Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευθύνες στον δήμο αποδίδουν με κοινή επιστολή τους 12 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης

Ευθύνες στον δήμο αποδίδουν με κοινή επιστολή τους 12 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης

Ευθύνες στον δήμο αναφορικά με την έκρηξη της πανδημίας στην πόλη και τον τρόπο διαχείρισής της .
από xper
δημοσιεύτηκε20 December, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, απέστειλαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι του κεντρικού δήμου σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τη πλευρά της δημοτικής αρχής και τα ζητήματα που προκύπτουν.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «σε αυτή την τραγική χρονική περίοδο που όλοι μιλούν για εθνική ομοψυχία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτειακών φορέων που διαχειρίζονται την πανδημία είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία, η δημόσια διαφοροποίηση του δημάρχου στα όσα δηλώνει ο πρωθυπουργός προκαλεί σύγχυση, φόβο και ανασφάλεια στους συμπολίτες μας, κλονίζει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή που ευρίσκεται εγγύτερα στο πρόβλημα και δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις της».

Οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να διαβιβαστεί το παρακάτω κείμενο σε όλους τους συναδέλφους τους και να αναγνωσθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου και “από τον κ. Ζέρβα να ενημερώσει το σώμα για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από αυτό”.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Κύριε πρόεδρε,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την 07.12.2020 αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα όσα λάθη έγιναν, τόνισε ότι « τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα θα έπρεπε να την έχουμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοιο αίτημα», όπως άλλωστε δήλωσε και κατά τη σχετική συζήτηση στην Βουλή.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας με δηλώσεις σε ραδιοσταθμό, διαφώνησε με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους τοπικούς παράγοντες και κατηγορεί τον ΕΟΔΥ για ελλιπή στοιχεία και απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά και την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση της πανδημίας, προτείνοντας εκ των υστέρων κάποια μέτρα που κατά την γνώμη του θα πρέπει να παρθούν.

Κύριε πρόεδρε,

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της πληρώνει βαρύτατο τίμημα σε θανάτους από COVID-19. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Θεσσαλονίκη θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και με αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με 750 νεκρούς μεταξύ των 3.214 θανάτων στο σύνολο της χώρας.

Σε αυτή την τραγική χρονική περίοδο που όλοι μιλούν για εθνική ομοψυχία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτειακών φορέων που διαχειρίζονται την πανδημία είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία, η δημόσια διαφοροποίηση του δημάρχου στα όσα δηλώνει ο πρωθυπουργός προκαλεί σύγχυση, φόβο και ανασφάλεια στους συμπολίτες μας, κλονίζει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή που ευρίσκεται εγγύτερα στο πρόβλημα και δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Κύριε πρόεδρε, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητούμε από εσάς να το διαβιβάσετε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και να αναγνωσθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου στις 21.12.20 και από τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα να ενημερώσει το σώμα για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από αυτό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι (αλφαβητικά)

 1. Αγαθαγγελίδου Μαρία
 2. Αηδονά Νέλλη
 3. Αρβανιτίδου Μαρία
 4. Βούγιας Σπύρος
 5. Καλαϊτζίδης Σταύρος
 6. Καλφακάκου Ρία
 7. Κουράκης Ανδρέας
 8. Νοτοπούλου Κατερίνα
 9. Ορφανός Γιώργος
 10. Πασχαλίδου Μαρία
 11. Ρακκάς Γιώργος
 12. Χρησίδου Έλλη»