Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τέχνη στην αυλή» στις Νέες Καρυές Λάρισας

«Τέχνη στην αυλή» στις Νέες Καρυές Λάρισας

στην αυλή της οικίας του ζωγράφου – σκηνογράφου Ντίνου Γιωτόπουλου
από xper
δημοσιεύτηκε24 September, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση «Τέχνη στην αυλή» με μεγάλη επιτυχία, στις Νέες Καρυές Λάρισας, στην αυλή της οικίας του ζωγράφου – σκηνογράφου Ντίνου  Γιωτόπουλου*.

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

Με κεντρικό θέμα «η τέχνη ως αντίδοτο στην βία» συμμετείχαν οι εικαστικοί Μαρία Θουκιδίδου, Γιάννης Τσανίδης, Ντίνος Γιωτόπουλος, Αλέξανδρος Καγιάς, Νίκος Μάτας, Δημήτρης Κρίστιτς, Αποστόλης Παπαθανασίου, Χρήστος Ρέντας, Θεόδωρος Καγιάς.

Οι φιλότεχνοι αγκάλιασαν και φέτος την εκδήλωση, που περιλάμβανε εικαστικά, θέατρο και μουσική.

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

Τη βραδιά άνοιξε ο οικοδεσπότης Ντίνος Γιωτόπουλος

«Τέχνη στην Αυλή» Από το  ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

 

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

καλωσορίζοντας τους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού, ανάφερε ότι η τέχνη έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης και στην επαρχία, εφόσον ο κόσμος κάθε χρόνο γεμίζει αυτή την αυλή ασφυκτικά, αναδεικνύοντας την τέχνη ως κυρίαρχο θέμα. Ευχαριστώντας δε όλους τους συμμετέχοντες εικαστικούς, θεατρικούς και μουσικούς, τόνισε ότι το πάντρεμα αυτών των τριών ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις του φιλότεχνου κοινού και θα συνεχισθεί για πολλά ακόμη χρόνια. Κλείνοντας ευχαρίστησε την δημοτική αρχή του Δήμου Κιλελέρ που βοηθάει ποικιλοτρόπως για να στηθεί αυτό το event και τόνισε ότι το όνειρό του είναι να δημιουργηθεί μια αξιόλογη πινακοθήκη έχει ανταπόκριση από τον ίδιο τον δήμαρχο, Θανάση Νασιακόπουλο.

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον Θεσσαλονικιό ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

Στη συνέχεια ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και χαιρέτησε τους παραβρισκόμενους λέγοντας ότι ο δήμος θα βρίσκεται κοντά σε τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύοντας κάθε μορφή καλής τέχνης. Απευθυνόμενος δε στον οικοδεσπότη τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση ενισχύει τον πολιτισμό μας και αυτό φαίνεται από την προσέλευση των δημοτών μας και όχι μόνο που με περίσσια αγάπη αγκαλιάζουν την εκδήλωση. Κλείνοντας δήλωσε ότι η δημιουργία μιας αξιόλογης πινακοθήκης στον Δήμο Κιλελέρ είναι εφικτή, εφόσον γίνει μια σοβαρή μελέτη, που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα της πινακοθήκης.

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον Θεσσαλονικιό ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις. Πρώτος ομιλητής ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι αυτή η εκδήλωση για τον τόπο μας και ότι ο Ντίνος Γιωτόπουλος, εμπνεόμενος από την ιδέα του αείμνηστου καθηγητή Ζήση Παπαδημητρίου παλεύει να αφήσει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές έργα αξιόλογων καλλιτεχνών του εικαστικού χώρου, αφού κάθε χρονιά οι συμμετέχοντες εικαστικοί αφήνουν παρακαταθήκη έργα τους, με κύριο σκοπό τη δημιουργία στο Δήμο Κιλελέρ μιας αξιόλογης πινακοθήκης.

