Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένταση και προπηλακισμοί έξω από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Ένταση και προπηλακισμοί έξω από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

από xper
δημοσιεύτηκε11 September, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Νέα ένταση προκλήθηκε σήμερα στη διάρκεια διαμαρτυρίας μερίδας γονέων και μαθητών του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση μεταστέγασης του σχολείου.

Γονείς προπηλάκισαν τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σχολείο μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να επιβλέψουν την μεταφορά του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού. Στο χώρο υπήρχαν και δυνάμεις της Αστυνομίας που επέβλεπαν την κατάσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βίκυ Δήμου | ΚΑΜΕΡΑ Σάκης Σώνης | ΜΟΝΤΑΖ Δέσποινα Χαριτοπούλου |   TV100THESSALONIKI

Η αλήθεια για την μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπως την περιγράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

 

Η αλήθεια για την μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπως την περιγράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

10ο

Ως γονείς μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ως κάτοικοι των περιοχών του Αγίου Ιωάννη και της επέκτασης Καλαμαριάς έχουμε γίνει μάρτυρες και τους τελευταίους μήνες, ειδικά όμως τις τελευταίες ημέρες, καταστάσεων και συνθηκών που πραγματικά, πέραν των αισθημάτων λύπης και αγανάκτησης, μας έχουν αφήσει έκπληκτους.
Οι περιοχές μας είναι από τις ελάχιστες κυριολεκτικά περιοχές της χώρας που παρά το γενικότερο δημογραφικό πρόβλημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα μαθητικού υπερπληθυσμού. Κι αυτό γιατί είναι κατά βάση νεόδμητες περιοχές, με πληθυσμό νέων οικογενειών, δίχως όμως τον απαραίτητο αριθμό σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν τέσσερα (4) συνολικά Γυμνάσια και δυο (2) μόνον Λύκεια, ενώ η γενικότερη δημοσιονομική δυσπραγία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προγραμματισμού, δεν έχουν επιτρέψει την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι φέτος και με βάση την κατανομή του σχολικού πληθυσμού που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα παιδιά των περιοχών μας και συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και μέρος του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς να πρέπει να μεταβούν για τη φοίτησή τους στο Λύκειο στην περιοχή του Βότση Καλαμαριάς, στο 4ο και στο 5ο Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς.
Η απόσταση που θα πρέπει κάποια εκ των παιδιών αυτών να διανύσουν, σε περίπτωση που η εν λόγω κατανομή υλοποιηθεί, ανέρχεται σε πλέον των δυο (2) χιλιομέτρων, το κύριο δε χαρακτηριστικό της δεν είναι μόνον αυτό καθ’ αυτό το μήκος της διαδρομής, αλλά η ίδια η φύση της διαδρομής. Κι αυτό γιατί η μετάβαση προϋποθέτει από τα παιδιά είτε να περπατήσουν και να διασχίσουν οδούς ταχείας κυκλοφορίας όπως η Εθνικής Αντιστάσεως, η Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Ελευθερίου Βενιζέλου (προέκταση Ανδριανουπόλεως), η διασταύρωση Κ12 της Περιφερειακής Οδού είτε να μεταβούν σε στάση λεωφορείου του Ο.Α.Σ.Θ. επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως κατά την προσέλευση τους στο σχολείο και σε στάση λεωφορείου του Ο.Α.Σ.Θ. επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (προέκταση Ανδριανουπόλεως) κατά την επιστροφή τους από το σχολείο και να χρησιμοποιήσουν λεωφορείο.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμαριάς, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των παιδιών μας σε κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και το γεγονός ότι στο 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς υπήρχαν, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, τουλάχιστον πέντε (5) αδιάθετες αίθουσες, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς την μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και τη συστέγασή του με το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς σε κτίριο 450 περίπου μέτρα μακριά από τη σημερινή σχολική στέγη του 10ου Γυμνασίου, ταυτόχρονα δε την μεταστέγαση του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς από τη συστέγασή του με το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στην σχολική στέγη του 10ου Γυμνασίου. Η λύση αυτή, η οποία και υποστηρίχθηκε, εκτός από την παράταξη του Δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη, από την παράταξη «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» του Άρη Τεμεκενίδη και από τους δημοτικούς συμβούλους Μπέτυ Σεμακούλα, Βασιλική Νικολέτου και Πασχάλη Λεμονή  καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του πρώην Δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, με ψήφους 21 έναντι 18, με αποτέλεσμα όχι μόνον το πρόβλημα της σχολικής στέγης να παραμείνει, αλλά, κυρίως, ο κίνδυνος από την κυκλοφορία των παιδιών μας στις ως άνω οδούς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να παραμείνει και αυτός.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε ως δίκαιη και ίση κατανομή του μαθητικού πληθυσμού, καθώς οι υποστηρικτές της, σκεπτόμενοι ΟΧΙ ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΤΙΡΙΟΚΕΝΤΡΙΚΑ, έμειναν ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το 4ο και το 5ο Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς θα «γεμίσουν» με μαθητές και δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ωσάν δηλαδή οι μαθητές να υπάρχουν για τα κτίρια και όχι τα κτίρια για τα παιδιά.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, καθώς και η Πρόεδρος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που ορίστηκε από επιτροπή 81 Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς άσκησαν κατά της ως άνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης αυτής. Εν τέλει, ο Συντονιστής ακύρωσε ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ την απόφαση, καθιστώντας άνευ αντικειμένου ακόμη και την εξέταση της προσφυγής, θεωρώντας ότι ΜΟΝΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς εξέδωσε σχετική απόφαση με την οποία και αποφασίστηκε η μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου στη σχολική στέγη του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς και αντίστροφα. Η απόφαση αυτή, η οποία και είναι ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ήδη από τη δημοσίευσή της στην Διαύγεια την 03.09.2020 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ εξαιτίας αντιδράσεων μικρής μερίδας πληθυσμού, κυρίως όμως εξαιτίας της αντίδρασης του ιδίου του Διευθυντή του 10ου γυμνάσιου και καθηγητών του 10ου γυμνάσιου και κάποιων  καθηγητών του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς, οι οποίοι, καίτοι έχουν λάβει και ενημέρωση και εντολή από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ επικαλούμενοι ότι έχουν προσφύγει και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωσάν να μην υπάρχει η απόφαση του Δημάρχου και ωσάν να έχει ήδη αποφασίσει αρνητικά γι’ αυτήν και ο Συντονιστής και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σήμερα μάλιστα το πρωί και ενώ παρουσία του ίδιου του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Παιδείας μετέβη συνεργείο του Δήμου για την μεταφορά εγγράφων και υπολογιστών του 10ου Γυμνασίου ο Διευθυντής και οι Καθηγητές αρνήθηκαν να συμπράξουν επικαλούμενοι στάση εργασίας και παρέμειναν θεατές στον απαράδεκτο προπηλακισμό του Δημάρχου.


