Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέλη Βυζαντιάδου

Σύμμαχοι ή ανταγωνιστές;

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας από τη Νέλη Βυζαντιάδου
από webadmin
δημοσιεύτηκε19 September, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια
Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας. Αυτή η στήλη φιλοδοξεί να παρουσιάσει ζητήματα που απασχολούν πολλούς και να προβληματίσει γόνιμα δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας χώρο για περαιτέρω σκέψη. 
Κάθε δεύτερο Σάββατο η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - σύμβουλος ζεύγους Νέλη Βυζαντιάδου θα μοιράζεται μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες με στόχο τη δική μας προσωπική εξέλιξη. 
Ευχή του thessalonikilife.gr είναι να γίνουν αυτά τα άρθρα οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Νέλη Βυζαντιάδου

Σύμμαχοι ή ανταγωνιστές;

Η Ειρήνη παραπονιέται διαρκώς ότι ο σύντροφός της την ανταγωνίζεται σε οτιδήποτε κι αν κάνει... φαίνεται να έχει την ανάγκη να αποδείξει ότι ξέρει καλύτερα από την ίδια και μία από τις συχνές και αγαπημένες του φράσεις είναι η εξής: "Είδες; Σου τα έλεγα εγώ αλλά δεν με άκουγες.". Ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες εκνευρίζεται όταν βλέπει την Ειρήνη να τα καταφέρνει καλύτερα με αποτέλεσμα να προκύπτει μια μεγάλη ένταση στο ζευγάρι που κρατά ώρες ή μέρες. Η Ειρήνη αναρωτιέται αν τελικά οι δυο τους θυμίζουν περισσότερο ανταγωνιστές παρά συντρόφους...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης, είτε πρόκειται για συντροφική είτε για επαγγελματική, αναπτύσσονται δυναμικές που πυροδοτούν εντάσεις, συγκρίσεις και ενίοτε ανταγωνιστική διάθεση. Όταν αναφερόμαστε σε μια συντροφική σχέση περιμένουμε από τους δύο συντρόφους να λειτουργούν περισσότερο ως σύμμαχοι παρά ως ανταγωνιστές. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που η σχέση μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη με τον ανταγωνισμό στην πρώτη γραμμή. Αυτό το τελευταίο εκδηλώνεται εντονότερα όταν και οι δυο είναι φιλόδοξοι και δυναμικοί με συνέπεια να διεκδικούν το καλύτερο για τους ίδιους και να εμπλέκονται σε μεταξύ τους ανταγωνιστικά.

Όταν η σχέση είναι ανταγωνιστική παρατηρούμε ότι ο ένας σύντροφος προσπαθεί να αποδείξει στον άλλον ότι έχει δίκιο ή ότι ξέρει καλύτερα. Προσπαθεί επίσης να αποδείξει ότι είναι πιο σημαντικός ή πιο αγαπητός στους άλλους. Αδιαφορεί για τον άλλον και ενοχλείται ιδιαιτέρως με τις επιτυχίες του. Γίνεται επιθετικός ακόμα και σε απλές δράσεις όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι καθώς αρνείται την προοπτική της αποτυχίας. Στην προσπάθεια να αποδείξει ο ένας ότι υπερέχει έναντι του άλλου δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις που σαμποτάρουν την υγεία της σχέσης. Άλλοτε συγκρούονται οι δυο τους προκειμένου να υπερισχύσει ο ένας από τους δυο και άλλοτε ο ένας υποχωρεί εντελώς με κίνδυνο να νιώσει ανεπαρκής και να σταματήσει να προσπαθεί. Όσο ο ένας παραιτείται, τόσο ο άλλος γίνεται πιο διεκδικητικός και επιβλητικός. Κι όσο ο ένας κυριαρχεί, τόσο ο άλλος νιώθει μικρότερος. Κι όσο ο ένας νιώθει μικρότερος, τόσο ο άλλος επιβεβαιώνει την υπεροχή του.

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου είναι ανταγωνιστικός; Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι πώς αντιδρά με τις επιτυχίες σου. Χαίρεται; Τις αναγνωρίζει; Σε θαυμάζει ή μήπως επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος της επιτυχίας σου; Το αμέσως επόμενο είναι να δεις πώς αντιδρά με κάτι που δεν καταφέρνει ο ίδιος καλά ενώ εσύ τα καταφέρνεις. Για παράδειγμα αν οι φίλοι σας επιλέγουν εσένα για να οργανώσεις κάτι επειδή το κάνεις καλύτερα, πώς αντιδρά εκείνος; Θυμώνει; Νιώθει ανασφαλής; Σου επιτίθεται; Τέλος παρατήρησε όσο καλύτερα μπορείς αν προσπαθεί να σε επισκιάσει παρουσία άλλων ελπίζοντας να φανεί ο ίδιος.

Αν διαπιστώνεις ότι είσαι σε μια ανταγωνιστική σχέση οφείλεις να αναγνωρίσεις αρχικά το πρόβλημα και να παρατηρήσεις τόσο τη δική σου συμπεριφορά όσο και τη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Σε επόμενο χρόνο συζήτησε μαζί του για αυτά που παρατήρησες αποφεύγοντας να αποδώσεις ευθύνες. Δώσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία βιώνεις τον ίδιο ως ανταγωνιστικό απέναντι σου και εν συνεχεία εξήγησε του τι θα ήθελες να ισχύει διαφορετικά. Σε έναν τρίτο χρόνο δοκίμασε να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για να καταλάβεις καλύτερα τους λόγους που σε οδηγούν στο να ανέχεσαι μια τέτοια συμπεριφορά.

Και τελικά να θυμάσαι τα λόγια της δημοσιογράφου Mary Schmich «Μην ξοδεύεις χρόνο με τη ζήλια. Κάποιες φορές προηγείσαι, κάποιες φορές μένεις πίσω. Ο αγώνας είναι μακρύς και τελικά είναι μόνο με τον εαυτό σου».

Νέλη Βυζαντιάδου

μαθήματα στη γλώσσα της αγάπηςΜπορείτε να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και με τίτλο:
Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την εγγραφή σας στο κανάλι μου για να βλέπετε βίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου.

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος καθώς αγαπούσε να ακούει τους ανθρώπους και να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. Σπούδασε Ψυχολογία και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ψυχομετρία και τη Συμβουλευτική. Αργότερα πιστοποιήθηκε στο Λονδίνο ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Εργάστηκε για 10 χρόνια σε ψυχιατρικές δομές και τα επόμενα 20 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας γραφείο στο κέντρο της πόλης. Η τελευταία της εξειδίκευση ήταν στη Συμβουλευτική Ζεύγους με συνέπεια να βλέπει πολλά ζευγάρια που χρειάζονται υποστήριξη. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας. Διεξάγει ομιλίες σε όλη τη χώρα και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τέλος εργάστηκε για 7 χρόνια στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια εκπομπών.