Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Γιατί αναβάλλουμε την αλλαγή;

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε23 May, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Γιατί αναβάλλουμε την αλλαγή;

Η Μυρτώ θέλει να αδυνατίσει αλλά κάθε φορά βρίσκει μια νέα δικαιολογία για να το αναβάλλει... άλλοτε έρχονται τα Χριστούγεννα, άλλοτε είναι υπερβολικά αγχωμένη και χρειάζεται την ενέργεια της ζάχαρης κι άλλοτε πάλι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την υγιεινή διατροφή... κάθε φορά που βλέπει το είδωλό της στον καθρέφτη απογοητεύεται... τα βάζει με τον εαυτό της και υπόσχεται πως από Δευτέρα θα ξεκινήσει δίαιτα γιατί όπως λέει η ίδια πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει... δεν πάει άλλο έτσι... πρέπει να κάνει κάτι προκειμένου να νιώσει καλύτερα... είναι σίγουρη πως αν χάσει κιλά, θα νιώσει καλύτερα... και για να νιώσει καλύτερα πρέπει να αλλάξει... μόνο που αυτός ο εσωτερικός διάλογος κρατά παραπάνω από δέκα χρόνια... τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της φλερτάρει έντονα με την ιδέα της αλλαγής αλλά όπως φαίνεται πρόκειται για ένα επιπόλαιο και περιστασιακό φλερτ που δεν έχει σταθερότητα ή διάρκεια...

Αν και σύμφωνα με τον Κομφούκιο αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος πρέπει να αλλάζει συχνά είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται ακόμα και στη σκέψη της αλλαγής με αποτέλεσμα να αναβάλλουν διαρκώς την απόφαση να κάνουν αυτό που επιβάλλεται προκειμένου να αλλάξουν σκηνικό ζωής.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την αναβλητικότητα;

 • δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε 
 • δεν είμαστε σίγουροι για τα πλεονεκτήματα που θα απολαύσουμε αν αλλάξουμε 
 • φοβόμαστε για αυτά που θα χάσουμε αν αλλάξουμε 
 • φοβόμαστε για τις συνέπεις της αλλαγής μας στους σημαντικούς άλλους της ζωής μας 
 • δεν έχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να τολμήσουμε την αλλαγή 
 • δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε 
 • φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε την αποδοχή των άλλων αν αλλάξουμε 
 • απογοητευόμαστε από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες 
 • θέτουμε υπερβολικούς και μη ρεαλιστικούς στόχους με συνέπεια να μην καταφέρνουμε να τους φτάσουμε και έτσι να παραιτούμαστε από την ιδέα της αλλαγής 
 • πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε 
 • προτιμάμε το οικείο, ακόμα κι αν είναι επώδυνο, από το άγνωστο που μας φοβίζει 
 • επηρεαζόμαστε πολύ από τη γνώμη κάποιου σημαντικού άλλου που σαμποτάρει ουσιαστικά τη διαδικασία αλλαγής μας

Είναι καλό να θυμόμαστε πως η αναβλητικότητα είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο μπαίνουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Όσο περισσότερο αναβάλλουμε την αλλαγή, τόσο λιγότερο την επιθυμούμε. Όσο λιγότερο την επιθυμούμε, τόσο λιγότερο την επιδιώκουμε. Κι όσο λιγότερο την επιδιώκουμε, τόσο περισσότερο αναβάλλουμε τις απαραίτητες ενέργειες που θα μας οδηγήσουν σε αυτήν. Άλλωστε σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε ό,τι δεν άρχισε σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει αύριο.

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.