Στο σημείο όμως αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε, πέραν της ανοχής που επιδείχθηκε στον βανδαλισμό του 10ου Γυμνασίου τις προηγούμενες ημέρες, την αιτιολογία που επικαλούνται για την άσκηση της προσφυγής τους στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόσο ο Διευθυντής του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς όσο και καθηγητές του ιδίου σχολείου και του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς· «…με την προσβαλλόμενη απόφαση θα μεταβληθεί άρδην ο επαγγελματικός μου βίος και η καθημερινότητά μου. Συγκεκριμένα, θα αναγκαστώ να αλλάξω εντελώς επαγγελματικό περιβάλλον και να ασκώ πλέον τα καθήκοντά μου σε μια διαφορετική σχολική μονάδα, η οποία διαθέτει υποβαθμισμένες υποδομές, είναι ασύγχρονη και μη λειτουργική, ώστε θα δυσχερανθεί και θα υποβαθμισθεί εντελώς ο λειτουργικός μου ρόλος. Πέραν τούτου, στη νέα σχολική μονάδα, η οποία θα βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη με το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, θα υπάρχει συνωστισμός των μαθητών στους διαδρόμους και στο προαύλιο, συχνότερες τριβές, ενώ εξαιτίας της συστέγασης το σχολείο θα απωλέσει την αυτόνομη λειτουργία του. Εξαιτίας, τούτου δε και το έργο της διεύθυνσης και του συντονισμού του σχολείου, το οποίο θα πρέπει να ασκείται πλέον σε συντονισμό με τους καθηγητές και την Δ/ντρια του 3ου Γυμνασίου, θα δυσχερανθεί σε βάρος της μαθησιακής διαδικασίας…» αναφέρει ο Διευθυντής του 10ου Γυμνασίου, ενώ οι καθηγητές του 10ου Γυμνασίου αναφέρουν «…με την προσβαλλόμενη απόφαση, θα μεταβληθεί άρδην ο επαγγελματικός μας βίος και η καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε εντελώς επαγγελματικό περιβάλλον και να ασκούμε πλέον τα καθήκοντά μας σε μία διαφορετική σχολική μονάδα, η οποία διαθέτει υποβαθμισμένες υποδομές, είναι ασύγχρονη και μη λειτουργική, ώστε τούτο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επίκειται άμεσα η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και θα δυσχερανθεί και θα υποβαθμιστεί εντελώς ο λειτουργικός μας ρόλος…» και οι καθηγητές του 3ου Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς αναφέρουν ότι «…με την προσβαλλόμενη απόφαση, θα μεταβληθεί άρδην ο επαγγελματικός μας βίος και η καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε εντελώς επαγγελματικό περιβάλλον και να ασκούμε πλέον τα καθήκοντά μας σε μία διαφορετική σχολική μονάδα. Τούτο δε, δημιουργεί προσκόμματα, δυσχεραίνει και υποβαθμίζει εντελώς τον λειτουργικό μας ρόλο…».   
Κατόπιν όλων αυτών, εμείς δεν θα προβούμε σε οποιοδήποτε σχολιασμό και καλούμε όλους να εκφράσουν τα συμπεράσματά τους.
Θα εξακολουθήσουμε όμως να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο για να διεκδικούμε, όχι μόνον για τους μαθητές που θα πάνε τώρα στην Α΄ Λυκείου, αλλά και γι’ αυτούς που θα φοιτήσουν στο Λύκειο τα επόμενα χρόνια και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στις γειτονιές μας, το δικαίωμα να φοιτήσουν στη γειτονιά τους, το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο τους με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο, το δικαίωμα να απολαμβάνουν καλύτερη ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Λυκείου Καλαμαριάς
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς
Πρόεδρος Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς
Γονείς και Κηδεμόνες 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς