Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Τελικά, ποιος φταίει;

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε6 June, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Τελικά, ποιος φταίει;

Ο Απόστολος είναι πολύ απογοητευμένος από την τροπή που έχει πάρει η σχέση του με την Ελπίδα τους τελευταίους μήνες. Οι καυγάδες μεταξύ τους είναι ολοένα και περισσότεροι. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς καταλήγουν σε έντονες συγκρούσεις για τις οποίες χρειάζονται αρκετές μέρες μέχρι να συνέλθουν και να ηρεμήσουν. Τι είναι αυτό που υπάρχει πίσω από τον ασταμάτητο εκνευρισμό αυτού του ζευγαριού; Τι δεν βοηθά στη μεταξύ τους επικοινωνία; Τι δυναμιτίζει επόμενους καυγάδες;

Όποιος κι αν φταίει το σίγουρο είναι πως όταν αρχίσει ο ένας να κατηγορεί τον άλλον τότε η σχέση περνά σε μια περίεργη και ιδιαιτέρως ευαίσθητη φάση καθώς δοκιμάζονται οι αντοχές των δύο συντρόφων αλλά και η δύναμη της αγάπης τους. Όταν ο ένας χρεώνει τον άλλον, το μόνο που καταφέρνει είναι να βυθίζεται σε μια απόγνωση από την οποία μπορεί να βγει πολύ δύσκολα και μόνο με βοήθεια. Όσο πιο επικριτικός γίνεται ο ένας, τόσο πιο αμυντικός γίνεται ο άλλος. Κι όσο πιο αμυντικός γίνεται ο άλλος, τόσο περισσότερο συνεχίζει ο πρώτος να ζητά, να χρεώνει, να αποδίδει ευθύνες. Κι όσο πιο πολύ απαιτεί αυτός, τόσο πιο φοβισμένος ή αδιάφορος γίνεται ο άλλος.

Κάθε φορά που ο ένας κατηγορεί τον άλλον κάνει ένα βήμα πίσω και απομακρύνεται από τον σύντροφό του. Αρνείται μάλιστα να δει τις δικές του ευθύνες και να διορθώσει τα λάθη του. Από τη στιγμή που σε μια σχέση εδραιώνεται ένα σχήμα με μομφές και κατηγορίες, η επικοινωνία γίνεται προβληματική και όσο παραμένει προβληματική θα υπάρχουν μόνο δυσκολίες που θα φέρνουν τους συντρόφους σε σημείο να αναρωτιούνται αν αξίζει να μείνουν μαζί ή όχι.

Αν και δεν υπάρχει συνταγή που να διασφαλίζει μια σχέση χωρίς εντάσεις είναι βέβαιο ότι αν οι σύντροφοι ακολουθήσουν κάποιους κανόνες θα έχουν προσπαθήσει για την ποιότητα της μεταξύ τους επικοινωνίας και επομένως για την υγεία της σχέσης τους. Οι κανόνες αυτοί συνοψίζονται στους παρακάτω:

  • αποφύγετε να ασκείτε αρνητική κριτική στο σύντροφό σας
  • σταματήστε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον όταν προκύπτουν προβλήματα ή διαφωνίες
  • μην εμπλέκετε τρίτους στους καυγάδες σας
  • μη μιλάτε για ζητήματα του παρελθόντος παρά μόνο επικεντρωθείτε σε αυτό που σας απασχολεί στο εδώ και τώρα
  • ακούστε αυτό που έχει να σας πει ο άλλος χωρίς να τον διακόπτετε και χωρίς να βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα
  • εξηγείστε τι σας ενοχλεί και ζητήστε από το σύντροφό σας αυτό που χρειάζεστε λέγοντας πως κι εσείς σκοπεύετε να του δώσετε αυτό που χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα
  • να σκέφτεστε θετικά και να προσανατολίζεστε με αισιοδοξία στο μέλλον της σχέσης σας

Να θυμάστε πως οι περισσότεροι καβγάδες, σύμφωνα με τον Αντρέ Ζιντ, μεγεθύνουν μια παρεξήγηση ενώ οι διαμάχες δεν θα κρατούσαν πολύ αν έφταιγε μόνο ο ένας όπως υποστηρίζει ο Λα Ροσφουκώ.

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.