Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ | Δείτε την ταινία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ | Δείτε την ταινία online

Την Άνοιξη του 2004, ξεκινάει την ανάβαση στο Έβερεστ ενισχυμένη με τη συμμετοχή του γνωστού ελληνοαμερικανού ορειβάτη Pete Athans.
από xper
δημοσιεύτηκε28 April, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

'' Με το ύψος του να φτάνει τα 8.850 μέτρα, το Έβερεστ είχε απωθήσει τρεις ελληνικές προσπάθειες για μια επιτυχημένη ανάβαση στη ''Στέγη του Κόσμου'' κατά τη δεκαετία του '90.

Όμως στις 16 Μαϊου του 2004 η πρώτη αμιγώς ελληνική αποστολή κατάφερε να φτάσει στο ζενίθ της γήινης λιθόσφαιρας.
Η προσπάθεια και το χρονικό της ανάβασης από τις μέρες της προετοιμασίας στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας τον Όλυμπο, μέχρι και την ανάβαση στη ''Στέγη του Κόσμου'' αποτελούν το θέμα της ταινίας του Παύλου Τσιαντού ''Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ''.


Ο δυο φορές βραβευμένος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εικονολήπτης και σκηνοθέτης, κατάφερε να κουβαλήσει την κάμερά του μέχρι την κορυφή και να τραβήξει μοναδικά πλάνα από εκείνη την ιστορική για την Ελλάδα ημέρα.


Η ταινία παρουσιάζει με μεγάλη λεπτομέρεια την πορεία της αποστολής και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αναπάντεχες μεταβολές της ψυχολογικής κατάστασης και στη διαρκή σωματική φθορά που χαρακτηρίζουν τις αναβάσεις στα ψηλότερα βουνά της Γης ''

 
Climbing Everest: Pavlos Tsiantos at TEDxAthens 2012
 

Το Φθινόπωρο του 2003, μια Ελληνική ομάδα ορειβατών βρίσκεται στο Θιβέτ σκαρφαλώνοντας στην κορυφή Cho Oyu με υψόμετρο 8201μ.

Το βουνό αυτό βρίσκεται στη γειτονιά του Έβερεστ, και η αποστολή προετοιμάζεται εκεί για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά.

Οι προσπάθειες της ομάδας αποδίδουν, όμως την τελευταία μέρα συμβαίνει το αναπάντεχο.

Στη διάρκεια της κατάβασης ο αρχηγός της ομάδας Χρήστος Μπαρούχας αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια του κινηματογραφιστή της ομάδας Παύλου Τσιαντού.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι ορειβάτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ώσπου ανακαλύπτοντας ένα παλιό γράμμα του Χρήστου, αποκτούν ένα καινούργιο κίνητρο.

Η ομάδα ξανασμίγει βρίσκοντας με αυτό το τρόπο την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσει.

Την Άνοιξη του 2004, ξεκινάει την ανάβαση στο Έβερεστ ενισχυμένη με τη συμμετοχή του γνωστού ελληνοαμερικανού ορειβάτη Pete Athans.

Όταν όμως οι ορειβάτες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ενός θανάτου στο βουνό για δεύτερη φορά, η πίστη στο όραμα και το ομαδικό πνεύμα, απομένουν ως το τελευταίο απόθεμα το οποίο καλούνται να επιστρατεύσουν, για την πραγματοποίηση του στόχου.

Ιστοσελίδα:http://www.fromolympustoeverest.com/index.html