Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης

Ο κόσμος του κινηματογράφου αποχαιρετά ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του
από xper
δημοσιεύτηκε7 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Πέθανε την Τετάρτη το πρωί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης. Η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό κύκλο, λόγω και των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

ειπιδης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποι του αποχαιρετούν τον Δημήτρη Εϊπίδη αναφέροντας επιπλέον πως ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ηταν ακόμα, ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το 1971, καθώς επίσης και υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας, στο Ρέικιαβικ.

Η ανακοίνωση του ΦΚΘ:

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποί του αποχαιρετούν τον Δημήτρη Εϊπίδη. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα “Νέοι Ορίζοντες”, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη, πέθανε σήμερα το πρωί. Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Ομως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ.

σ

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Το 1993, ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ηταν ο αγαπημένος «θείος Δημήτρης» των ιρανών δημιουργών.

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε. Επεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τί είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κ. ΖΕΡΒΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΪΠΙΔΗ
 

 

«Η πόλη αποχαιρετά σήμερα τον Δημήτρη Εϊπίδη. Υπηρέτησε με πάθος τον κινηματογράφο και ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το ‘παιδί του’, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε. Η διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη νέων δημιουργών από όλον τον κόσμο και οι σημαντικές προβολές που πραγματοποίησε αποτελούν τη δική του παρακαταθήκη όχι μόνο στον σύγχρονο κινηματογράφο αλλά και στην ίδια την πόλη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

Συλλυπητήρια από τη Λίνα Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Δημήτρη Εϊπίδη:

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε μια διεθνής, εξαιρετικά σεβαστή προσωπικότητα του κινηματογράφου, ως διευθυντής και προγραμματιστής του φεστιβάλ του Μόντρεαλ και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ. Η συμβολή του στην αλλαγή ταυτότητας και τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως προγραμματιστής και στη συνέχεια ως Διευθυντής του, ήταν καθοριστική. Το επιδραστικό τμήμα των «Νέων Οριζόντων» σύστησε στο κοινό νέες τάσεις, το αβάν γκαρντ και το ανεξάρτητο σινεμά. Έδωσε χώρο σε φωνές δημιουργών που δεν παρουσιάζονταν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε προβολές, που έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού ως γεγονότα.

Ως δημιουργός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είδε την εξέλιξη του σινεμά τεκμηρίωσης και έφτιαξε το κατάλληλο περιβάλλον για την προβολή και την ανάδειξή του. Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε έντονα τον κινηματογράφο και τον στήριξε μέσα από τους θεσμούς. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, αλλά το έργο που αφήνει πίσω του είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του».

ειπιδης

 

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη απέστειλε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

α

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε ένας δημιουργικός, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια που τον έκανε να ξεχωρίζει. Hταν ένας άνθρωπος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας ανήσυχος ταξιδευτής που επιθυμούσε διαρκώς ν’ ανακαλύπτει καινούργιες εικόνες και νέους δημιουργούς.

Iδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, συνδέθηκε στενά με τα φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ.

Στην Ελλάδα ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατά την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, αυτή της διεθνοποίησής του.

Hταν ο ιδρυτής των “Νέων Οριζόντων” -εκεί γνωρίσαμε τον Αμπάς Κιαροστάμι, τον Ατόμ Εγκογιάν, τον Μίκαελ Χάνεκε, τον Φρανσουά Οζόν και πολλούς άλλους δημιουργούς.

Hταν επίσης ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε με πάθος το ντοκιμαντέρ και το αντιμετώπισε ως ένα καθαρό κινηματογραφικό είδος, που μεταφέρει στον θεατή μια ανθρωποκεντρική αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και σαν έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης που αποτελεί βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού.

Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης στις «Αγριες Μέλισσες», αποχαιρέτισε με τον δικό του τρόπο έναν άνθρωπο με τεράστια επιρροή για τον Ελληνικό κινηματογράφο.

«Ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος έφυγε. Ένας άνθρωπος σταθμός στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Εϊπίδης με έμαθε να βλέπω σινεμά. Τη δεκαετία του 90 οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, το τμήμα του Δημήτρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έφερε ταινίες που τις θυμάμαι ακόμα. Τότε που βλέπαμε πέντε και έξι ταινίες την ημέρα. Για το παιδί του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο ίδρυσε, τι να πούμε. Έφερε το σύγχρονο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Είδαμε ταινίες και «ξυπνήσαμε» από τη βαθιά μοναξιά και απομόνωση της χώρας μας», τόνισε ο κ. Χαρίτος.

ειπιδης

«Θυμάμαι, μάλλον το 1997, πριν πάω να δω το αριστούργημα του Τσάι Μιγκ Λιανγκ Το Ποτάμι τον είχα ρωτήσει τη γνώμη του. «Πρώτα θα μείνεις μια μέρα χωρίς να έχεις δει τίποτα και μετά θα πας να δεις μόνο αυτό» μου είχε πει. Σαν μια διαδικασία κινηματογραφικής νηστείας, είχα σκεφτεί και μετά μετάληψης σε μια ταινία που με στοιχειώνει ακόμα μετά από τόσα χρόνια. Να περνάς καλά όπου και αν είσαι Δημήτρη», κατέληξε.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