Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: "ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: "ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

από xper
δημοσιεύτηκε16 July, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καραόγλου, για τα εγκαίνια στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ του Κέντρου (Εκθεσιακός Χώρος) Ιστορικής Τεκμηρίωσης Διοικητηρίου, την Δευτέρα 13 Ιουλίου, ώρα 7 μ.μ.

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτίριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει ειδικό εκθεσιακό χώρο (μόνιμη έκθεση) όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

Το κτίριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.

Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές θα αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του. Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του κτιρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων εκπαίδευσης.

Μέσω της ανάδειξης της ιστορίας του Διοικητηρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, έχει θέσει ως σκοπό την καθιέρωση του εμβληματικού κτιρίου του ΥΜΑΘ σε σημείο τουριστικής αναφοράς και σε δεύτερο στάδιο τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας όπου θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτιρίου. Ο θεσμός των Κέντρων Ιστορικής Τεκμηρίωσης Κτιρίων ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Φ.Κ.

karaogloy

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου, μέσω του οποίου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για μικρά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη και διαμόρφωσαν την εξέλιξή της στο χρόνο.

 Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται η διαχρονικότητα και ο ρόλος του Διοικητηρίου.

karaogloy

Συναισθηματικό τόνο στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου προσέδωσε η παρουσία απογόνων του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκτισε το κτίριο του ΥΜΑΘ. Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα εγγόνια του Γεώργιος Ζαρφτιτζιάν και Λουίζα Γραβάνη-Ποζέλι, καθώς και η δισέγγονη του Μαριέλλα Σταματίου και ο δισέγγονος του Σαλβατόρε Ποζέλι, αδελφού του Βιταλιάνο Ποζέλι, Κώστας Καλογήρου.

Εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε πως με τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης το εμβληματικό κτίριο του ΥΜΑΘ αποκτά "φωνή" και διηγείται την ιστορία του ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

karaogloy

"Θέλουμε το κτίριο του ΥΜΑΘ να γίνει ενεργό μέλος της Θεσσαλονίκης και όχι το σημείο όπου καταλήγουν όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στους διαδρόμους και στα γραφεία του ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας, αφού στα σπλάχνα του "γεννήθηκε" η ιστορία"  τόνισε ο κ. Καράογλου, κάνοντας αναδρομή στους ιστορικούς σταθμούς που καθόρισαν την εξελικτική πορεία του κτιρίου, συνδέοντάς το με τη Θεσσαλονίκη και την κοινωνία της.

"Θεωρούμε ωφέλιμο", συνέχισε ο κ. Καράογλου, "να αξιοποιήσουμε το κτίριο ως ιστορική πηγή. Να αναλύσουμε και να τεκμηριώσουμε όσα λέγονται και το αφορούν και να εξελιχθεί σε σημείο τουριστικής αναφοράς".

Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια όπως όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές, αλλά και καρτ ποστάλ. Επίσης υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σε κορυφαία ιστορικά γεγονότα, αντιστοιχώντας την ιστορία του κτιρίου με εικόνες.

karaogloy

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), τα οποία έχουν την κατάλληλη γνώση της ιστορίας του κτιρίου αλλά και την επιστημονική κατάρτιση, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για όλα τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του Διοικητηρίου, με σπουδαιότερο όλων την υπογραφή του πρωτοκόλλου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.

"Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στην ιστορία εμπεριέχει και το κτιριακό απόθεμα της πόλης. Κτίρια όπως το ΥΜΑΘ έχουν ψυχή γιατί λειτουργούν ως ζωντανοί οργανισμοί στη ζωή και τον πολιτισμό μας. Γιατί το κτίριο του ΥΜΑΘ δεν έχει μόνο λειτουργική και αισθητική υπόσταση, αλλά πολιτισμική, ιστορική και αρχιτεκτονική. Είναι ένα κτίριο με ψυχή που του τη δίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και όσοι το ζούμε και το αγαπούμε. Δεν είναι μόνο τοίχοι και κουφώματα, μα σημείο αναφοράς στην πόλη, στην κορυφή του οποίου κυματίζει περήφανα τη Ελληνική σημαία. Οφείλουμε να στρέψουμε πάνω του τους προβολείς και το κάνουμε πράξεις" σημείωσε στον επίλογο του χαιρετισμού του ο κ. Καράογλου.

Η πρόσβαση στο χώρο της μόνιμης έκθεσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις. Σύντομα, με τη χρήση κώδικα QR, όσοι περνούν την πύλη του θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται την ιστορία του κτιρίου και μέσω εφαρμογής σε "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα.