτη και συνθέτη Στέλιου Βαμβακάρη

στην Κορίνα Γεωργίου για το marketnews.gr .
από xper
δημοσιεύτηκε19 June, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Στ. Βαμβακάρης: «Ο άνθρωπος που κουμπώνει την ψυχή του με τις νότες, έχει κλειδιά κι ανοίγει πόρτες»

της δημοσιογράφου Korina Georgiou

Ο δρόμος για τον Κορυδαλλό γεμάτος κίνηση. Στην Πλατεία Ελευθερίας είναι αδύνατον να παρκάρεις, παντού αυτοκίνητα, κόσμος, φωνές, ζωή… Το διαμέρισμα στον 1ο όροφο του αριθμού 24 είναι ο προορισμός μου. Νιώθω τυχερή που μπαίνω σε ένα σπίτι φορτισμένο με μνήμες, μουσική και στίχους, το σπίτι του Στέλιου Βαμβακάρη.

Τον βλέπω σε ένα καναπεδάκι καθισμένο, να με περιμένει καρτερικά στο στενό δωμάτιο.

Ανυπομονώ να του μιλήσω…

Κείμενα - Σκηνοθεσία - Μοντάζ: Κορίνα Γεωργίου

Κάμερα - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κρίτων Γεωργίου

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη , ο μεγάλος μουσικός και συνθέτης, μιλά για την μουσική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί «Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο» στο Gazarte μαζί με την Δ. Γαλάνη και τον Μ. Μυτακίδη, σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο γνήσιος ρεμπέτης αναφέρει όσα συμβαίνουν  στην παράσταση – φόρο τιμής στον πατέρα του Μάρκο, μια μουσική ιεροτελεστία στην οποία ήταν παρών και χαμογελούσε από ψηλά ο μεγάλος μύστης της μουσικής και της ζωής…

“Ο Μάρκος ήταν Άγιος, ένας άνθρωπος πολύ γλυκός. Το ότι ακούσαμε το πρώτο νανούρισμα από το μπουζουκάκι του είναι το μεγαλύτερο δώρο. Η κουδουνίστρα μας ήταν το μπουζούκι και το μπαγλαμαδάκι”.

Στ. Βαμβακάρης

Μιλώντας με συγκίνηση και αγάπη για το ίνδαλμά του, τη θρησκεία του, τον δάσκαλο, τον λατρεμένο του πατέρα, ο Στέλιος Βαμβακάρης θυμάται ένδοξες ιστορίες από το παρελθόν αλλά και τα δύσκολα χρόνια που πέρασε με την οικογένειά του.

Εξομολογείται ακόμη ποια ήταν η Φραγκοσυριανή, από ποιες δουλειές είχε περάσει ο «Μάρκος ο πολυτεχνίτης», γιατί «όλοι ρεμπέτες του ντουνιά» σέβονταν τον Μάρκο ως ίνδαλμα της μαγκιάς και υποκλίνονταν σε αυτόν, αλλά και πώς εμπνεύστηκε ο πατέρας του το «Τι πάθος ατελείωτο».

“Το μπουζούκι έχει μέσα του μαγκιά, έχει μέσα του Ελλάδα. Ο βυζαντινός ήχος από το μπουζούκι ακουμπά στην ψυχή του Έλληνα”.

Πηγαίος, αληθινός και με μια εφηβική ζωντάνια στο βλέμμα, ο σπουδαίος μουσικός εξηγεί τι είναι το ρεμπέτικο για εκείνον, μιλά για το ταξίμι - γέννημα του πατέρα του - και περιγράφει με μάτια που λάμπουν ποιες χορδές της ψυχής του ενεργοποιεί το όργανό του, το μπουζούκι. Ακόμη, σχολιάζει με πικρία την περιπέτεια της οικογένειάς του με την αγορά του μνήματος του Μάρκου και την ολιγωρία της πολιτείας και τέλος μιλά για τις εμφανίσεις του στην ατμοσφαιρική Μουσική Σκηνή Χαμάμ πλάι στον Μανώλη Πάππο.

Πηγή:http://marketnews.gr

στελιος βαμβακάρης

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Ήταν επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) συνέθεσε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτέμβρίου 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD "Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο" (εταιρία: "Εβδομη Διάσταση"), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Σωτήρης Κακίσης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Δισκογραφία

Λαικά-Ρεμπέτικα:

  • Βίκυ Μοσχολιού (1980)
  • Στο Μάρκο (1981)
  • Άνοιξα πόρτα στη ζωή (Μπελλου) (Lyra) (1985)
  • Γλυκόλογα πικρόλογα (Polydor) (1989)
  • Κατέβα Χριστέ να σε κεράσω (1990)
  • Στο δρόμο του Μάρκου (1999)

Ελληνικό blues με μπουζούκι:

  • Το blues συναντά το ρεμπέτικο (1988)
  • Η φαντασία στην εξουσία (Ρομαντικοί Παραβάτες) (1994)
  • Μια μέρα τη νύχτα (2001)
  • Σ' ένα μπαρ του Μισισίπι ένας ναύτης απ' τη Σύρα (Universal) (2008)
  • Νιρβάνα (2009)
  • Αγνώστου Διαμονής (2011)

Συμμετοχές

  • Τα Ερωτικά (Νίκος Ξυλούρης) (1977)
  • Οι Μάηδες οι ήλιοι μου (Γιώργος Νταλάρας) (1978)
  • Μια πενιά μέσ από τη καρδιά Kinisis MBI (1978)
  • Welcome to Greece 12 (1980)
  • Άπονα μάτια (Γιώργος Νταλάρας) (1985)
  • Ήχοι του χειμώνα (συμμετοχή με τον «Αμετανόητο») (1988)
  • The Music of Markos Vamvakaris (1988)
  • Μαθήματα Πατριδογνωσίας (1991)
  • Ρεμπέτικο τραγούδι 1935-55 (1992)

Επίσημη ιστοσελίδα