Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Photogravure Project από τό Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης

Photogravure Project από τό Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 3/10/2020, 7.30μμ, εγκαινιάζεται στον πολιτιστικό χώρο ΕΝΕΚΕΝ, Πρ.Κορομηλά 37, η έκθεση 'Photogravure project',
από xper
δημοσιεύτηκε1 October, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Το Σάββατο 3 του Οκτώβρη

θα είναι μία καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούμε

και να τα συζητήσουμε από κοντά.

Στις 7.30μμ εγκαινιάζεται στον πολιτιστικό χώρο ΕΝΕΚΕΝ,

στην Πρ. Κορομηλά 37, της Θεσσαλονίκης (ημιόροφος)

η έκθεση 'The Photogravure project',

στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης του νέου τεύχους του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ, στις σελίδες του οποίου φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά έργα φωτοχαρακτικής από τις ενότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι - μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Αργύρης Λιαπόπουλος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γιάννης Χολογγούνης, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Ράπτης και Λάρα Βρεττού, καθώς και οι χαράκτες: Γιώργος Πάλλης και Στεφανία Πατρικίου.

Ο κατάλογος της έκθεσης  https://www.facebook.com/events/668924830418603/


Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του εργαστηρίου φωτοχαρακτικής, μίας μεθόδου που μπλέκει τη φωτογραφία με την χαρακτική, προσφέροντας δυνατότητες στο δημιουργό.

Το εργαστήριο διοργάνωσε το 2019 το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κατάλογος της έκθεσης  https://www.facebook.com/events/668924830418603/

Η πρώτη παρουσίασή των αποτελεσμάτων του έγινε το Νοέμβριο του 2019, στο περίπτερο 9 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της “Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair.

Οι καλλιτέχνες εφήρμοσαν δύο ξεχωριστές τεχνικές δημιουργίας της τελικής εικόνας, μέσω της μεταφοράς της φωτογραφικής εικόνας, κατ αρχήν σε μεταλλικές πλάκες και στην συνέχεια με εκτύπωση αυτών των πλακών (με τις εικόνες) με μελάνια και πρέσα ως χαρακτικά.

Στην πρώτη τεχνική γίνεται φωτομεταφορά σε τσίγκο με ακουατίντα. Αυτή η τεχνική εκμεταλλεύεται το «πάντρεμα» της ψηφιακής τεχνολογίας (Photoshop) με την παραδοσιακή τσιγκογραφία, καθώς γίνεται εφικτή η δημιουργία ενός χαρακτικού έργου από οποιαδήποτε εικόνα (όχι μόνο φωτογραφίας) μπορεί να υπάρξει σε ψηφιακή μορφή. Οι μήτρες είναι κλασικές μήτρες τσιγκογραφίας που δέχονται τις ανάλογες επεμβάσεις.

Στη δεύτερη τεχνική χρησιμοποιούνται ειδικές μεταλλικές πλάκες με επίστρωση πολυμερικής εμουλσιόν, που με τη βοήθεια UV φωτισμού, εκφωτίζεται το παραδοσιακό φιλμ.

Ο κατάλογος της έκθεσης  https://www.facebook.com/events/668924830418603/

Η διδασκαλία αυτής της μεθόδου είναι μία πολύχρονη ιστορία για το φορέα. Η χρήση πολυμερικών πλακών σ' αυτό το εργαστήριο ήταν η συνέχεια του εργαστηρίου που έγινε το 2001 με τον MODHIR AHMED του FALU KONSTGRAFISKA VERKSTAD, του ανοικτού σεμιναρίου και της έκθεσης της καθηγήτριας Inger Lise Rasmussen από την Δανία το 2002 και του εργαστηρίου φωτογράφων - μελών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο «Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης», στον Ήλιο το 2003.

Ο κατάλογος της έκθεσης  https://www.facebook.com/events/668924830418603/

Το 2007 κυκλοφόρησε και το «τεχνικό (με πάμπολλες οδηγίες βήμα-βήμα)» βιβλίο του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΧΑΡΑΚΤΙΚΗ, που διανεμήθηκε δωρεάν σχεδόν παντού, από ανεξάρτητους καλλιτέχνες μέχρι σχολές φωτογραφίας και Σχολές Καλλών Τεχνών. Ένα βιβλίο που είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο στην παρακάτω διεύθυνση:

http://issuu.com/karkatselis/docs/phogravure



Διάρκεια μέχρι 17/11/2020.

Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 18-20.30', Σα 11-14,  Κυ και Δε κλειστά.

Προσέλευση ΜΟΝΟ σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που απαιτούν οι συνθήκες: Υποχρεωτική μάσκα και τήρηση αποστάσεων.

http://www.fkth.gr/el/node/1130

 

Ο κατάλογος της έκθεσης

https://www.facebook.com/events/668924830418603/