Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
''Ονειρεύτηκα τα λευκά Χριστούγεννα'' | Διήγημα του Θανάση Τριαρίδη

''Ονειρεύτηκα τα λευκά Χριστούγεννα'' | Διήγημα του Θανάση Τριαρίδη

Η λογοτεχνική στήλη του ThessalonikiLife σας προσφέρει ένα ακομη ανάγνωσμα | Το Διήγημα του Θανάση Τριαρίδη
από xper
δημοσιεύτηκε22 December, 2020
ΧΩΡΙΣσχόλια

Η Λογοτεχνία έρχεται στο Thesslife !

Μια σειρά ποιημάτων και διηγημάτων έρχεται να μας ταξιδέψει τις γιορτινές νύχτες που έρχονται , μέσα στο σπίτι μας !

Συνεχίζουμε τη νέα μας στήλη με ένα ακομη ανάγνωσμα,αυτή τη φορά

από τον Θανάση Τριαρίδη 

(Η ιστορία είναι αληθινή· τα ονόματα Δέσποινα και Μαρία Λάκη είναι ψευδώνυμα. Η Β.Π. εργάζεται σήμερα ως παιδίατρος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτή που ονομάζω Δέσποινα Λάκη και τα παιδιά της χάθηκαν από τον μαχαλά κάπου στο καλοκαίρι του 2000. Δεν ξανάκουσα γι ’αυτούς.)

σαλονικη
          Φωτογραφία του σκηνοθέτη Κωστα Εφραιμίδη | Θεσσαλονίκη 2002

 

Το "Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα" δημοσιεύτηκε σε πρώτη μορφή στην εφημερίδα "Εποχή" στις 25 Δεκεμβρίου του 2000 και στην τελική μορφή του στη Φιλολογική Βραδυνή στις 21.12.2003.
Κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2004 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.triaridis.gr/keimena/keimC001.htm όπου και θα εξακολουθήσει να εκτίθεται στο σύνολό του και σε ελεύθερη πρόσβαση.
Ο παρών τόμος αποτελεί την πρώτη αυτοτελή έντυπη έκδοση και ζωγραφίστηκε ειδικά από την Έλλη Γρίβα και κυκλοφορεί ελεύθερος από κάθε «πνευματικό δικαίωμα».
Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο:

 

λ
 
 
τριαριδης 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ

(συνταγμένο τον Σεπτέμβριο του 2014)

   Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά.

   Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική  αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού Τα Ποταμόπλοια (1990-1992) και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Mauve (2003-2006), ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα οργανώνει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κύκλους σεμιναρίων με θέματα δυτικού πολιτισμού (ενδ. βλ.: http://www.triaridis.com/seminars/theater). Το 2008 έφτιαξε τις εκτός εμπορίου εκδόσεις γκάβλα – ενώ το 2009 έφτιαξε τις εκδόσεις δήγμα (http://www.ekdoseis-digma.gr/). Από την ίδια χρονιά συμμετέχει στις εκδόσεις διάπυροΝ (http://diapyron.com/). Στις δύο τελευταίες εκδοτικές προσπάθειες εκδίδει τα βιβλία του από το 2009 μέχρι σήμερα (2014).

Στα χρόνια 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, ενώ από το 1996 συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και δικτυακούς τόπους. Το καλοκαίρι του 2005 διέκοψε τη 18μηνη συνεργασία του με την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής όταν η τελευταία αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη μακεδονική γλώσσα και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm). Στα χρόνια 2005-2008 δημιούργησε και συντόνισε τη σειρά Αντιρρήσεις στις εκδόσεις «τυπωθήτω», όπου εκδόθηκαν συνολικά έξι βιβλία (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD059.htm). Από το καλοκαίρι του 2009 είναι αρνητής εφεδρικής στράτευσης και αντιρρησίας συνείδησης (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD062.htm). Τον Δεκέμβριο του 2010 υπέγραψε μαζί με άλλους γονιούς αίτηση προς τον Συνήγορο του Πολίτη για απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, κατάργηση της σχολικής ομαδικής προσευχής και σχολικού εκκλησιασμού (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD063.htm). Έχει γράψει πολλά κείμενα ενάντια στα έθνη και τους εθνικισμούς, τις θρησκείες, τους ολοκληρωτισμούς, τους κοσμοδιορθωτισμούς και τον ανθρωποδιορθωτισμό, το ρατσισμό και κάθε μορφή ατομικής και συλλογικής βίας.

Από το 2000 έχει εκδώσει σε διάφορες μορφές 38 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια (συγκεντρωμένα όλα εδώ: http://triaridis.gr/books.html) – με πρώτο από αυτά το μυθιστόρημα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα. Το 2004 έφτιαξε την ιστοσελίδα http://triaridis.gr/ και έκτοτε συγκεντρώνει εκεί, στο σύνολό τους, όλα του τα εκδομένα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του (δοκίμια, άρθρα, κείμενα – μέχρι στιγμής περισσότερα από 300). Το μυθιστόρημά του τα μελένια λεμόνια * η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων κυκλοφόρησε πρώτα στο Διαδίκτυο το 2005 και στη συνέχεια εκδόθηκε σε βιβλίο το 2007 – πρακτική που ακολούθησε και για όλα τα υπόλοιπα βιβλία του. Το 2011 ξεκίνησε η (ηλεκτρονική και έντυπη) έκδοση του εκτενούς αφηγήματος Τα χλωρά διαμάντια * το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων. Επίκειται η ηλεκτρονική έκδοση της ακολουθίας 12 βιβλίων με τίτλο Τα ανθισμένα συρματοπλέγματα της καρδιάς μας – πρόκειται για μια ακολουθία 12 δοκιμίων για την εικονοποιία της Δύσης από τον Τζιότο ώς τον Βαν Γκογκ. Όλα τα γραπτά του είναι ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα» και μπορούν να αναπαραχτούν εν όλω ή εν μέρει δίχως την οποιαδήποτε άδεια. Μυθιστορήματα, αφηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα του και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Έχει εκδώσει (έντυπα και ηλεκτρονικά) τα θεατρικά έργα La ultima noche ή οι καρχαρίες (2010), Historia de un amour ή τα μυρμήγκια (2011), Μένγκελε (2012), Liberté (2013), Égalité (2013), Fraternité (2013), Humlet (2013), Οιδίνους (2013), Ζόοτ (2013), Lebensraum (2014), Zyklon ή το πεπρωμένο (2014), Lacrimosa ή το απέπρωτο (2014).

Στο θέατρο έχουν ανέβει τα έργα του: La ultima noche ή οι καρχαρίες (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Λεωνίδα Κακούρη, Αθήνα, Θέατρο ΠΚ, θεατρική περίοδος 2012-2013), Historia de un amour ή τα μυρμήγκια (με την Πέμυ Ζούνη και τον Κώστα Φιλίππογλου σε συν-σκηνοθεσία των ιδίων, Αθήνα, Θέατρο Olvio, θεατρική περίοδος 2012-2013), Μένγκελε (σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη, Αθήνα, Θέατρο Faust, θεατρική περίοδος 2013-2014).

~

http://triaridis.gr/
βιβλία του Θ. Τ. δημοσιευμένα στο Internet: http://triaridis.gr/books.html
εκδόσεις δήγμα: http://www.ekdoseis-digma.gr/
εκδόσεις διάπυροΝ: http://diapyron.com/
σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/triaridis

Λήμμα στην ελληνική Wikipedia:
http://el.wikipedia.org/wiki/Θανάσης_Τριαρίδης

Λήμμα στην αγγλόγλωσση Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thanasis_Triaridis