Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Η μέθοδος της διαπραγμάτευσης

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε9 May, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Η διαπραγμάτευση

Αν και διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με σταδιακή άρση μέτρων και προοδευτική πρόσβαση στην ελευθερία κινήσεων εξακολουθούμε να περνούμε πολύ χρόνο με τους δικούς μας μένοντας στο σπίτι και να μοιραζόμαστε δραστηριότητες που άλλοτε μας ευχαριστούν και άλλοτε πυροδοτούν δυσκολίες ή εντάσεις στη μεταξύ μας επικοινωνία. Η ζωή μιας οικογένειας είναι γεμάτη από συγκρούσεις που περιλαμβάνουν ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι και ταυτοχρόνως αλληλοεξαρτώμενοι καθώς κάθε ένας αδυνατεί να πετύχει τους στόχους του εάν δεν εξασφαλίσει τη συμφωνία του άλλου.

Δεν είναι εύκολο να αλλάζουν οι ρυθμοί μας ούτε είναι απλό να χρειάζεται να διαπραγματευθούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε εκείνες τις συνθήκες που χρειαζόμαστε για να είμαστε ικανοποιημένοι. Τι είναι όμως η διαπραγμάτευση; Πρόκειται για μία διαδικασία που βασίζεται με απλά λόγια στη μέθοδο του παζαρέματος καθώς κάθε εμπλεκόμενος ενδιαφέρεται πρωταρχικά για το ατομικό του συμφέρον και συνηθίζει να υπολογίζει τα θετικά και τα αρνητικά κάθε κατάστασης έως το σημείο που θα αποφασίσει την επόμενη κίνησή του. Με άλλα λόγια θα υπολογίσει ποια οφέλη αλλα και ποιο κόστος συνεπάγεται η απόφασή του και θα μπει στη διαπραγμάτευση έχοντας στο μυαλό του τα παραπάνω.

Η διαπραγμάτευση οφείλει να διατηρεί και να μεγιστοποιεί τα οφέλη του ατόμου μειώνοντας το κόστος που καλείται να πληρώσει σε οποιοδήποτε επίπεδο. Υπάρχει δηλαδή ένα πρώτο επίπεδο αιτημάτων (τι ζητά κάποιος) ενώ σε ένα δεύτερο και βαθύτερο επίπεδο συναντάμε αυτό που κρύβεται πίσω από το πρωταρχικό αίτημα (π.χ. επιβολή εξουσίας).

Σύμφωνα με τους Farber & Wilson η διαπραγμάτευση είναι η παλαιότερη και περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος διευθέτησης κρίσεων και επίλυσης διαφορών. Μία διαπραγμάτευση δεν ξεκινά ούτε πραγματοποιείται πάντα με εξασφαλισμένη τη φιλική διάθεση και των δύο εμπλεκομένων. Απεναντίας μπορεί να αρχίσει μέσα σε ένα εχθρικό πνεύμα και εν μέσω απειλών. Οι Asherman & Asherman περιγράφουν τη διαπραγμάτευση ως μία σχέση που οδηγεί στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και ως μία ενεργό διαδικασία που επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση των δύο πλευρών. 

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν διαπραγματευόμαστε με το παιδί μας, το σύντροφό μας και κάθε "σημαντικό άλλο" της ζωής μας; 

  • να υπάρχει ένα αμοιβαίο πάρε-δώσε έτσι ώστε να μην καταλήγουμε να νιώθουμε αδικημένοι 
  • να χρησιμοποιούμε το χρόνο με τέτοιον τρόπο που να αποφεύγουμε εσπευσμένες και επιπόλαιες κινήσεις ή λανθασμένες και βιαστικές εκτιμήσεις 
  • να μην ενδίδουμε πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις του άλλου 
  • να μην δίνουμε πολλά από την αρχή μιας διαπραγμάτευσης 
  • να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη 
  • να υπάρχει αμοιβαία καλή διάθεση για διαπραγμάτευση 

Τέλος ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με τον Τζων Κέννεντυ δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο αλλά μας παροτρύνει να μη φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε.

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.