Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Κι αν πληγωθώ ξανά;

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από xper
δημοσιεύτηκε20 June, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Κι αν πληγωθώ ξανά;

Ο Σωτήρης είναι πολύ προβληματισμένος τον τελευταίο καιρό. Αν και θα έπρεπε να είναι χαρούμενος δεν είναι. Περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία τη στιγμή που θα ερωτευόταν ξανά και θα έμπαινε σε μια νέα σχέση αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι είναι έτοιμος να ρισκάρει να περάσει ξανά τα ίδια. Δεν θέλει να επενδύσει σε άλλη μια σχέση που το μόνο που θα του αφήσει στο τέλος θα είναι πόνος. Φοβάται μήπως πληγωθεί.

Πιστεύει ότι είναι πολύ άτυχος και πως όσο κι αν προσπαθεί δεν θα καταφέρει ποτέ να απολαύσει μια σχέση έτσι όπως την έχει φανταστεί και κυρίως όπως τη χρειάζεται στη ζωή του. Όσο παραμένει απογοητευμένος θα τα βλέπει όλα μαύρα. Κι όσο θα τα βλέπει όλα μαύρα θα παραδίδεται στην απαισιοδοξία του. Και είναι δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει δίπλα του έναν απαισιόδοξο άνθρωπο.

Αν και δηλώνει πως έχει αφήσει πίσω του την τελευταία σχέση που τον πόνεσε τόσο πολύ, δείχνει να χρειάζεται χρόνο για να πενθήσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα ευκαιρίες ούτε μας περιμένουν μέχρι να νιώσουμε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε. Κανείς δεν εγγυάται ότι η επόμενη σχέση θα είναι η καλύτερη αλλά και τίποτε δεν προμηνύει πως θα είναι το ίδιο προβληματική με την προηγούμενη. Το μόνο που πρέπει να καταλάβει ο ίδιος είναι αν είναι έτοιμος να μπει σε μια επόμενη σχέση.

Ο Σωτήρης τρομακρατείται στη σκέψη μιας επόμενης σχέσης και διστάζει να το επιχειρήσει από φόβο μήπως επαναλάβει τα ίδια λάθη και βιώσει παρόμοιες και επώδυνες καταστάσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη σχέση είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας. Για κάποιους αποτελεί μια διορθωτική εμπειρία μετά από μία δύσκολη και νοσηρή προηγούμενη σχέση ενώ για άλλους είναι μια απλή επανάληψη του ίδιου μοτίβου. Είναι όντως δύσκολο ή ριψοκίνδυνο να μπούμε σε μια επόμενη σχέση;

Πολλοί δοκιμάζουν να μπουν σε μια νέα σχέση κουβαλώντας μαζί τους αρνητική διάθεση και κατασκευάζοντας εκ των προτέρων καταστροφικά σενάρια. Η εικόνα, που έχουν για τον εαυτό τους, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το πώς νιώθουν και τι σκέφτονται για αυτόν αλλά καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στους άλλους. Αν έχουν μια θετική εικόνα εαυτού συμπεριφέρονται θετικά και είτε πιστεύουν ότι και οι άλλοι θα σκεφτούν κάτι θετικό για αυτούς είτε παραμένουν ψύχραιμοι απέναντι σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο δεχθούν. Αν όμως πιστεύουν κάτι αρνητικό για τον εαυτό τους τότε προδιαγράφεται το τι θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν για τους ίδιους όσο και το τι θα θεωρήσουν σίγουρο για τους άλλους και τις προσδοκίες τους από αυτούς.

Κάπως έτσι ενεργοποιείται ο κύκλος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Μια νέα συμπεριφορά έρχεται να επαληθεύσει ως αληθινή μία προηγούμενη συμπεριφορά, η οποία δεν ήταν αληθινή. Αν, για παράδειγμα, η Μ πιστεύει ότι είναι άτυχη και πως όσους συντρόφους κι αν γνωρίσει στη ζωή της πάντα θα αποτυγχάνει τότε θα αρχίσει, συνειδητά ή ασυνείδητα, να φέρεται έτσι ώστε να καταλήγει σε αποτυχία. Κι είναι εκείνη η στιγμή, η στιγμή της αποτυχίας, που θα δώσει δίκιο στον εαυτό της λέγοντας «Τα έλεγα εγώ πόσο άτυχη είμαι και πως όσες σχέσεις κι αν κάνω δε θα πηγαίνουν καλά. Να η απόδειξη, μια ακόμη απόδειξη, για το πόσο δίκιο είχα».

Το να αγχωνόμαστε προτού μπούμε σε μια νέα σχέση είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να πιστεύουμε ότι θα αποτύχουμε και επομένως να απογοητευόμαστε προτού δοκιμάσουμε να είμαστε στη σχέση αυτή είναι άδικο και μη ρεαλιστικό. Αν κάνουμε μόνο αρνητικά σενάρια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και τα θετικά, που μας συμβαίνουν, καθώς όλη η ενέργειά μας επικεντρώνεται στο λάθος με αποτέλεσμα να παραβλέπουμε ή να αγνοούμε συστηματικά το υγιές και το λειτουργικό.

 

Αν η βαθιά επιθυμία μας είναι να αποδείξουμε τελικά πως η ζωή είναι μαύρη, άδικη ή και τα δύο και πως δεν αξίζει να προσπαθούμε γιατί δε θα τα καταφέρουμε μπορούμε να επιλέξουμε να συνεχίσουμε να νιώθουμε άτυχοι ή αδικημένοι από τη ζωή και τους άλλους. Τίποτε όμως δεν αποδεικνύει ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι αρνητικά μόνο και μόνο επειδή εμείς τα σκεφτόμαστε έτσι. Και τελικά το να αγαπάς σημαίνει πρώτα απ’ όλα να παίρνεις ένα ρίσκο όπως επισημαίνει ο Marc Lévy.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν αυτό το καλοκαίρι θα φέρει έναν καινούργιο έρωτα στη ζωή σας... το μόνο που εύχομαι είναι να είστε δεκτικοί και ανοιχτοί στις εκπλήξεις του... όσο για εμάς θα συνεχίσουμε αυτήν την όμορφη διάδραση από Σεπτέμβριο... ως τότε να είστε καλά, να αγαπάτε και να αγαπιέστε και να μην ξεχνάτε πως είστε ξεχωριστοί!!!

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.