«Τέχνη στην Αυλή» Από τον Θεσσαλονικιό ζωγράφο Ντίνο Γιωτόπουλο

Ο δεύτερος ομιλητής, πολιτειολόγος – συγγραφέας Κώστας Ζουράρις, φανερά συγκινημένος από την παρουσία του φιλότεχνου κοινού, μίλησε για την αμφίδρομη σχέση της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών στον σύγχρονο κόσμο και κατά πόσο μπορεί η τέχνη μόνη της να δημιουργεί συνθήκες κατευνασμού και παραγωγή ευγενικών συναισθημάτων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.  Δήλωσε δε, εντυπωσιασμένος από την παρουσία του κόσμου και την εξαιρετική ποιότητα της εκδήλωσης, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην αυλή του φίλου του ζωγράφου Ντίνου Γιωτόπουλου είναι πρωτόγνωρο κυρίως για τον λόγο ότι αυτό εξελίσσεται  στην επαρχία. Κλείνοντας, ευχήθηκε το όνειρο της δημιουργίας μιας πινακοθήκης να γίνει πραγματικότητα.

Η ιστορικός τέχνης Νικολέτα Τζάνη έθεσε τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα θέματα, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η τέχνη και ευρύτερα ο οπτικός πολιτισμός, αλλά και η αισθητική εμπειρία που αποκομίζουμε από την επαφή μας με το καλλιτεχνικό δημιούργημα σύμφωνα με τους όρους της τέχνης, αλλά και τα αντιληπτά όρια του καθενός μας.

Η όμορφη βραδιά συνεχίσθηκε με το θεατρικό αναλόγιο του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Κιλελέρ βασισμένο σε κείμενα γνωστών ποιητών σε σκηνοθετική επιμέλεια Άκυ Μητσούλη ο οποίος απέσπασε τα πυκνά χειροκροτήματα των παραβρισκομένων για την άριστη ερμηνεία των ηθοποιών.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από τον διευθυντή και τους καθηγητές της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ Γιώργο Κουλιόπουλο, Γιάννη Κατσανούλη, Θωμά Αθανασέλο και τον συνεργάτη Δημήτρη Μακρυγιάννη.

Υπήρξαν πολλές επώνυμες παρουσίες, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης  Νασιακόπουλος με την σύζυγό του, οι αντιδήμαρχοι Βάνα Χλιάπη Γλουνιαρούδη, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο τέως δήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ και περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κιλελέρ Γιώργος Πασχούδης με τη σύζυγό του, η τέως δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χρυσούλα, ο στρατηγός Λάμπρος Παπαδημητρίου με την σύζυγό του, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου των Νέων Καρυών Χρήστος Μουτούδης  ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, η δικηγόρος Δέσποινα Μίγα. Επίσης πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες κυρίως από τον εικαστικό χώρο.

Συντελεστές και παραβρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, που επίσης θα έχει ένα εξίσου αξιόλογο κεντρικό θέμα, που θα αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.

*   Ντίνος Γιωτόπουλος
Ο Ζωγράφος - Σκηνογράφος Ντίνος Γιωτόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα. Το 1974 έρχεται στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και δημιουργεί μέχρι σήμερα.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος επί τέσσερα χρόνια. Επίσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης για τρία χρόνια.
Έχει τιμηθεί με χρυσά μετάλλια για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό από το Πολεμικό Ναυτικό και το Δήμο Αγλαντζιάς Λευκωσίας, καθώς επίσης και από το σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας Γερμανίας.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).
Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές Συλλογές καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΔΕΝΔΡΩΝ ΨΥΧΕΣ...
ΦΩΝΑΖΟΥΝ...
ν' αγαπάμε εκείνους που οι άνθρωποι μισούν και να είμαστε φίλοι
μ' εκείνους που οι άνθρωποι περιφρονούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ...
ν' ακούμε τις φωνές που η γλώσσα, ο λάρυγγας και τα χείλη δεν μπορούν να προφέρουν.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ...
για τον πόνο, την εξαθλίωση μα και ελπίζουν για την αγάπη την ειρήνη μέσα σ' ένα σύμπαν που οι άνθρωποι θα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.