Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
σινεμα

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κινηματογράφος! 25 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 1895, οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή ταινίας μικρού μήκους στο Παρίσι.
από xper
δημοσιεύτηκε29 December, 2019
ΧΩΡΙΣσχόλια

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 1895, οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή ταινίας μικρού μήκους στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί και την επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος έκανε την εμφάνισή του με την σημερινή του μορφή ως μέσο ψυχαγωγίας.

Από εκείνη τη δημόσια προβολή των 35 ατόμων μέχρι τις τρισδιάστες ή IMAX προβολές του 21ου αιώνα, μπορεί να έχουν περάσει χρόνια, αλλά όλα όσα έχουν συμβεί στο μεταξύ χωρούν σε μία λέξη: ΣΙΝΕΜΑ. Και αποτελεί τη μεγάλη μας αδυναμία.

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας λοιπόν, μία λίστα με 25 πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε για τον υπέροχο κόσμο της 7ης τέχνης.

1. Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας ήταν το «Ταξίδι στο Φεγγάρι» («Le Voyage Dans La Lune») του 1902 του πρωτοπόρου Ζορζ Μελιές. Η διάρκειά του ήταν 14 λεπτά. Ο Ζορζ Μελιές θεωρείται ο πρώτος σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου.

1.

2. Η επιγραφή HOLLYWOOD τοποθετήθηκε στο λόφο του Χόλιγουντ το 1923 και κόστισε 21.000 δολλάρια. Τα γράμματα που την αποτελούσαν ήταν 9 μέτρα στο πλάτος και 15 μέτρα στο μήκος και στο κάθε ένα ήταν στηριγμένες λάμπες των 20 watt.

s

3. Το Bollywood είναι η ονομασία που έχει δοθεί, παραφράζοντας το Χόλιγουντ, στη βιομηχανία κινηματογράφου της Ινδίας, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες στον πλανήτη, μέ έδρα τη Βομβάη.

3. Το Bollywood είναι η ονομασία που έχει δοθεί, παραφράζοντας το Χόλιγουντ, στη βιομηχανία κινηματογράφου της Ινδίας, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες στον πλανήτη, μέ έδρα τη Βομβάη.

4. B-Movie (η ακριβής μετάφραση θα μπορούσε να ήταν «ταινία δεύτερης διαλογής») είναι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που αντλούν συνήθως τα θέματά τους από τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία. Tα b-movies εμφανίστηκαν τις δεκαετίας του ’30 και ‘40 στην Αμερική.

Πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι στους κινηματογράφους την εποχή εκείνη παίζονταν συνήθως δύο ταινίες, η πρώτη μία μεγάλη παραγωγή και η δεύτερη μία φτηνή παραγωγή. Μέσα στα χρόνια, πολλοί καταξιωμένοι δημιουργοί έκαναν b-movies, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν αργότερα ως σημαντικά στην ιστορία του κινηματογράφου.

ff

5. Η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, σε σχέση με την τότε τιμή του δολαρίου, είναι το κλασικό «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» («Gone With the Wind», 1939) του Βίκτορ Φλέμινγκ με την Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ με 1.828.330.104 δολλάρια εισπράξεις (σε σημερινή αξία).

Διαβάστε περισσότερα http://www.cinemagazine.gr/themata/arthro/birth_of_cinema_25_trivia-130691177/?page1=2#topnav

 

Από το http://www.cinemagazine.gr

Γράψε την άποψή σου

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.