Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χτυπάει ξανά το «κουδούνι» στα σχολεία | Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς

Χτυπάει ξανά το «κουδούνι» στα σχολεία | Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς

από xper
δημοσιεύτηκε10 January, 2021
ΧΩΡΙΣσχόλια

Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα 11/1 μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα είναι και το άνοιγμα της Γ' Λυκείου. Όλοι οι χώροι των σχολείων θα καθαρίζονται επιμελώς τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, οι αίθουσες θα αερίζονται συχνά, ενώ τα επιπλέον μέτρα πρόληψης συνίστανται στην αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών. Ανησυχία υπάρχει για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική.

Τα κρούσματα των γιορτών άλλωστε, θα φανούν τις επόμενες μέρες και, θα κρίνουν τη διάρκεια του lock down. Το 35% – 40% των προσβληθέντων είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι από 40 έως 60 ετών. Την προτροπή προς τους γονείς να αποφεύγουν τις συναθροίσεις έξω από τα σχολεία απευθύνει η επιστημονική επιτροπή. Έκκληση απευθύνεται και στους νέους να προστατεύουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται rapid τεστ και Drive throug.

Τη σταδιακή αύξηση της δυνατότητας εμβολιασμού, με άμεσο στόχο τα 17.500 εμβόλια ημερησίως από τις 20 Ιανουαρίου, προβλέπει το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο. Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για τον προγραμματισμό ραντεβού του γενικού πληθυσμού, με πρώτη ηλικιακή ομάδα αυτή, των 85 ετών και άνω.

Τουλάχιστον 60.000 υπερήλικες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αύριο σχετικό μήνυμα στο κινητό τους, ενώ άλλοι 40.000 που δεν έχουν ακόμα εγγραφεί, θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της πλατφόρμας, των ΚΕΠ ή ενός φαρμακείου. Εάν η ημερομηνία ή το κέντρο που προτείνεται δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, έχει δικαίωμα αλλαγής του ραντεβού για μία φορά.

Η δυνατότητα εμβολιασμού αυξάνεται σταδιακά, και από τις 20 του μηνός θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι για τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν συνολικά σχεδόν 425.000 δόσεις, που διατίθενται στο υγειονομικό προσωπικό, τους οίκους ευγηρίας και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. Τόνισε ακόμη, πως όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, συμπληρώνοντας ότι η σημαντική αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, σ` αυτή τη φάση. 800 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο στη χώρα, εκ των οποίων 290 στην Αττική. Επίσης είχαμε 32 νέους θανάτους, ενώ 362 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στις κόκκινες περιοχές, όπου έχει παραταθεί το λοκντάουν, η διεξαγωγή των rapid test γίνεται στο αυτοκίνητο, αφού οι πολίτες στείλουν πρώτα μήνυμα με τον κωδικό 1, στο 13033. Τις τελευταίες δύο ημέρες, σε 650 γρήγορα τεστ που έγιναν στον Ασπρόπυργο, βρέθηκαν 13 θετικά, δηλαδή το 2%. Γρήγορα τεστ θα πραγματοποιηθούν σήμερα Κυριακή 10/1, σε Μαγούλα και Ελευσίνα.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται βρέφος εννέα μηνών, που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Το μωρό κόλλησε από τους γονείς του, που είχαν και οι δύο κορονοϊό. Με σύμπτωμα τον πυρετό, εισήχθη σε ειδικό θάλαμο, στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου. Ευτυχώς, ο πυρετός έχει υποχωρήσει, και η γενική του εικόνα είναι πολύ καλή. Αναμένεται αύριο να πάρει εξιτήριο.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Official Site: http://www.ert.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/ERTSAOFFICIAL/

Twitter: https://twitter.com/ErtSocial

Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/

Subscribe στην ΕΡΤ: http://bit.ly/ERTYT