Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνής συλλογική εικαστική δράση|από 25/09 έως 15/11

Διεθνής συλλογική εικαστική δράση|από 25/09 έως 15/11

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
από xper
δημοσιεύτηκε1 October, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»

Το διεθνές εικαστικό project με τίτλο «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς.

Παρουσιάζονται τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία).

 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες των Everett Kennedy Brown (ΗΠΑ-Ιαπωνία), Masashi Nakamura (Ιαπωνία) και Σταύρου Παρχαρίδη.

 

 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μία διεθνής συλλογική εικαστική δράση

Μαρία Παπατζέλου, Βάγια Πολίτη, Everett Kennedy Brown, Masashi Nakamura, Σταύρος Παρχαρίδης

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που διαπραγματεύονται την αναμέτρηση ή συμπόρευση του γυναικείου σώματος με τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί σε ιστορίες και μύθους διαφόρων πολιτισμών.

Με αφετηρία αναπαραστάσεις του θηλυκού στην αρχαία και σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη, τα εικαστικά βιβλία «Το κουτί της Πανδώρας» και «Αφορισμοί: Βιβλίο Ι (Mea Culpa), Βιβλίο ΙΙ (Αφύπνιση), Βιβλίο ΙΙΙ (De Facto)» της Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi) που ζει στη Γαλλία συνδιαλέγονται με την εγκατάσταση «Δεύτερο δέρμα» της Μαρίας Παπατζέλου, η οποία εμπνεόμενη από την ιαπωνική παράδοση, δημιουργεί ένα χάρτινο κιμονό από χειροποίητο ιαπωνικό washi χαρτί με ζωγραφισμένα άνθη και φύλλα χρυσού και χάρτινες ζώνες Obi μήκους 3 μ. Η εγκατάσταση της Μ. Παπατζέλου επαναπροσεγγίζεται φωτογραφικά από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Everett Kennedy Brown, ο οποίος με έδρα το Κυότο είναι διεθνώς γνωστός για την εφαρμογή πρωτόλειων μεθόδων της φωτογραφικής τέχνης, από τον Ιάπωνα ερευνητή συγγραφέα και φωτογράφο Masashi Nakamura, καθώς και από τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη.

Μια συνύπαρξη εικαστικών αφηγήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τόπο γνώσεων, ιστοριών και συναντήσεων που αναδεικνύει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή δημιουργικής μαθητείας.

Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τον διεθνή εορτασμό «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με θέμα για το 2020: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η διά βίου μάθηση».

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του.